icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
11. mar 2020

Už mám definitívnu histologiu:tak nádory boli veľkosťi 9 a 12mm, obidve hormonalne pozitívne a ki 67 obidvoch 10%, nuclear grade 1 a typ luminal A. Inak biopsia má 8 strán, tak toľko v skratke

jankastraza
11. mar 2020

@zuzap33 Zuzi prepac ak to zle napisem,ale to pises o histologii teraz po opke? este mali taku velkost? ta biopsia 8 stran,tomu sa vobec nerozumiem,cize ak ano, tak ti nasadia dalsiu chemo?

zuzap33
11. mar 2020

@jankastraza hej histologia po opke. Najprv ma čakajú oziare, v piatok idem na onkológiu. Také veľké boli po 6chemo..ja to beriem pozitívne, zmenšili sa

jankastraza
11. mar 2020

@zuzap33 ok, lebo som nevedela,ci si si s niekym pisala o velkosti pred a po,preto som si nebola ista, chvilami sa stracam v konverzacii..
ano presne tak,zmensili sa,to je vyhra, znamena,ze chemo splnilo svoju funkciu ochch ako dobre tesiiim ❤

jarmila40
11. mar 2020

Ahojte dievčatá, nejak nestíham písať @ira25 dnes som bola na zakreslenie, zajtra ráno idem zasa, aby mi dali drôtiky a potom rovno na ct.. A na ožiare ma vraj zavolajú za cca 2tyzdne..ct mam ok, výsledky kostí ešte nie su

ira25
11. mar 2020

@jarmila40 aké drôtiky? A koľko ožiarov budeš mať? Vidíš CT ok,tak sa teš budú aj kosti ok.No nechápem všetkým robia vyšetrenie mne nie.. podľa čoho to určujú

ira25
11. mar 2020

@zuzap33 ale to máš dobrú biopsiu,tak prečo po oziaroch ešte chemo?

zuzap33
11. mar 2020

@ira25 ešte neviem či bude chemo ale predpokladám, že áno, keďže som mala chytenu jednu uzlinu. Veď uvidím ako rozhodnú

zuzap33
11. mar 2020

@ira25 predpokladám, že tebe urobia ct po ukončení oziaroch

ira25
11. mar 2020

@zuzap33 skôr nie,ale ožiare,ale ako krásne sa zmenšil nález pôvodných hrciek

ira25
11. mar 2020

@zuzap33 však nechápem ani prečo krv nebrali...možno po oziaroch ako píšeš

jarmila40
11. mar 2020

@ira25 netuším aké drôtiky, bolo to tam strašne rýchle, nestačila som sa si ani ako sa povie, prdnuť 😀
Len som si zapamätala, ráno prísť, aby mi tam dali drôtiky, potom rovno na ct, po ct si mám drôtiky vybrať a čakať, kým mi za telefonujú..zatiaľ vyrátajú koľko ožiarov a aké silné

zuzap33
11. mar 2020

A pozerám štádium tak to uzatvorili ako druhé T1N1M0.

ira25
11. mar 2020

@zuzap33 tak to mi nič nehovorí,tieto čísla

ira25
11. mar 2020

@jarmila40 mne len čo som prišla k lekárke hneď mi povedala , že budem mať 16 o sile nehovorila,to zrejme po CT vypočítajú a potom ma pokreslila a pokreslena som išla pod CT a áno dávali mi tam okolo prsníka drôtiky,nevidela som,ale počula ako hovorili a kedy tam zakreslili tie červené krížiky to som nepostrehla.

ira25
11. mar 2020

Ešte dievčatá jedná otázka k vám, že ako riešite holenie pod pazuchou, keď tam je ten rez...možno blbá otázka,ale...

hracka123
11. mar 2020

@mata9522 ahoj už aj ty berieš hormonálnu liečbu?máš Tamoxifen😀

mata9522
11. mar 2020

@hracka123 ahoj,no nie tamoxifen mi nedala,mam reseligo,tak zatial je pre mna hormonalna liecba to.ze to budem brat cca 2-3roky a potom sa uvidi podla vysky hormonov daju tamoxifen

jarmila40
11. mar 2020

@ira25 no tak mne nepovedala počet, skúsim sa zajtra opýtať 🙂
A na co sú tam tie drôtiky potrebné, vieš? 🙂

ira25
11. mar 2020

@jarmila40 neviem mne lepili drôtik okolo prsníka tam kde obkreslila Dr. a keď skončilo pod CT tak mi odlepili .

zuzap33
12. mar 2020

@ira25 nemam vobec rez pod pozuchou

katka14
12. mar 2020

Baby pomoc. Som po 4.chemo a mam problemy s prehltanim. Akoby pazerak opuchol alebo co. Tazko sa mi aj voda preglga. Mozem len po malych sustach. Je to normalne ci je to na dr?

jankastraza
12. mar 2020

@katka14 ahoj katka, neviem ti povedat,ale radsej byt tebou,volam im ,daj nam potom vediet ❤

kika_32
12. mar 2020

@katka14 radsej to konzultuj s osetrujucim lekarom. Ci to nie je nahodou alergicka reakcia?!

kika_32
12. mar 2020

Ahojte, akurat cestujem domov z Ba. Bola som na konzultácii v NOU u onkochirurga kvoli operácii kedze som mala 27.februara poslednu chemo a 25.februara aj kontrolne mri prsnikov (uz mám vysledok). Vysledok mri ukazalo ze nádor sa vdaka chemoterapie zmensilo, a aj tie 2 zvacsene uzliny su mensie... To je dobra sprava, ale zla sprava je ta ze sa aj rozpadol... Cize teraz tam mam vela drobnych lozisk, tak mi to bolo vysvetlene. A chirurg kvoli tomu odporucil celkovu mastektomiu, aby sa predislo moznej recidive, ze v tomto stave sa to tazko operuje, ze nevie zabezpecit ci tam nieco neostane, ze su to drobne loziska... V mojom pripade je lepsie spravit uplnu mastektomiu a neskor rekonstrukciu ak budem chciet! Ja som suhlasila. Ale na operáciu mi dali termin az na 4.maja (s nastupom do nemocnice 30.aprila) 😥kedze mi nevedeli dat skorsi termin a budem viac ako 4 tyzdne od poslednej chemo tak sa mam vratit k onkologicke aby mi na to obdobie kym cakam na operáciu ma dat este dalsie chemo 😥😭

jankastraza
12. mar 2020

@kika_32 ahoj Kika, och,tak to je nie moc pozitivna sprava,ale celkom urcite si sa velmi dobre rozhodla!!! Si mlada a fit, chemo navyse este vydrzis, aspon budes mat istotu,ze sa to udrzi pod kontrolou a das si spravit pekne rekonstrukciu potom,dolezite je,ze chemo zabralo 👏🎉🎉🎉❤

jarmila40
12. mar 2020

Dievčatá, ahojte, aha čo som videla v jednej onko skupine 😊

jankastraza
12. mar 2020

@jarmila40 ahoj, ou, neviem co na to povedat, ja by som sa neodvazila,snazim sa splynut s davom vacsinou 😅

jarmila40
12. mar 2020

@jankastraza😂😂😂 nooo, presne..
ani ja určite, aj keď je to milé 🙂

zuzap33
12. mar 2020

@jarmila40 no mne osobne sa to nepáči