icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

inka
14. jan 2020

@zuzap33 prečo ťa posielajú tak ďaleko, keď je to aj v Košiciach?
Ja len viem,že toto vyšetrenie rozpozná zhubné nádory od nezhubnýh ,tak ešte je to otvorené,tak hlavu hore

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
14. jan 2020

@katenka2 nemusí to byť len stres ako píšeš, ale kombinácia. A mne to presne vychádzajú na kombináciu tých faktorov, čo si písala. Úplne všetky

hracka123
14. jan 2020

@katenka2 ináč ako sa vám darí?

zuzap33
14. jan 2020

@inka dlhá čakacia doba. Nemôžu toľko čakať. A vyšetrenie musí byť do 5 týždňov po chemo a ja som tri

inka
14. jan 2020

@katenka2 ja to už dávno viem ,presne kedy sa to u mňa vyvinulo po ročnom pernamentnom strese a ten stále pretrváva

katenka2
14. jan 2020

@hracka123 dakujem za zaujem, no... nie je to bohvieco. Ten pasovy opar sa ma drzi ako kliešt a boliiii. Kvoli bolesti nespavam, pretoze nespavam, som vycerpana a ked som vycerpana, vzdy sa prida ruza /erysipel tej lymfaticky opuchnutej ruky 😖. Aby nebolo malo, aj so zubmi zacali problemy.... proste, ked sa to nabaluje, tak poriadne 😨

zuzap33
14. jan 2020

@inka ja som mala mnohorocny pernamentny stres, prakticky skoro 20rokov. Bolo to kombinácia všetkého možného

katenka2
14. jan 2020

len pre zaujimavost dievcata... u nas v rodine vela clenov pomrelo na rakovinu, vacsinou zeny /na rozne druhy rakoviny/, tak som si uz davno, ale 15 rokov dozadu dala robit na onkologii geneticke testy. Dlho to trvalo, tak som sa dotazovala sama a nakoniec, ked mali vysledky, povedali, ze testy vysli take perfektne, ze tomu nechceli verit. Preto material poslali este do Prahy, ci tam na nieco nepridu, ale potvrdili, ze po genetickej stranke sme uplne v poriadku. Co, samozrejme, ako doktorka povedala, nezarucuje, ze neochoreju dalsi clenovia rodiny ☹

katenka2
14. jan 2020

@zuzap33 no ved toto... ono sa tie starosti raz prevalia a clovek to uz nezvlada. Niekto ide do kolien psychicky, niekoho zradi fyzicke zdravie. Ale ze riadne!

kika_32
14. jan 2020

@katenka2 moze byt, ja to tiez nevylucujem, stresu som mala aj mam dodnes dost! Nechcem sa stazovat, ale mam za sebou uz toho dost, ale nie som ani prva ani posledna, kazdy nesieme svoj vlastny kriz... Prve tehotenstvo som mala rizikove, zistili mi hepatopathiu, a nakoniec napriek liekom som aj tak rodila predcasne v 28.tyzdni...syncek je kvoli tomu zial postihnuty, jeho start do zivota bol velmi tazky, mali sme vtedy tazke obdobie, dnes ma uz 11 rokov a este stale nie je na tom najlepsie, dodnes potrebuje nasu pomoc skoro vo vsetkom, nekonecne kontroly u lekarov, nekonecne rehabilitácie... A este by som sa tu mohla rozpisovat, proste mame to s nim dodnes tazke, ale snazime sa aby sa mu zdravotny stav na tolko zlepsil aby bol samostany, aby sa vedel do buducna o seba postarat. Zial my rodicia tu nebudeme navzdy😔... Cca pred 4 rokmy som mala aj samovolny potrat, co som tiez tazko niesla, a nakoniec sa mi podarilo rok na to znova otehotniet, ale ani to tehotenstvo nebolo bez stresov... Znova to iste, od zaciatku problemy s pecenou, dieta, kopa liekov ale nastastie som vydrzala, a porodila som planovanou sekciou po ukonceni 38.tyzdna a dnes sa mozme tesit zo zdravej dcerky, ktora ma uz 2,5 roka....a teraz ma zivot znova vyfackal, ked sa mi zistila diagnoza, znova stresy, znova kolobeh vysetreni, liecby a potom operacia!? Co este pride? Niekedy som uz zufala zo vsetkeho 😥prepac ze som sa tak rozpisala, len si spominala stres ako moznu pricinu, niekedy tomu aj verim, lebo stresov mam dost😔

