icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
14. jan 2020

@katenka2 mne presne toto tvrdili moji rodicia. Len ja mam pocit ze nic nebolo take strasne ... mam 2 zdrave deti aj ked po viacerych peripetiach. Pri kojeni deti som sa malo vyspala ale ved to je asi normalne ... tazko povedat co k tomu prispelo

hracka123
14. jan 2020

@zuzap33 no do pi..aj s doktorom a aj povedali že aká liečba by bola najlepsia

katenka2
14. jan 2020

@katka14 on to nemusi byt len negativny stres a zle spravy. Proste clovek sa prepina, chce stihnut toho co najviac, neodpociva, malo spi /boze, ako toto vsetko poznam! 😨/, rodinu samozrejme dava na prve miesto, hned zatym zamestnanie, domacnost, bla, bla vela ineho, az sa ta unava /ktoru si neraz ani nechceme priznat/, niekde prejavi. Rodicia su starsi, maju skusenosti, vidia to z ineho pohladu a hlavne by Ta radi nadalej ochranovali, takze....

katenka2
14. jan 2020

@katenka2 a aby to bolo uplne a pravdive, musim dodat, ze mnohi maju na prvom mieste zamestnanie, potom rodinu, potom konicky, "charitu", ....hromadu ineho.... a uuuplne na konci seba a svoju telesnu schranku ☹

zuzap33
14. jan 2020

@hracka123 uvidia podla toho pet ct

kika_32
14. jan 2020

Vysledok mojej biopsie

kika_32
14. jan 2020

Neviem co tie hodnoty znamenaju, ziadny lekar mi to dodnes neobjasnil🤷‍♀️ ani to ki67 tam nevidim co ste tu viacere pisali?! Mala som aj CT, metastazy nenasli.

inka
14. jan 2020

@hracka123 ahoj, stehy vybrali,zalepil mi to nakoľko mi to krvácalo, ešte som to neodlepila, nakoľko som si musela ľahnúť,lebo ma bolela hlava a teraz hrdlo,vlastne jedna strana čo nemôžem prehĺtať asi som prechladla.
Výsledky sa nejak nezmenili,len hodiny trošku iné %,ale to je jedno hormonálne zostalo.Her2 je neu a negatív,Ki67 sa tiež nejak nezmenili ,bolo 10 a teraz 10-12,len pribudlo to peru....čo sme sa nedávno bavili,ale tomu nerozumiem či je to OK.
Hovoril,že vyberie dve uzliny a čítam,že vybral tri a boli čisté.V štvrtok idem na onko komisiu,tak som zvedavá čo mi dajú za liečbu,Petrík vraj sa nevyjadruje,lebo nie je onkológ,ale z určitosťou môže povedať,že rádioterapia bude.

helga9
14. jan 2020

@kika_32 no fakt to ki67 tam nemáš čo registrujem tak väčšinou všetky to mali tak neviem prečo to nemáš. No čo ja tu vidím tak to vieš nemáš hormóny a pokiaľ teda máš her2 neg tak si triple negatív, duktalny karcinom grade2. Ten cadhenin presne neviem čo to je ale je to dobré súvisí to s obranou buniek. Ten catenin je dáky protein ale s tým som sa nestretla možno niektorá to mala v biopsiu pokiaľ budú vedieť baby napíšu ti

jarmila40
14. jan 2020

Dievčatá, keď ste boli prvýkrát na onkológii sa hlásiť, brali vám aj krv, prosim vás? Idem zajtra a neviem, či môžem jesť.. Sa mi zdá, že @alica_tn spomínala, že sa nemusí nalačno, ale sa mi to nezdá, lebo mamina keď chodila, tak vždy musela nalačno..

kika_32
14. jan 2020

@helga9 dakujem, no neviem preco to tam nemam, onkologicka v Novych Zamkoch vravela ze podla nej po skonceni chemoterapie by som mala mat uplnu mastektomia, ale ze konecne slovo budu mat v Ba v NOU. Ale ked ten nádor zmizol aj vtedy by mala byt uplna mastektomia?? Lebo uz teraz si nic neviem nahmatat a ani onkologicka v NZ tiez nic nenahmatala... Tak preto nerozumiem preco by chcela uplnu mastektomiu... A tiez keby spravili iba ciastocnu to si tiez neviem predstavit ako budu vediet ci vsetko vybrali co mali?? Ked ten nádor tam uz nie je?? Na zaciatku liecby mi tam sice v NOU zaviedli titanovy klip aj do nádoru aj do chytenej uzliny aby oznacili kde bol ten nádor.,ale aj tak odkial budu vediet ci vybrali naozaj vsetko co mali??

kika_32
14. jan 2020

Ahojte, uplna mastektomia sa robi aj ked nádor vdaka chemoterapie uplne zmizne?? Alebo odstrania iba ten kvadrant kde bol povodne ten nádor? Podla coho rozhodnu ci bude uplna alebo len ciastocna mastektomia?? Dakujem.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
alica_tn
14. jan 2020

