icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ragulca
1. apr 2019

@hyta dakujem...

helga9
1. apr 2019

V tomto mam aspoň teda ja šťastie manžel ma obskakuje ani nákup nemôžem odniesť berieme to tak s humorom povie mi ze ty nemôžeš keď si v tom ale vidím že sa bojí viac ako ja. On sa zo začiatku zľakol že budem bezvladna atď nemáme skúsenosti v rodine s touto diagnózou a vo filmoch je to drsné že neni pomoci len lezis a podobne. Ale verím žeby každej pomohlo že cítiť tu podporu v tom.druhom lebo presne ako to tu odznelo v dobrom aj v zlom

anniera
1. apr 2019

@ragulca Všetci máme občas také stavy, kľudne sa vyžaluj, nato sme tu. Môj už tretí deň zomiera na smrteľnú chorobu "soplík" ....čo Ti poviem....

romiada
1. apr 2019

@helga9 to je pekne .... 😍 ze manzel je napomocny a ze sa snazite to brat s humorom. A ako sa vravi...v kritickych situaciach sa najviac prejavi povaha cloveka.
U mojho otca bola skor prva vycitka mame ze preco nesla skor na mamografiu (mala ist 10/2018 a sla az ked ju situacia dokopala a uz bola hrcka tam v 012019). Tak ale chapem ze to bolo z takej chlapskej bezmocnosti....

mery34
1. apr 2019

@romiada moja mamina bola rok pred nálezom na drahej komplexnej preventívnej prehliadke. Výsledky z mamografie jej dodatočne neposlali, aj keď neboli úplne ok, boli tam nejaké tiene alebo čo. Nález priamo nie.

romiada
1. apr 2019

@mery34 to ako pochybili, ci ako? ze bolo tam nieco a oni jej to nepovedali? 😲

helga9
3. apr 2019

Ahojte baby vcera som bola na krv je OK. Trocha ma začína chytať panika ci vlasy začnú padať dnes som ôsmy den od chema. Kedy Vam začali zhruba padať?

ragulca
3. apr 2019

@helga9 mne niekedy po druhej a masívne sa mi zdá, že po tretej chemo

romiada
3. apr 2019

Zienky. Som dnes rano ten najstastnejsi clovek na svete. Vcera moju mamu operovali. Mama mi sama dnes rano zavolala. Citi sa ok. Nechali jej prsnik. Vyoperovali len tu chytenu cast po uzliny. Mamu nic neboli. V piatok ju asi pustia domov. Ci podstupi nejaku preventivnu radio alebo chemo este neviem 💃💃💃💃😍😘🙃

helga9
3. apr 2019

@ragulca som s vlasmi vcul kamoska stále im rozprávam veď sa o Vás dobre starám predsa ma neopustite ...keby ma dakto počul povie ze som pipi

sticker
sabova3
3. apr 2019

Takže príprava na chemo.ked to nešlo do ruky, ešte že mám nohy😂

sabova3
3. apr 2019

@helga9 čauko. mne presne na 14 deň po prvej chemo.

helga9
3. apr 2019

@sabova3 rano keď sa zobudím prvé ze si hrabem do vlasov ci držia to sú nervy

hyta
3. apr 2019

@romiada Super že má maminka operáciu už za sebou a dobre sa cíti, držím palce, nech je čím skôr zdravá.❤

hyta
3. apr 2019

@helga9 Jasné že každej žene na vlasoch záleží, no asi vždy vypadávať nemusia.Kámoška je po liečbe chemom a vlasy jej držia na hlave stále. No a aj keď vypadávajú, najdôležite je uzdraviť sa, však vlasy dorastú a ešte krajšie a hustejšie než boli pred liečbou.🙂

helga9
3. apr 2019

@hyta áno najdôležitejšie je veru vyzdraviet. Na chemo každá reagujeme inak aj tak ten prvotný sok bude ak začnú padať

anniera
3. apr 2019

@helga9 začínajú padať presne po 14 dňoch, uvidíš, držím palce nech tá čiapka pomôže

romiada
3. apr 2019

@hyta ano to som videla na svojej babke.....po chemo len paperie a ked sa zotavila tak mala viac vlasov ako my vsetky "ženy" v "jej rodine"

hyta
3. apr 2019

@romiada Presne, tiež som mala kámošku po operácii prsníka, prišla o vlasy a narástli jej vlnité, husté, havranie, no paráda.

helga9
3. apr 2019

@tilly ahoj dnes som dala výrobky od navia co si mi odporučila. Ako často si používala ten olej? Je tam písané 2-3 krát do týždňa

tilly
3. apr 2019

@helga9 tak asi dva krát do týždňa. Častejšie si ani neumývaj a čo najmenej sa ich chytaj. Neces a tak

helga9
3. apr 2019

@tilly Ok Diky a mala si tiež červenú chemo?

tilly
3. apr 2019

@helga9 áno, červenú

helga9
3. apr 2019

@tilly tak začnem sa asi modliť

sticker
romiada
3. apr 2019

Žienky. Nechcem to hadzať ako otazku do celeho fora. Ale aj Vam sa zda ze je tej pliagy akosi priveľa? Či si to len viac človek všima tym ze je to v rodine? Alebo preto že sa rozprava s ostatnymi ktori ked vedia pravdu o Vas tak sa zdôveria že maju tiež nador (resp.ich blizky) ? Ja sa za posledne 3 tyzdne dozvedam....kolegyna vo veku mojej mamy, dalsej kolegyne otec....a dneska suseda. Už mam pocit že nepoznam rodinu kde by nebola rakovina. U nas v rodine Double ☹ normalne nerozumiem z čoho...prečo?

ragulca
4. apr 2019

@romiada tak ono stačí úplne, keď prídem na onko, veď tam zakaždým viac a viac ľudí... a prečo??? No to krby sme vedeli... žeby ešte Cernobyl? mne ešte stále nikto nepovedal, že prečo ja, tak prečo toľko veľa ani nijako neriešim...

romiada
4. apr 2019

@ragulca no mas pravdu ze to su mozno dosledky Černobylu. Mne kamaratka minule vravi "už mam občas pocit že nas tu striekaju niečim karcinogennym z poprašovacich lietadiel" ....a tušim nebola ďaleko od pravdy lebo teraz nedavno zistili že nejake hnojivo je karcinnogenne. Je toho strašne veľa čo možno ľudi na tu onko dostane - strava, ovzdušie....

hyta
4. apr 2019

@romiada
@ragulca
Tej pliagy skutočne pribúda každým dňom.Mám kámošku, ktorá pracuje ako zdravotná sestra a včera až plakala, že na toto ochorenie pribúda stále viac ľudí.Z čoho? No asi tá strava, ktorá je samá chémia a je jedno či jeme mäso, či sme vegetariáni, to svinstvo je vo všetkom. K tomu v mestách znečistený vzduch, oslabená imunita a problém je na svete. Ak máte možnosť dačo si dochovať, alebo kúpiť od domáceho chovateľa, neváhajte.Všetkým vám držím palce a prajem skoré uzdravenie.❤

emjee
4. apr 2019

Preco je toho tak vela? Cernobyl, zla strava, zle zivotne prostredie... STRES
Mne na genetike nic nezistili, a teda univerzalna odpoved, ktoru som dostala, je, ze zato moze moja obezita (pritom v cakarni onkologa stretavam prevazne stihlych)

helga9
4. apr 2019

@emjee ze obezita asi nic iné nevedia. Presne ja som chuda cely život mam 2 deti ktoré som mala 23 a 28 ročná tri roky som kojila nikto v rodine to nemá cvičím nefajcim tak mne by co povedali?