Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@inka mám pocit že každý druh chemo účinkuje trošku inak, červená ničí biele, mne povedala že hemoglobin klesať nebude a mala pravdu. Po piatich cykloch mi klesol o 10. Ďalší pán čo chodí so mnou, to má v bruchu a jemu po chemo ubúdajú doštičky. A na biele krvinky je injekcia ta Neulasta alebo zarzio, ktoré tvojrj susede dávali do pleca. Ja si to pichám sama do nohy.
Baby tak ma bolí hlava že až😞
@inka ahoj, ja zijem v Anglicku a tu sa ide v den mastektomie domov,nelezi sa v nemocnici... dr povedal,ze mi spravi 4cm rezik a cez ten mi vyberie aj uzliny lymfaticke z ramena... tu je to inak, neviem,ako dlho sa lezi na Slovensku.. v mojom pripade ked magneticka potvrdi,ze chemo uplne vsetko znicila, tak ci tak mi dr odporucil mastektomiu,pretoze som mala okrem nadoriku a chytenej lymfatickej aj kalcifikaciu skoro 4cm,a ta moze byt nebezpecna do buducnosti predrakovinova... aj ked nemusi,ale moze,tak radsej prec... a plus moja mamina sa vyliecila na rakovinu prsnika-vajecnokov minuly rok a starka mala tiez BRCA1 aj s maminou BRCA2 mutaciu,takze pravdepodobne mam aj ja tuto mutaciu,preto este cakam na geneticke vysledky a nakoniec mozno mi kvoli tomu zoberu aj oba prsniky...
@zuzap33 Zuzka tvoja maminka mala tiez rak prsnika? kolko rokov uz je vyliecena?
Ja tomu nerozumiem, že operácia bez CT uzlín, tiež som očakávala predoperačné vyšetrenie, alebo žeby bol natoľko odborník,že stačilo mu prehnať prsníky?
@jankastraza s ja, že keď chemo zničí nádor,tak už netreba brať prsník,no a uzliny pri chemo dá tiež nezlepšia? Ja by som mala byť štyri dni v nemocnici a neviem ako s tou dtenazou sa ide domov
Dievčatá a brali ste pred alebo po Wobenzin?
Myslela som pri operačnom výkone
@jankastraza moja mamka zomrela na rakovinu pred 16 rokmi
@jankastraza ochorela ako 51 rocna a zomrela o 3 tri roky, ked prisli mts do pecene napriek hormonalnej liecbe.
@inka ja som brala wobenzin už pred opku aj po 200 tabl.rana sa pekne zahojila mám rez cez celý prsník pred 7 rokmi som bola na oper.očných viečok a tiež som ho užívala a nemala som žiadne opuchy ani modriny
@paj333 Pekny den prajem , vela podobným klientom pomohli v Kaqune. Pozri na www.kaqun.sk , pripadne napis alebo zavolaj , a poradia s cim vedia pomoct 🍀
@alexandra13drobna ahoj paj je asi 3 roky vyliecena he to starý prispevok ale pozriem čo odporucas

@jankastraza Nechápem aj keď sa hrčka stratí, alebo už je nehmatná aj tak treba mastektomiu?