icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hutch17
3. jan 2020

@inka s nami tiež cvičili hneď na druhý deň po operácii, aj papier s cvikmi som dostala, cvičiť 2x denne, najlepšie poobede a večer, mna ruka rozbolela až doma skoro týždeň po operácii, hlavne podpazušie, ale pomaly sa to zlepšuje

inka
3. jan 2020

@hutch17 no ja som nedostala žiadne cviky,ale chcem predísť opuchom a pod.

inka
3. jan 2020

@hracka123 ako píšem žiadne cviky nedali ani mi nehovorili,tak si ich musím stiahnuť a sú to tie čo aj na Her klub?

inka
3. jan 2020

@helga9 ty si akčná,ty si určite hneď makala a cvičila.
Ja len jeden cvik viem,ale to od Zuzky,čo cvičila jej mamina a lymf.nemala

hracka123
3. jan 2020

Lepšie sú na internete

inka
3. jan 2020

@hracka123 diki ti moc od dnes začínam s cvičením

inka
3. jan 2020

Dievčatá,ja aj keď želám len zdravie vám všetkym aj sebe,tak nedá mi neposlat,trošku humoru nezaškodí však?

hracka123
3. jan 2020

@hutch17 ako si zvládla 1chemo?

hutch17
3. jan 2020

@hracka123 zatiaľ dobre, už som doma, čakala som, že toho bude viac, tých infuzii. Zajtra si mám dať neulastu, preventívne. Vy ste tiež mali po každej chemo neulastu? Ja som si myslela, že sa to dava až keď je problémom s krvinkami

zuzap33
3. jan 2020

@hutch17 ja si pichám po každej neulastu

zuzap33
3. jan 2020

@hutch17 priprav si na večer niečo od bolesti kostí na ďalšie dva dni. Mne sa osvedčil panadol, novalgin mi nezabral

hutch17
3. jan 2020

@zuzap33 dik za info, musím skočiť do lekárne, panadol práve nemám, akurát som riešila ešte doplatok za tu neulastu, lebo minule som bola v inej lekárni a platila som 184 eur doplatok, dnes nič, tak uvidím, či s tým budú vedieť spätne niečo urobiť

hutch17
3. jan 2020

@inka v nemocnici sme dostali presne to iste, ako poslala hracka123, ešte som si stiahla z netu ďalšie, taky akoby leták z ligy proti rakovine o prevencii lymfedemu, tam sú trochu iné, celkom fajn pre zmenu

zuzap33
3. jan 2020

@hutch17 nič som nedoplacala, už som to tu niekde písala. Niektoré lekárne to doacaju samé iné nie, lekáreň pri nemocnici by to to mala preplatiť

hutch17
3. jan 2020

@zuzap33 ved to, len minule mi dodatočne poslala doktorka erecept, tak som nešla v nemocnici, ale tuto u nás v Ruzinove pri poliklinike a tam som doplacala, vtedy som nevedela, že to môže byť v každej lekarni inak

inka
3. jan 2020

@hutch17 dik pohladam

hracka123
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
3. jan 2020

@hracka123 paradajkovu polievku a zemiakove placky s acidkom

onkomama
3. jan 2020

Ahojte. Prosím vás ako dlho Vám bolo po docetaxele zle? Boli ma aj ležať. 😔

mata9522
Autor odpoveď zmazal
onkomama
3. jan 2020

@mata9522 Až tak dlho. 😢 Tie ústa ma trápia najviac. Sucho. Prehĺtať sa nedá poriadne. Jazyk ma boli, brní. Akoby opuchol. Otrava. Volala som do LPR a že si mám dať Zodac na to. Snáď zabere. Si si dávala dáke lieky na bolesť? Uvažujem nad paralenom.

nori21
3. jan 2020

@onkomama Mne päť dní ale dala som si tabletku proti bolesti.

jarmila40
3. jan 2020

@inka ano, ešte ho mam, natieram heparoidom, ty si mala po biopsii dlho? Za koľko ti zmizol? Cviky na ruku mne dali pri odchode z nemock a doma čítam, že..cvičiť začnite ešte v deň operácie, haha..ak chceš, môžem ti ich poslať.. Alebo ak môžem, tak môžem aj sem pridať fotky

jarmila40
3. jan 2020

@hutch17 aj mňa trosku pobolieva podpazušie a vieš čo? Boli ma aj zozadu v mieste lopatky..taka divná bolesť, keď sa tam dotknem rukou..na dotyk, také ubolene, neviem to opísať, ako keby buchnute

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hutch17
4. jan 2020

@jarmila40 mňa boli podpazušie a vnútorná strana ruky od pazuchy, taká zvláštna bolesť na dotyk citlivé, keď veľa porobím, tak ma boli lakeť, ale mam pocit, že sa to pomaly zlepšuje

hutch17
4. jan 2020

@jarmila40 a sestrička mi včera ešte vravela, že z tej ruky si nemám dat ani krv brať, ani chemo

nori21
4. jan 2020

@hutch17 presne tak a ani tlak zmerať.

nori21
4. jan 2020

@hutch17 ako som chodila na rôzne vyšetrenia niektoré sestričky nevedeli že prečo.

sabova3
4. jan 2020

@hutch17 To hovorili aj mne,ale keď už mi nevedeli zobrať krv,tak už bola dobrá aj tá druhá ruka,a to je ešte stále opuchnutá.Doktor na urológii napr.vobec nechápal,prečo nechcem aby mi z tej ruky brali krv.Mozes ty vysvetľovať,je to k ničomu.