Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 presne si ako ja. V rodine takéto ochorenie nemáme ani sme nemali, až teraz ja. Moja gynekologička mi povedala, že za svoju 30 ročnú prax nemala taký nárast onko za 3mesiace ako tento rok od januára do marca.
@daniela1616 áno strasne to je jak chodím na tu onko furt tam doslova tlacenica. Ja som bola na kontrole na konci maja minulého roku všetko Ok a február tohto roku uz som bola v prdeli.
Ahojte dievčatá. Mam diagnostikovaný karc. prsníka. Vo štvrtok som dostala svoju prvú CHT. Včera som bola v pohode žiadna únava, ani zvracanie nič, v kuse som jedla. Myslela som si, že to bude tak aj dnes, ale bohužiaľ nie. Ledva vstanem z postele, neskutočne ma bolí hlava a je mi na zvracanie. Do úst neviem dať nič. Nezaberajú lieky proti bolesti hlavy. Prosím vás ako dlho to môže takto trvať? 1-2 dní, alebo aj dlhšie?
@ragulca ďakujem za odpoveď, keď to prejde budem vedieť znovu jesť a vráti sa mi aj sila? Nechcela som ísť na PN, keďže nepracujem fyzicky ale asi to budem musieť zvážiť. Mám malé deti tak sa nechcem opúšťať, znášajú moju dnešnú bezvládnosť dosť ťažko.
@helga9 doma som si mala dať iba raz večer po CHT. Na doma som dostala iba Torecan čípky. Nič viac.
Prosím vás máte skúsenosti s inj. Neulasta? Sú to inj. na zvýšenú tvorbu bielych krviniek v kostnej dreni. MUDr povedala, že sa musíme predzásobiť - zvýšená bolesť kĺbov a kostí.
@larike ja som dostala tabletky granegis skús sa opytat na ne Dr. Možno ti pomôžu. Koľko cyklov chemo by ti mali dat? Na tu zvýšenú tvorbu bielych krviniek môj Dr povedal zatiaľ nie mam za sebou jednu chemo a jednu kontrolu krvi ktorá bola Ok. Každá znasame chemo inak no držím palce nech tie nevoľnosti rýchlo prejdu a skús ten liek u Dr ze co ti povie
Vždy sa kontroluje krv pred liečbou
Áno presne tú.
@daniela1616 ahoj ty si po druhej chemo? Ako ti je?
@helga áno aj mne bolo včera dobre a jedla som o 106, preto som z dnešného dňa zaskočená- jedlo tlačím do seba aj tak ho neviem prehltnúť a zoslabla som. Dúfam, že zajtra budem ok. Musím fungovať pri dvoch deťoch. Aj keď mi manžel pomáha, ale predsa.
Po chemo by mali operovať a ako ďalej neviem.

@helga9 žienky čitam Vaše odpovede len sa mi neda nikde pridať "lajk"....tak len aby Ste vedeli že Vaše nazory neignorujem. Už som pisala na "vedenie" tak snaď to poriešim.
@emjee moja mamina ma dosť kil navyše ale babka bola štihla takže nejak tomu tiež neverim že obezita by mala byť odpoveď na vsetky choroby.
Švagrinu mam chudučku jak steblo travy, a ta čo si prežila do svojej 40tky bolesti brucha (pokles čriev). Kolegyna žlčnikove zachvaty , štihla drobna žienka ktora okolo klobas a mastneho ani poriadne "nešla". Len na niečo sa tie choroby zvaliť musia. ..vždy sa hlada niečo čo je na vine...