icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

daniela1616
21. mar 2019

@emjee tie šatky sú super. Ďakujem

emjee
21. mar 2019

@daniela1616 v Bratislave v obchode s parochnami co je blizko onkologie

daniela1616
21. mar 2019

@emjee aha tak to mám ďaleko a v ZA kde som si kupovala parochňu nič také nebolo iba turbany a čiapky. Skúsim ešte niekde na nete.

daniela1616
21. mar 2019

@emjee idem hneď aj objednať, sú nádherné farby. Ďakujem 😉

sabova3
21. mar 2019

Tak tu sfotim, aké ja začínam nosiť.

helga9
21. mar 2019

@sabova3 ja som si objednala tiež takú s tým šiltom z tej stránky tak trochu inak. Utorok idem na prvé chemo tak aby som v prípade núdze mala niečo

daniela1616
21. mar 2019

@sabova3 si dobre vybavená, super.

sabova3
21. mar 2019

@daniela1616 výbava musí byť.ale aj tak keď mám ísť von,tak večný problém.nic mi nepasuje, stále mám pocit,že na mňa každý čumi.

sabova3
21. mar 2019

@helga9 neboj,po prvej presne dva týždne a pôjdu dole.pre mňa to bol veľmi zvláštny pocit,keď raz ráno pred zrkadlom som sa išla ucesat a zrazu na hrebeni kopa vlasov .a už som len s rukou vyťahovala vlasy a stále išli dole .a o dva dni strojček a hlava hola.

helga9
21. mar 2019

@sabova3 veď to čakám co uz tak som si zatiaľ toto a keď budem bez pôjdem si kúpiť daku parochňu. Och Sodoma Gomora. Pri chemo si budem opakovať nevypadnu mi vlasy a nebude mi zle. Možno to zaberie

daniela1616
21. mar 2019

@sabova3 presne ako mne.

sabova3
21. mar 2019

@helga9 ja som si presne toto hovorila.mne vlasy nevypadnu.a bum ho.aj by som sa sfotila len sa hanbím.som tri mesiace po chemo a vlasy nemajú ani centimeter.a ešte aj tie my teraz vypadnú pri chemo.parada.skoro rok bez vlasov.no v septembri bude rok,ale nečakám zázraky

helga9
22. mar 2019

@sabova3 neviem si to predstaviť fakt tak dlho nemať vlasy. Ja dostanem teraz 4 cykly chemo ale ze ci aj potom este po operácii to teraz neviem len toľko povedal doktor ze ožarovanie určite a hormonálnu liečbu no ci este mi dajú chemo je otázne

helga9
22. mar 2019

@sabova3 hanbiť sa neni začo ani ty ani žiadna ina bojujeme o holý život

daniela1616
22. mar 2019

@helga9 no ja som dnes bola prvý krát v obchode v šatke a bolo mi dosť nepríjemné ako si ma obzerali. Nedala som však nič na sebe znať a v duchu som si pomyslela, že zdravie je vrtkavé a zajtra môže byť hociktorá z nich na mojom mieste. Venovala som sa nákupu a môjmu malému synčekovi.

anniera
22. mar 2019

@daniela1616 Každé "halóó" trvá tri dni.....za chvíľku si Tvoje okolie na to zvykne a budú obzerať iných ľudí a nie Teba. Na to sa treba len obrniť hrošou kožou a tváriť sa že nechápeš prečo si Ťa obzerajú. Hlavne vždy úsmev na tvári, to ľudí rozčuľuje najviac.....ako sa predsa s rakovinou môžeš usmievať 🙂 To mi totiž raz povedala jedna "milá" pani, že či sa nehanbím usmievať sa keď mám rakovinu. Tak som jej odvetila, či sa ona nehanbí spýtať sa takúto kolosálnu hlúposť. Už sa mi nezdraví :D Nedaj sa, aj v šatke vyzeráme dobre, trošku make-up na tvár, lebo po chemo sme také bledé ale inak väčšine žien tie šatky nesmierne pristanú. Jáááj a aby som nezabudla, počkaj keď Ti začnú rásť vlasy, to ešte len bude závisti všade naokolo.....lebo rastú krásne husté a kučeravé 😉 Drž sa!

daniela1616
22. mar 2019

@anniera jeeej toto mi pomohlo a máš pravdu úsmev je veľká zbraň. Ďakujem 😀♥️

romiada
22. mar 2019

@anniera
@daniela1616 dievčata odpustite všetkym neznalym čo čumia....možno su "na koni" kym sa ich to netyka, nevedia čim si prechadzate, riešia svoje banalne problemiky možno nafuknute do vačšich rozmerov ako su tie Vaše..... nevediac, neuvedomujuc si že fakt bojujete o holy život , čo tam po vlasoch. Moja babka mala rakovinu, pamatam sa ako sa hanbila za parochnu "a la helma". Dala to! Prežila takmer 30 rokov od stanovenia diagnozy. Teraz to čaka moju maminu. Pri nej som si ale naplno uvedomila že ani ja už nie som "na koni" (babka bola totiž z otcovej strany). Citam Vaše prispevky odkedy viem maminu diagnozu. Mate moj neskutočny obdiv!

emjee
22. mar 2019

Ja som mala holu hlavu aj v profilovke 😀 samozrejme z dobreho uhla odfotenu

romiada
22. mar 2019

@anniera a ano s tymi vlasmi maš pravdu....mojej babke po skončeni chemo časom narastli take krasne huste vlasy že sme jej (všetky ženske z rodiny) ich zavideli 😉

nori21
22. mar 2019

Má niekto z Vás invazívny karcinóm duktálny nst,totiž aj ja sa pridávam.Mám výskedky z biopsie,1.apríla idem na predoperačnú komisiu vtedy sa dozviem operaciu a ostatné.Už dlhšiu dobu čítam príspevky a naberám optimizmus.

helga9
22. mar 2019

Baby aj keď ma to všetko este len čaká hlavu hore. Ja som prchká keď dakto bude ocumovat viete kam ho pošlem.

sabova3
22. mar 2019

@nori21 ahoj.ja mám invazívny duktalny karcinóm.

anniera
22. mar 2019

@nori21 ja som tiež mala diagnostikovaný invazívny duktálny karcinóm, keby si mala otázky, kľudne sa pýtaj, dievčatá tiež radi poradia ak vedia 🙂 hlavne nemaj strach, všetky sme to zvládli, prečo by si Ty mala byť výnimka 🙂

anniera
22. mar 2019

@helga9 kľudne ho pošli :D ja s tým tiež nemám problém

nori21
22. mar 2019

@anniera chcely by som vedieť, či aj pred operáciou už mala nasadenú chemo alebo až po nej, aj ožiare, koľko si bola doma pn.

anniera
22. mar 2019

@nori21 ja som mala najprv operáciu, potom 4xchemo, 33 ožiarov, potom zase 4xchemo a teraz mám hormonálnu liečbu.... Na PN som bola cca 14 mesiacov, ale to som ťahala dlhšiu kvôli dôchodku, nemohla som prerušiť kým mi ho nepriznali a trvalo to dlho

ragulca
22. mar 2019

@nori21 ja mam

ragulca
22. mar 2019

@nori21 ja som mala operáciu, potom 6 cyklov chemo. Oziare som nemala. PN som bola 6 mesiacov.