@jarmila40 ahoj. Ja som nebola nalačno. Ale keď to tu čítam - čo doktor, to názor, postup.... nič neni jednotné.... však ani popis biopsie nerobia jednotne... 😡

alica_tn
14. jan 2020

@helga9 možno tie hormón. lieky budeš dobre znášať

jarmila40
14. jan 2020

@mata9522 ďakujem pekne 🙂
@alica_tn no ved prave, tiež som si to všimla, že každá máme inú skúsenosť so všetkým.. Kks, mňa najprv zoerovali.. Ok..a teraz mi budú robiť všetky možné vyšetrenia.. Takže keď genetiku budem ma prd, pôjdem pod nôž znova?🙄

hutch17
14. jan 2020

@jarmila40 netreba nalačno

inka
15. jan 2020

@jarmila40 nie nemusíš na lačno

mery34
15. jan 2020

@kika_32 moja mama mala zápalovú formu a preto jej robili úplnu mastektómiu. Tiež všetko zmizlo a uzliny ani nemala chytené, aj tak to pre istotu celé vybrali.

helga9
15. jan 2020

@alica_tn tak dúfam že budem dobre znášať

helga9
15. jan 2020

@kika_32 no môj názor ale to ber fakt len že je to môj názor pri takých rozmeroch a ešte keď je viac nálezov tak mastektomia ja som mala mastektomiu kvôli tomu že bol veľký mal 44mm a bol v strede prsníkov pod bradavkou ale tam zohladnuju omnoho viac vecí

drdolka
15. jan 2020

Milé baby, neviem, či si na mňa spomeniete (párkrát) som sa tu zapojila do debaty. Som po mastektomii (2016) a po ukončenej liečbe (4/2018) her2 pozitivneho karcinomu prsnika, toho času len na Tamoxifene. Neviem, či poznáte nový portál onkoinfo.sk, ktorý má ambíciu zodpovedať problémy onkologických pacientov (psychologickú, právnu poradňu, sociálnu oblasť, liečbu..). Bola by som Vám veľmi vďačná, keby ste mi do správy, alebo tejto diskusie napísali, čo by ste na takejto stránke privítali (aké témy). Najme na začiatku liečby, kedy bol človek v najväčšom strese, čo by Vám pomohlo, zodpovedanie ktorých otázok? Prípadne aj teraz v priebehu a po liečbe. Budem Vám vďačná za akékoľvek podnety. Drdolka
Rada by som pripravila aj leták na zvládanie chemoterapie. Ak by ste mali chvíľu času a v správe mi zodpovedali 5-10 vedľajších účinkov chemo a návod na "váš" osobný recept, čo vám pomohlo (napr. bolesť svalov a kĺbov - prechádzka, bicykel; afty v úsatch- vylúčenie sladkých jedál, kloktadlo Clorsadin a pod.). Budem vám veľmi vďačná aj za pacientov, ktorých to čaká a môžeme im spoločne uľahčiť ich cestu.

A samozrejme, ak máte aj osobné otázky na mňa ako pacientu v remisii rada zodpoviem.

Ďakujem za dôveru a všetkým držím silno palce!

helga9
15. jan 2020

Čafte baby moje. Dnes 11 oziar za sebou zatiaľ kožička v poriadku. Len vrčím ráno že musím tam ísť dnes som sa tých 50 km doslova vliekla niečo prevážali po ceste tak pomaly jak slimák. A to natieranie pudrovanie och tedy šické škaredé slová použijem. P.s. nikto neni doma tak môžem.

sticker
hracka123
15. jan 2020

@helga9 ahoj sa ty to pomaly končí noooo si viem predstaviť aké slová používaš....stroj funguje dobre?

hracka123
15. jan 2020

@midori123 ahoj moja už si v nemocke?tak držím palce✊

helga9
15. jan 2020

@hracka123 zatiaľ funguje. No toto je najhoršie z celej liečby na nervy fakt. A vedľa mňa ujo že ja mám 38 oziarov reku panabeka piclo by ma. No zajtra teoreticky polovica. Budúci týždeň ma čaká krv na genetiku. Ty si bola na genetike bola negatívna že?

midori123
15. jan 2020

Tak dievcata, a som doma.
Arista sa vyjadril, ze ma v mojom stave uspavat nebude. Takze som sa naspat prezliekla, pockala na papiere a odisla s placom domov.
Dalsi nastup 30.1.

midori123
15. jan 2020

@hracka123 uz som aj naspat doma

hracka123
15. jan 2020

@helga9 no ešte som ani ja nebola ešte má neposlala onko

hracka123
15. jan 2020

@midori123 joj moja to my je ľúto že sa to predlžuje tak len liecit