icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

bubo780
13. jan 2020

@helga9 dakujem za vysvetlenie, ja viac ako polovici nerozumiem.. 🤔 ale bolo mi dnes povedane, ze podla vysledkov a rozmerov je to z toho zleho to "lepsie".. tak snad to aj tak bude..
inak, pri HER2 je "neu" - teraz neviem, ci tam je preklep a malo byt neg. - alebo je tam neu ako neuvedene.. alebo "neu" je oznacenie niecoho konkretneho?
@hracka123 @inka pre mna je cele toto vsetko spanielska dedina.. viem len to, co som sa docitala v tejto diskusii..

helga9
13. jan 2020

@bubo780 no vela ani ja neviem keď tu baby dávajú biopsiu toľko veci tam majú ja z tvojej som mala štvrtinu. Mala som len základ

lula94
13. jan 2020

@mata9522 ak by niekto chcel mohla by som potom poslať online katalóg pozrieť. Je tam aj popis výrobkov.

helga9
13. jan 2020

@bubo780 to Her2 máš bez expresie to neu je asi nejaké ich oznacenie

hracka123
Autor odpoveď zmazal
inka
13. jan 2020

Tak som teraz študovala, že nie vždy je ukazovateľ Ki67 spoľahlivý ohľadom šírenia

helga9
13. jan 2020

@inka veru neni. Ja som v kontakte s pár ženami a napr. Jedna z nich mala 1 uzlinu chytenu nizke ki67 a metastazy na peceni. Ja tvrdím tu nič neplatí u každého je to ine

helga9
13. jan 2020

@hracka123 nemáš. A z opky?

inka
13. jan 2020

@helga9 ako znášas ožiare?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
13. jan 2020

@helga9 nestretla si sa s takým, že aj pri poberani chemo sa utvorili ďalšie mts?

jarmila40
13. jan 2020

@alica_tn @alica_tn a ako zistím, či môžem, alebo nemôžem podstúpiť štand.rádioterapiu,, prosím ta?

helga9
13. jan 2020

@inka zatiaľ dobre nič nepocitujem a aj koža je bez zmien. Dnes sa ma opýtala tá operaterka na rádiu že čím osetrujem že koža vyzerá super som jej povedala ze mám 9 ošetrenie. No minula som už skoro celu tubu krému a celú tubu detského pudru. Takže keď ja sa pudrujem to stojí zato.

inka
13. jan 2020

@helga9 tak nech ti to tak vydrží aj naďalej, koľko ich máš dokopy?

helga9
13. jan 2020

@zuzap33 nie práveže opak. Mas nejaké výsledky? Síce veľa známych s tým nemám no pravidelne si dopisujem s jednou ma mts na peceni 5 rokov. Po biopsii jej za mesiac narástol nádor na dvojnásobok a našli jej 11 mts na pečeni a len jednu uzlinu mala chytenu. Dostávala paklitaxel neviem presne koľko ale 9 mts zničil. Proste paklitaxel je na toto veľmi dobrý. Nedávno bola na ničenie tých zostalych mts to osetrenie sa volá FRA. No neviem ešte výsledok a tuším sa chystá na ten kyberneticky nôž do Ostravy. Ten je vraj na toto top.

helga9
13. jan 2020

@inka 25 ich bude. Brali mi aj krv dnes som bola pre výsledky krvicka je v poriadku a aj onkomarkery sú hlboko pod normou tak som zatiaľ spokojná

helga9
13. jan 2020

@hracka123 nemáš ani tu písané vidíš ani v tomto nie sú jednotný

inka
13. jan 2020

@helga9 a potom budeš mať hormonálnu liečbu? Ak áno nešlo by to spolu s rádio.?
Okrem markerov ako zistia,že už nie je potrebná liečba,len z CT?

alica_tn
13. jan 2020

@jarmila40 to zistít tvoj rádioonkológ. Urobí ti vyšetrenia, CT a tzv. simuláciu a vypočíta, či ťa môžu ožarovať ( záleží od plochy, ktorú budú ožarovať a od množstva. Rizikové sú hlavne pacientky, ktorým sa ožarujú obidva prsníky a k tomu aj lymfatické uzliny. To už by mohli poškodiť pľúca a srdce, vtedy posielajú radšej do protónového centra. Týka sa to veľmi malého množstva žien.) Takže pokiaľ ti majú robiť iba jednu stranu, nebude to v Prahe...

helga9
13. jan 2020

@inka áno dostanem po oziaroch tamoxifen. Vieš čo že sú dáke tabletky na horm. liečbu čo sa môžu popri oziaroch ale neriešila som to že po oziaroch stačí. Čo sa týka markerov mne vôbec nevyskocili a to som mala veľký nález. Ale zevraj keď vyskocia onkomarkery a teda nájdu niekde niečo na základe toho že je to horšie lebo keď to nájdu v krvi tak vtedy tie bunky už kolujú. Leboze onkomarkery zvyknú byť zvýšené napr. Keď je v tele zápal.

nori21
13. jan 2020

Dnes som bola v KE,budem mať 16 ožiarov,ale musím čakať kým mi zavolajú.Takža budem dochádzať 100 km tam a toĺko naspäť,čo už.Púder už mám kúpený,krém ešte nie,neviem sa rozhodnúť ktorý.A tiež povedali,že hormonálna liečba iba po ožiaroch.

helga9
13. jan 2020

@nori21 16? Uúu to by bolo super ja 25. Prečo 16?

nori21
13. jan 2020

@helga9 Nemala som mať,ale kvôli resekčným okrajom nádoru treba.Ja som uzliny nemala chytené,vybrali iba sentinel.negat.Sú nejaké hodnoty ktoré udávajú pri resekčnom okraji do 1 netreba ale ja som mala 1.5

helga9
13. jan 2020

@nori21 aha mne dali kvôli uzlinam. Tých 16 dáš ľavou zadnou myslím čo sa týka ošetrení. No ta cesta bude umorna. Ja idem 50 km tam a toľko naspäť a to mi leze poriadne na nervy. Ošetrenie trvá neviem 2-3 minuty

inka
13. jan 2020

@helga9 onkomarkery berú na onko,ja teda ešte nemám robené.
Ako to je, že onkomarkery si mala dobré aj tak si prešla už dlhou liečbou....je to tak len s onko s prsnikmi?
Moja teta má onko hrubého čreva,je pol roka po operácii nádoru štádium,2 a na onko jej povedali,že žiadna liečba nepotrebuje len chodí v troj mesačných kontrolách na onkológiu

hracka123
13. jan 2020

@helga9 tebe ozaruju len uzliny?

helga9
13. jan 2020

@hracka123 aj hruď

helga9
13. jan 2020

@inka no tak ako si napísala o tom ki67 že to neni smerodajné tak to je aj s onkomarkermi. Niektoré typy nádorov nepotrebujú liečbu. Ja mam susedu mala rakovinu krcka maternice vyoperovali a to bolo všetko. Ziadnu liečbu nebolo treba. Kamoška čo so mnou rodila mala na vajecniku to isté vybrali a nič viac. Ja neviem podľa čoho to určujú

alica_tn
13. jan 2020

Baby, nevie mi povedať, podľa čoho sa určujú konkrétne lieky na hormonálne liečbu? Ja beriem zitazonium a nepoznám niekoho iného, kto to berie.... väčšinou tamoxifen a neviem čo ešte... 😕

hracka123
13. jan 2020

@midori123 ahoj moja pripravená na opku budem držať palce✊