icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
1. dec 2019

@midori123 Ahoj.tak asi ťa sklamem,ale ja som vracala.Pri prvých červených chemo.Mne stačilo už len vidieť tie červené striekačky a už to bolo.Ale to vracanie trvalo len v deň podania chemo.Dalsie dní nie .Neboj, zvládneš tak ako aj my sme zvládli.

anetkabagetka
1. dec 2019

@hracka123 ja som bola veľmi prekvapená prečo mi dali aj červenú chemo keď nemám metastázy a uzliny čisté,alebo to dajú vždy

helga9
1. dec 2019

@anetkabagetka to je standard sú 2 linie prvá je červená a druhá biela

midori123
1. dec 2019

@sabova3 o.ou... a sme doma🤦‍♀️😢
Ale tak co uz, ak ma to ma zachranit, tak co uz narobim...
A dakujem za reakciu🤗🤗

matazmena
1. dec 2019

@midori123
@jarmila40 ahojte dievčatá, ja som tu tiež jeden z najčerstvejšich prírastkov a som veľmi rada, že som sa odhodlala napísať, ako aj vy 🙂 dievčatá sú tu super, poradia, vysvetlia, povzbudia 🙂
Tiež nie som výnimkou a depka ma neobišla, ale trvalo to tak týždeň dva. Potom som začala o tom viac rozprávať (som ti dusila v sebe, ani naši ani svokrovci nevedeli), uľavilo sa mi, nastavila som sa, že to skratka dať musím a hotovo. Je pravda, že to tak zo mňa opadlo, keď som mala dobre výsledky z ct a zmierila sa s tým, že chemo bude, ako zaistovacia liečba.
Inak mam tiež 2 deti, 7,5 a 11,5, a práve kvôli nim som sa aj najviac trápila, ale aj dostala chuť bojovať.

@midori123 ja budem vo štvrtok celý deň na klenovej, ak by si mala chuť sa stretnúť, napíš mi IP 🙂

matazmena
1. dec 2019

@midori123 ja som tiež nevracala ani raz (no mam za sebou len dve chemo...

matazmena
1. dec 2019

Ja som dnes dala s dcérkou babsku jazdu do kina, Elsa musí byť 🙂 obom sa nám to páčilo 🙂
A ja si postupne zvykám na parochňu, lebo som ju mala len raz, keď mi ju nasadil "parochniar" a potom som radšej chodila v čapici 😂 nejak si to ešte neviem dobre dať 😝

Tak úspešný nový týždeň prajem baby, veľa zdravíčka a pozitívnych správ a myšlienok 😉

anetkabagetka
1. dec 2019

@helga9 moja prvá dávka
500FR+Dexamed 0,5 amp. +Granisetron 1 amp.
250FR+Doxorubicin 70mg
500FR+Endoxan 750mg
250 Ca gluconicum 1amp
250FR+Quamatel 1amp 20mg

midori123
1. dec 2019

@matazmena ahoj🙂
Ja som sa dnes rozhodovala aj s malou medzi kinom a klziskom. Vyhralo klzisko😃
Vo stvrtok idem na CT. Mam tam byt o pol dvanastej, ale vraj cas je len orientacny, takze vobec netusim ako dlho tam vlastne budem...
Ked som bola na MRI, bola som tam do vecera. Ale zas v ten den som bola aj na sone, na genetike a MRI. Prisla som rano na osmu a vecer, 18.10. hod. mi vyberali kanylu. Som myslela ze uz tam umrem hladom😩
K akemu lekarovi ides?

midori123
1. dec 2019

@matazmena pozeram ze si z Biskupic. Ja som z Vrakune😃😃

janett_6
1. dec 2019

Dievčatá som na tom ako vy. Práve sa chystám na rádioterapiu. Poraďte ako predísť nežiaducim popáleninám.

matazmena
2. dec 2019

@midori123 idem na chemo, takže ráno krv a potom čakanie... Veľmi dlho to tam trvá, tiež som mala v jeden deň, krv, EKG, ct, sono a bolo to na celý deň. Bohužiaľ aj pri chemo je to tak, naposledy som sa pipla ráno 7.05 a domov odišla 15.30... Treba si nosiť papať, alebo vystať radu v bufete. Ja už chodím s výbavou, tyčinky a lentilky 😄
Hej, bývame v Biskupiciach, takže aj na kávu hocikedy 😉

midori123
2. dec 2019

@matazmena Morgeeen😃
Este otazka: na krv nalacno??
A kava hocikedy, velmi rada 👍😊😊