katenka2
14. jan 2020

@kika_32 ja som to len na margo toho pisala, ze dnesna doba moc ludskej spychike nepraje 😕. Ale istotne, aj v minulosti mali ludia svoje ziale, problemy, bola aj vojna, aj hlad, co my uz nepozname, ale tento "rychly" zivot, neustala zodpovednost, tlak na ludi, ten je tusim horsi ako hlad. A ludia su aj akysi krehkejsi, hlavne ti mladi teraz /niezeby som ja bola lepsia! Skor naopak!/ Dcera ma dost narocnu pracu a sledujem, ako sa nahana, ako chce vsetko stihnut, aka je zo vsetkeho nervozna a nestastna, podobne, ako jej kolegovci....Co je toto za zivot? Kedy ho chcu ludia zit? Musi ich opravdu az vazna choroba zastavit, aby na vlastnej kozi zistili, co je dolezite a co je chiméra.
No nic kočky, drzim vam vsetkym palce /a sebe tiez 😅/, nech sme tu co najdlhsie a nech sme zo dna na den "mudrejsie a skusenejsie". Bojovat az do konca! Vitazneho, samozrejme 😉

katenka2
14. jan 2020

@kika_32 ...a este Kikuska, kludne sa postazuj! Ostatnym to neublizi a Tebe mozno pomoze. Aspon teda mne vzdy pomohlo vyzalovat a vyplakat sa. Ako sa hovori, ked sa s radostou podelis, znasobi sa, ked zo zialom a trapenim cast z neho ubudne a bude Ti lahsie

hutch17
14. jan 2020

@helga9 v ousa majú oddelenie lekárskej genetiky, tak tam, lekára presne neviem

helga9
14. jan 2020

@hutch17 ja idem na adresu Šustekova 2 dr.Copakova

hutch17
14. jan 2020

@helga9 to je tuším ta z amazoniek, nie?

katenka2
14. jan 2020

@hutch17 prepac, ze sa pytam, akosi som vypadla zo suvisu... pozrela som aj 5-6 stran dozadu, ale....co je s hrdinkou z amazoniek?

helga9
14. jan 2020

@hutch17 áno od amazoniek

hutch17
14. jan 2020

@katenka2 písala som o Dr. Copakovej, že je to tuším ta, co spolupracuje s amazonkami, Helga písala, že k nej ide na genetiku

kika_32
14. jan 2020

@katenka2 dakujem, a prave aj preto som sa sem pridala, viem ze tu najdem pochopenie a tiez podporu ktorú teraz potrebujem,... potrebujeme mi vsetci co sme tu... Nech sme vsetky cím skor zdrave! Zo ❤️Vam to zelam!

helga9
14. jan 2020

@zuzap33 tak nenapísal Hmhm debil sprostý. Vieš čo ja som z CT popisu vždy taká vynervovana mala som 3 ct a furt ho popisoval niekto iný. A to otras. Prvý bol taký strohy že čo do pic.. chceš na ten papier aby som napísal. Len takého rázu že nič som nenašiel tak neotravuj. Druhé malo perfektný popis každého orgánu proste všetko od A do Z a tak by som si to predstavovala. Tretie bolo zase o ničom no na grc. A moja histologia z opky tak to hanba je slabé slovo na patologa keďže od je kľúčová osoba pre ďalšiu liečbu. Keď som ho dotazovala že mám polovičnú histologiu tak úplne otočil reč že nič Vám nikde nenašli? Reku nie ct mám čisté a co to ma s mojou histologiou. Dnes keď som bola u onko a on mi vypisoval na genetiku papier tak kukol na mňa a hovorí mi ja naozaj neviem čo z toho bordelu čím teda myslel moju histologiu mám napísať. Reku ja tiež neviem. Mňa sere koľko sa oháňajú dr že neni prevencia ľudia nechodia ja dám krk dole že väčšina je zle diagnostikovana

hracka123
14. jan 2020

@inka ahoj moja stichy vybrali a čo histologiu ostala taká istá či sa zmenila?

helga9
14. jan 2020

@hracka123 ahoj ako máš pokožku? Hojí sa? Čím natieras? Nechtikovou? Ja zatiaľ v pohode ale veď zajtra idem len na 11

katenka2
14. jan 2020

@hutch17 aha, dakujem za vysvetlenie 🙂

hracka123
14. jan 2020

@helga9 vieš čo natieram kalciovou a nechtikou koza vyzerá dobre ešte sa to trocha supe

helga9
14. jan 2020

@hracka123 ja citim tu stranu akoby trochu strpnutu nemala si to? Nič ma nebolí len po oziari také strpnute akoby som mala

hracka123
14. jan 2020

@helga9 nie nemala som to a nevieš čo je z @janooo

katka14
14. jan 2020

@jarmila40 ja som to niekde čitala. Ze je takyto postup. Aj to sedi. Aspon pri mne

zuzap33
14. jan 2020

@helga9 a ja vcera pred magnetickou revem s papierom v ruke, ze mam nove mts. A dnes sa dozviem, ze ta dr co robila ten najnovsi popis aj volala prim ze tie nalezy uz boli aj v auguste, ale sa zmensuju. Skoro som odpadla. A suhlasim s tvojim nazorom