Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Este som sa chcela opytat kedy Vam dal doktor pn- ku?
@helga9 tak super to zvládaš 😉
Ahojte baby ako ste na tom boli s menzesom počas chemo? Nemali ste a po chemo sa vrátili? Ci skončia úplne az keď budem brat tie lieky
@helga9 A ako sa máš?
@saslavka73 ahoj chvalabohu dobre nemám zatiaľ žiadne obtiaže som treti den po chemo neni mi zle ani únavu necitim aj jest mi chuti takze fungujem jak predtým pracujem ale nepretrhnem sa snažím sa aj oddychovat po obede dám slofika kedže robím z domu mam tu možnosť vcera som bola pracovne cely den v BA a bolo mi OK. Tri dni od chemosky som si dala pauzu od cvičenia ale dnes začnem po troske. Odporučili mi skrátiť vlasy kvôli tej studenej čiapke tak zajtra idem. Este keby vlasy vydržali bola by som úplne ze happy ale hlavne aby mi chemo zabrala nech tu sviňu zlikviduje ja na sebe to časom spozorujem lebo ja mam nádor kvázi akoby medzi prsiami ale v tej kostnatej časti nie v makkej a to mi trčí ak sa začne strácať ja to budem vidieť no uvidime ze po akom čase mam este tri chema pred sebou. Utorok idem na kontrolný odber krvi hádam bude v poriadku. A ty sa mas ako?
@helga9 Ja som v pohode, ja som našťastie zdravá, ak tak som šiši len na hlavu.😀
Ja sledujem vašu diskusiu ako bojujete, ma to inšpiruje. Drž sa.
@saslavka73 no sisi na hlavu sme tak trochu všetci

Diky baby verím ze mi chýbať nebude
@saslavka73 neboj, každy sme nejakym šiši😉 ja sice sledujem diskusiu kvoli mojej mamine ale zase čitam smutne knizky (vojna, pribehy z koncentraku...) ale nie preto by som sa vyživala v nešťasti ale aby som sa pri takych mojich dennych prkotinach dokazala vratit "na zem" a uvedomiť si že mam v celku dobry život.
@romiada No mňa tiež zaujímajú tieto témy, mňa len vždy prekvapuje čoho všetkého je človek schopný a ešte po tom všetko niekto dokáže niečo takého aj vyzdvihovať, alebo tvrdiť, že neexistovalo a pod. Ja čítam aj Teba. Obdivujem ten boj, tú silu, tú vieru. Ja som slaboch.
@helga9 este sa len psychicky chysta. Ma uz vsetky predoperacne za sebou a az vcera mi priznala ze den pred vysetrenim na internom ani nespala. Ona tak vsetko skryva za navonok bojovnu naladu 😏 vcera sme jej dali ako prekvapko urobit vankus s nasou fotkou (manzel, deti, vnucata) aby mala v nemocnici. Este jej tam pripevnim stuhu s nejakym "bojovnym pokrikom" 😊😢 chystame sa jej to dat v nedelu. Lebo v pondelok 1.4.nastupuje. Uz som to aj dcere povedala (ma 11r)....videla moju poznamku v kalendari o nemocnici tak uz sa to nedalo tajit...aj tak uvidi ze budeme behat za babkou do nemocky resp.domov pomahat ked bude treba. Malej padali slzy jak hrachy a mne s ňou 😔 Ale snažila som sa jej racionalne vysvetliť že take veci sa proste deju a jedine čo ostava je nevzdavat sa. A skoro som padla z gauca ked si pospajala suvislosti a sa ma opytala ze ci ma mojej mamy rakovina nejaky suvis s rakovinou mojej babky (ale z otcovej strany) a či to potom znamena že to potom budem mať aj ja aj ona 😟😖
@saslavka73 no ak mam priznat za seba....ja si porevem do vankuša často....alebo keď idem sama v aute.....nebranim sa tomu.😔 Len nechcem plakať pred mamou, mam čo robiť keď som s ňou, vždy prehltnem tu guču v krku. Potom ten svoj žiaľ pretavujem do takych napadov ako ten vankuš 🙃 a niekedy mam pocit že je na tom horšie otec....aj ked si s mamou vedia skočiť do vlasov a každy maju svoj kutik na trucovanie tak viem že je z toho hotovy. Chlapi proste nevedia cez taketo veci tak preplavať ako ženy....aj ženy lepšie znašaju keď ostanu same. Chlapi su povacsine strateni....aspon teda rocniky mojich rodicov
@romiada No ja som zase zástanca metódy vyvarovať sa zbytočných predčasných nárekov a dramatizácií. Som za boj dokiaľ je to možné. Ja by som takýto vankúš napr. nechcela, to je akoby som sa už tej nemocnice nemala vrátiť. Predsa sa vráti a bude s vami. Nad tým vankúšom by som v tej nemocnici plakala. Takže pre mňa by to nebolo.
@helga9 ano, aj celu no, ak sa da... len rataj s tym, ze navliecku na vankus vyhodis potom, takze si daj radsej nejaku staru, alebo uterak na hlavu. Idealne je , ked uterak poriadne nahrejes a do toho vlasy zabalis. Potom, idealne po par hodinach, najlepsie, ked to nechas cez noc, umyjes tym samponom. On pekne peni, dobre ide ta mastnota dole
@romiada Ale pardon, nejdem tu kecať. Držím palce všetkým.
@saslavka73 my sme na tom vankusi usmiati. Nasa mamina ma rada fotky nas a vnucat. Myslim ze to takto nezoberie. Urobili sme to preto lebo vsetky jej vnucata su male ( do 15r) a na navstevu do nemocky ich nepustia. Ja som zase taky ten typ co sa vyreve , spracuje prvotny sok a potom naberie silu a ide dalej. Som zastancom toho ze emocie sa nemaju dusit ale tak tiez to neprehanam- nerevem vonku ani nikomu na pleci a ani moje niektore kamosky o tom nevedia dokonca ..... Aj dcere som vysvetlila ze lutost a slzy babke nepomozu.
@tilly áno 4 červene budem mat teda uz len tri no dúfam ze vydržia mam tak akurat ani veľa ani malo veď za nejaký tyzden uvidím ci začnú padať ze do druhej chemo sa to prejaví ale verím ze mi ostanú. Potom by som mala mat operaciu a ci po nej chemo neviem ale asi uz len oziare a tamoxifen. Všetko sa uvidí po chemo ze co ukáže ct ci zabrala. Keď som teraz bola tak pani jedna tam bola ze jej vôbec tiež nevypadali vlasy ona uz bola aj po operácii a ze jej tak dobre zabrala chemo ze ona mala všetko čiste nádor zmizol. Ja sa neviem rozhodnúť kam ist na opku. Lebo tie dva mesiace ubehnú jak voda. Mala si rekonštrukciu? Ak áno po akej dobe?

@helga9 ja som tiež vkuse jedla, to je dobre keď ti chutí 🙂