jarmila40
2. dec 2019

@matazmena ahoj 🙂 ďakujeme aj tebe za milé a povzbudivé slova :*
Mňa na ct neposlali, neviem prečo.. budú mi ho robiť asi v deň pred operáciiu, takže ako som na tom s uzliniami sa dozviem v deň pred operáciou🙄

helga9
2. dec 2019

@anetkabagetka ahoj máš klasiku čo som aj ja mala doxorubicin a cyklofosfamid tie ostatné sú aby ti nebolo zle. Neboj vydržíš čas beží rýchlo hlavne sa neutapat v ziali mysliet pozitívne

helga9
2. dec 2019

@matazmena ahoj ja kazdu chemo som schrumala tyčinky to chrumkanie ma upokojovalo už v bufete vedeli že si idem kupit tynky

jankastraza
2. dec 2019

@janett_6 ahoj vitaj medzi nami, a mas uz za sebou chemo? ❤

anetkabagetka
2. dec 2019

@helga9 Ahoj ja som celkom v pohode až na tie vlasy,nechcela som aby mi Ježiško doniesol pod stromček parochňu,zajtra idem k onkologičke na kontrolu po chemo a budú aj nejaké vyšetrenia ?to neviem

helga9
2. dec 2019

@anetkabagetka chápem byť bez vlasov nie je bohviečo každý povie sú to len vlasy že narastú ale nie je to celkom tak. Myslím že budú brať krv kvôli krvinkam ja som mavala odber každý týždeň

hracka123
2. dec 2019

@janett_6 ahoj ja teraz chodím na oziare veľa pudrovat mám dnes 16 za sebou a zatiaľ v pohode

liaura
2. dec 2019

Ahojte som tu nova, mam 36 rokov 2deticky a asi najhorsiu kombinaciu triple negative a BRCA1 pozitiv, prosim vas je niekto na tom podobne??? Je tu niekto kto chemoterapiu odmietol a vie mi tu niekto povedat kolko najmenej je mozne pri tejto diagnoze dostat cyklov?? Inak som po operacii praveho prsnika - mastektomia, uzliny ciste a teraz cakam co sa bude diat... MAM OBROVSKY STRACH, uplne rozhadzany zivot, od zaciatku som schudla 6 kg a momentalne vazim 45kg pri 164cm... Ani mama ani manzelka ani clovek

hracka123
2. dec 2019

@liaura ahoj vitaj medzi nami volako nás už veľa pribúda až mi je do plaču chemo neodmietaj všetky čo sme tu máme strach ale musíme bojovať ja zase priberam

anetkabagetka
2. dec 2019

@liaura ahoj ja som podobný prípad mastektomia pravý prsník,uzliny čisté,bez metastáz a dali mi 4 cykle chemo,už mám jednu za sebou a dalšia 19.12.Aj ja som schudla,ale ako hovorím zlé máme za sebou a už nás čaká len to dobré

anetkabagetka
2. dec 2019

@helga9 ešte sa chcem spýtať či tu niekto berie aj nejaké lieky napr.proti úzkosti,na spánok,depresiu atď. dakujem

liaura
2. dec 2019

anetkabagetka ale aky druh mas- si ER+ alebo HER2-/+ alebo triple negative??

liaura
2. dec 2019

dievcata nesmejte sa mi, ale ako mam odpovedat aby som na zaciatku spravy oznacila diskutujucu , ktoru chcem oslovit - tzn.: ze bude @a jej meno na modro???

liaura
2. dec 2019

@anetkabagetka uz viem, ze kliknem na formulku odpovedz 😉

helga9
2. dec 2019

@anetkabagetka uff no to neviem dievčatá nech sa vyjadria ja som nič neuzivala ani so spankom neboli problémy ja všeho všudy spím jak drevo

helga9
2. dec 2019

@liaura ahoj začiatok je ťažký musíš to prijat proste inak to nejde. Chemo býva 4+4 alebo 3+3 biela a červená. Červená býva prvá. Rozhodnutie je na tebe ale chemo by som neodmietla. Si po opke koluje to v tebe treba to zabiť

nori21
2. dec 2019

@liaura aj ja si myslím, keď predpíšu chemo netreba odmietnuť, nie je to príjemné ale značne predlžuje život každému.Moja svokra v poslednom štádiu rak.prsníka dvakrát mala chemo prvý raz a potom po piatich rokoch opäť a žila 14 rokov od zistenia choroby, keď jej vtedy povedali, že to je posledné štádium ona tiež myslela, že sa nedožije Vianoc. Aj ja pevne verím, že lekári vedia, čo robia, ja už nemyslím na také veci, nehovorím, že ma to nechytilo, ale dám to, nabudúci týžden posledná chemo.