icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
6. feb 2020

@ira25 ahoj aaaano nr22 za mnou

katenka2
6. feb 2020

@ira25 no, aj tuto mam vlastnu skusenost.... mala som hodne oziarov, ako sa choroba vracala, tak 3x za tych 20 rokov. Posledny krat bola primarka uz proti, vraj je to prilis, telo si vsetko pamata....Dali nakoniec len kvoli bolestiam kosti aj 3-ti krat. Neviem, ci je viacero druhov radio-liecby, ale ja som pouzivala len detsky puder, aj to len obcas a nemala som najmensie poskodenie. Sem-tam trosicku zacervenalu pokozku. Pritom som ten superbledy typ, tak ja neviem.....

katenka2
6. feb 2020

teda chcela som napisat 3 cykly, nie 3 oziare....

ira25
6. feb 2020

@katenka2 joj moja čo ty si už za 20 rokov toho vydržala a to fakt tri krát sa ti to vrátilo?Tak tvoj organizmus je silný.No nechce sami prejsť príspevkami, že či si mala aj chemo okrem oziaroch a ostatné.
No som tiež bledý typ a preto tu podľa skúseností som išla do toho krému,ale vzhľadom na cenu ostanem pri jednom a pudroch a potom po oziaroch s tým lacnejším.

hracka123
6. feb 2020

@helga9 ahoj moja okolkej si potom došla do Nr mrzí ma že sme sa nestretli ale podľa hlasu si super baba

helga9
6. feb 2020

@hracka123 fuuu tak pred desiatou asi. Nevadí dáme spicha voľačo spachame

mata9522
6. feb 2020

No dievcata dnes mam za sebou 13oziar a 12herceptin a este jedno zihadielko do brucha Reseligo,fuj hnusne hruba ihla,ale nic strasne.Hned som bola i na kontrole s kozou pri radio,a koza ze super,mam mastit i nadalej.

helga9
6. feb 2020

@mata9522 auuuu mňa to bolí aj za teba do brucha no au. Ja dnes rádio nr.22 koža zatiaľ v poriadku tiež nech nam to tak aj vydrží

hracka123
6. feb 2020

@mata9522 joooooj aj ja dostala Reseligo aj ty povedala ako dlho budú pichať aj ja bola dnes na kontrole po 6tyz po oziaroch a koza že super

ira25
6. feb 2020

@mata9522 a to som nevedela že sa robí kontrola kože...to kde na rádio,alebo Leskovej?
Júj zle sa to číta a nie zažije tá hrubá ihla do brucha,ale si statočná

helga9
6. feb 2020

@ira25 ja chodím každý týždeň v piatok na kontrolu kože k dr. Rádio

mata9522
6. feb 2020

@ira25 ano kontrola koze ma byt kazdy tyzden,ja som sice bola az dnes ,ale vsetko ok,a ze mam prist o tyzden zasa k radio dr.Zaklad stale mastit a mastit.No a ta inj.do brucha ako cakala som horsiu bolest,a picha sa to kazdych 28dni,ako dlho netusim,pretoze moja onko dr.dnes dovolenka a zastupujuca to nevie.

ira25
6. feb 2020

@helga9 aha a keby boli popáleniny tak niečo dá?Helka no aj tam berú odbery krvi,lebo mne stále nebrali na onkomarkery

ira25
6. feb 2020

@mata9522 a radiolog aj doporučil čím mastit?
Leškova je super Dr.minule som s ňou fajne pokecali a to nie sme jej pacienti,ja som aj chcela chodiť k nej ,lenže keďže mi dali rádioterapiu tak idem chodiť k rádio Dr.
Nevieš mi povedať aký je lekár,ja keď som sa bola objednať tak tam bola lekárka a vcelku vyzerala ústretová,ale radiolog na komisií vyzeral ok,len veľa toho nenarozprava

mata9522
6. feb 2020

@ira25 no bol ten radiolog co mi bol tiez na komisii v marci min.roku dr.Rossenberg a ze koza super,stale hydratovat hoci aj s nechtikovou indulonou vravel,a ja nato ze mam krem radio,tak ze super,pytal sa na unavu ci nemam zvysrne busenie srdca,ked uz mam tu biologicku ze to vsetko skodi aj na srdiecko,tak sa mam viac setrit teraz.Odbery nebral ked som vravela ze idem dnes k svojej onko.

helga9
6. feb 2020

@ira25 brali mi krv dvakrát každý druhý týždeň áno aj markery no tie som si ja pýtala lebo máme nárok každý mesiac nato aby ich vysetrili

helga9
6. feb 2020

@ira25 keď sú popaleniny jedna mi pisala že nejakú miesanu masticku z lekárne jej dali

ira25
6. feb 2020

@helga9 tak to si musím zrejme sama požiadať

ira25
6. feb 2020

@mata9522 fakt to zvládaš super....niekedy to je hodne aj na koňa nie na ženu

mata9522
6. feb 2020

@ira25 no o 3tyzdne idem na dalsiu biologicku a budem s dr.Leskovou preberat tie inj.ze dokedy pichat do brucha,ci nie je lepsie vsetko dat von.Ako biologicka kazdych 21dni ,a do brucha kazdych 28 dni,no a zakazdym sa trepat 80km,uz teraz ma to nebavi na tie oziare sa trepat.

hracka123
6. feb 2020

@mata9522 no čo ja som sa rozprávala z 2 dr povedali že je lepšie nechať vaječníky že majú svoju funkciu v tele som stoho debiiiiiil

ira25
6. feb 2020

@mata9522 no toto, že každý deň,to bude únavné aj pre mňa a pritom to mám MHD cca15-17 minút.
Leškova je super odborníčka a hlavne vypočuje a poradí,tak skús sa opýtať na jej názor

hracka123
6. feb 2020

Joj dievčatá stojí my to ako chochol

bubo780
6. feb 2020

@hracka123 ahoj.. ani nie, su trosku horsie ako biopsia.. 😔
pri biopsii som bola grade 1 luminal A, hormon pozitiv, her2 negat, ki67 5%, nador velkost cca 20x20mm
po operacii - kvadrant, grade 2 luminal B, hormon pozitiv, her2 negat, ki67 15%, nador realne velkost 20x10x15mm, 3 pozitivne uzliny (najprv boli dve, ale po nejakom doplnkovom rozbore sa nieco naslo aj v tretej)
v pondelok na onkokomisii - T1N1M0, 4x chemo EC, oziare, 4x chemo Docetaxel, hormony
dnes prijata na onko, zajtra prva davka chemo..
caka ma este CT a genetika..

hracka123
6. feb 2020

@bubo780 joj moja držím palce✊

ira25
6. feb 2020

@bubo780 to musíš byť hospitalizovaná?
Držím palce a hlavne si zober veľa vody aby si bola pred chemo zavodnena a po zase aby si chemo vyplavovala❤️

helga9
6. feb 2020

@bubo780 ahoj náhodou ti nevysvetlili prečo luminal B? Ja mám luminal A horm. Poz. A her2 neg. A neviem prísť nato aký je medzí tým rozdiel

ira25
6. feb 2020

@helga9 to by nás zrejme všetky zaujímalo,ale prvý raz počujem o luminal A,B,ja to takto nemám napísané ...len Grade

hracka123
6. feb 2020

@zuzap33 ahoj vybavujes už opku?

helga9
6. feb 2020

@ira25 určite máš jeden alebo druhý. Oba majú horm poz. A her2 neg. No jeden ma nízky molekulovy obraz to je ten A A druhý ma vysoký molekulovy obraz to je B. Len neviem sa dopátrať čo sa tým myslí.