Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@jankastraza ja som bez vajecnikov od 9/2018 a nemam pocit, ze by som zostarla 🙂 praveze vlani v lete a na jesen, ked som este nemala 2kolo chemoterapii, tak mi kazdy hovoril, ze som omladla v tvari a ze dobre vyzeram. Navaly uz par mesiacov vobec nemavam. A aj predtym som mavala len take mierne obcas. Ja to pripisujem strave - vtedy sa mi celkom darilo jest vegansky, pila som vela zeleninovych, ovocnych stiav a kazdy den salviovy caj.
@mata9522 och Matka, to je fakt na porazenie ,strasne toto
@helga9 to toto nemam uz slov, to co si dovoluje? to ak som dobre pochopila.. mame medzi sebou nejaku novu dievku a tej pisala nejaka zenska ? a este sukromne? 😠
@janaooo to je vyborne, juj ako si ma potesila,vies ako ja som sa automaticky obavala vselijakych ucinkov... ono vyznela som asi blbo,lebo to vyzeralo,ze vyzor je jedinea prvorade co ma zaujima, klamala by som,keby som napisala ze vobec nie,lebo samozrejme aj to je dolezite,ale hlavne som sa obavala osteoporozy,bolesti klbov a kosti,lebo tu v Uk tie anglanky sa nic ine len stazuju,ale to je taka mentalita,nic pre seba nerobia,len kvasia doma,ked niekam idu tak len autom a doslovne zeru shity,takze to vsetko vysvetluje... presne ako pises strava je najdolezitejsia ,drzim ti palce,aby nadalej si vsetko takto super zvladala a spytam sa este mas tiez brca? ❤
@jankastraza že poslala dakej nech pozrie histolku a toto jej napísala tá dotyčná veď to na hlavu
@jankastraza Janulka, bola som vlani v septembri na merani osteoporozy a mam uz to pociatocne stadium. Ale za to moze skor chemo. Dal mi vtedy ortoped vitamin K a D. Klby ma tiez bolievali dost, ale vtedy som brala biologicku liecbu a bol to asi jej vedlajsi ucinok. Teraz ako beriem par mesiacov dalsiu chemo, tak ma klby bolia podstatne menej. Da sa to a tiez to asi nie je kvoli samotnym vajecnikom, ale kvoli tej chemii co mi uz pomaly 2 roky ide do tela.
A este co sa tyka nalad, tak som sa toho velmi bala. Lebo ja v prechode a deti v puberte 🙂 Bola som volakedy velka nervacka, aj silny PMS som mavala. Ale praveze vobec som nemala nic, ziadne hysaky. Ja som sa celkovo pri tejto chorobe skludnila, malichernosti neriesim, nenahanam sa, robim len to co ma bavi a robi mi radost... a ani poriadne neviem, ze deti boli v puberte 🙂
@helga9 no mam dost ako sa tu niekto hra na Pana Boha.
Baby, to o čom píšete? Niekto tu vyrieka ortiele? 😲
@sabova3 ano je to denzitometria. Mna tam poslal ortoped. Bola som u neho s klbami, lebo z tej biologickej ma fakt velmi bolievali bedrove klby a nechcela som verit onkologovi, ze to je z chemo a bioliecby. Tak som sa u obvodaka pre istotu pytala k ortopedovi. Ten mi spravil RTG klbov a mala som ich v stave primerane veku. Ale ze ked mam za sebou chemoterapie a kompletnu hysterektomiu, tak ma posle aj na tuto denzitometriu. A vysledok mam osteopeniu, co je zaciatocne stadium.
Nestalo sa niektorej po chemo, že má problém s dasnami? Mne posledný týždeň tak krvacaju, pri umývaní zubov aj hocikedy sa mi pustí krv.
Ahojte, uz som zufala..neviem ci to mate aj Vy? Neviem ci je to kvoli chemo.. ale strasne ma trapi akne. Pokozku na tvari mam hoznu uz neviem co s tym, bolestive, zapalene akne, skusala som vselijake kremy(napr. Aj Aloe Vera gél), ale nic nezabera, velmi tazko sa hoja, ako keby som znova mala pubertu, hrozne, neviem co s tym 🤷♀️nemate s tym skusenosti?! Dakujem
@kika_32 ahoj ja som to mala ale nie nejako veľmi. Pri posledných 3- 4 paklitaxeloch sa mi objavilo pár takých bolavych drbakov. Hlavne natlačiť len jemne umyť detským Mydlom tvár a nahrubo som natierala antibakterialnou tycinku. Hlavne na noc a do rána to vždy bolo lepšie. Po cheme to zmizlo.
Konečne už mi volali že od 20.teho môžem chodiť na ožiare.

@helga9
@helga9 Helga ver či never ale ja neviem o kom je reč.Asi zle čítam diskusiu.