Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ira25 no, aj tuto mam vlastnu skusenost.... mala som hodne oziarov, ako sa choroba vracala, tak 3x za tych 20 rokov. Posledny krat bola primarka uz proti, vraj je to prilis, telo si vsetko pamata....Dali nakoniec len kvoli bolestiam kosti aj 3-ti krat. Neviem, ci je viacero druhov radio-liecby, ale ja som pouzivala len detsky puder, aj to len obcas a nemala som najmensie poskodenie. Sem-tam trosicku zacervenalu pokozku. Pritom som ten superbledy typ, tak ja neviem.....
teda chcela som napisat 3 cykly, nie 3 oziare....
@katenka2 joj moja čo ty si už za 20 rokov toho vydržala a to fakt tri krát sa ti to vrátilo?Tak tvoj organizmus je silný.No nechce sami prejsť príspevkami, že či si mala aj chemo okrem oziaroch a ostatné.
No som tiež bledý typ a preto tu podľa skúseností som išla do toho krému,ale vzhľadom na cenu ostanem pri jednom a pudroch a potom po oziaroch s tým lacnejším.
No dievcata dnes mam za sebou 13oziar a 12herceptin a este jedno zihadielko do brucha Reseligo,fuj hnusne hruba ihla,ale nic strasne.Hned som bola i na kontrole s kozou pri radio,a koza ze super,mam mastit i nadalej.
@ira25 ano kontrola koze ma byt kazdy tyzden,ja som sice bola az dnes ,ale vsetko ok,a ze mam prist o tyzden zasa k radio dr.Zaklad stale mastit a mastit.No a ta inj.do brucha ako cakala som horsiu bolest,a picha sa to kazdych 28dni,ako dlho netusim,pretoze moja onko dr.dnes dovolenka a zastupujuca to nevie.
@mata9522 a radiolog aj doporučil čím mastit?
Leškova je super Dr.minule som s ňou fajne pokecali a to nie sme jej pacienti,ja som aj chcela chodiť k nej ,lenže keďže mi dali rádioterapiu tak idem chodiť k rádio Dr.
Nevieš mi povedať aký je lekár,ja keď som sa bola objednať tak tam bola lekárka a vcelku vyzerala ústretová,ale radiolog na komisií vyzeral ok,len veľa toho nenarozprava
@ira25 no bol ten radiolog co mi bol tiez na komisii v marci min.roku dr.Rossenberg a ze koza super,stale hydratovat hoci aj s nechtikovou indulonou vravel,a ja nato ze mam krem radio,tak ze super,pytal sa na unavu ci nemam zvysrne busenie srdca,ked uz mam tu biologicku ze to vsetko skodi aj na srdiecko,tak sa mam viac setrit teraz.Odbery nebral ked som vravela ze idem dnes k svojej onko.
@hracka123 ahoj.. ani nie, su trosku horsie ako biopsia.. 😔
pri biopsii som bola grade 1 luminal A, hormon pozitiv, her2 negat, ki67 5%, nador velkost cca 20x20mm
po operacii - kvadrant, grade 2 luminal B, hormon pozitiv, her2 negat, ki67 15%, nador realne velkost 20x10x15mm, 3 pozitivne uzliny (najprv boli dve, ale po nejakom doplnkovom rozbore sa nieco naslo aj v tretej)
v pondelok na onkokomisii - T1N1M0, 4x chemo EC, oziare, 4x chemo Docetaxel, hormony
dnes prijata na onko, zajtra prva davka chemo..
caka ma este CT a genetika..

@ira25 ahoj aaaano nr22 za mnou