Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@matazmena dakujem. Az na 5.den?no dufam ze sa rozhodnu spravne a vyberu tie dreny vtedy ked maju a nie skor, radsej vydrzim nebudem nic urychlovat. Mohli to byt neprijemne, bolestive!? Ked Ti vytahovali ambulantne tu tekutinu!? No ja by som nechcela, véd v tejto situacii co je behat do nejakej ambulancie by nebolo dobre!?
@kika_32 pravdupovediac, mňa to nebolelo, skôr sa mi vždy uľavilo, keď mi to vytiahli (normálne injekcnou striekačkou)... Totiž sa mi to za 2-3 dni nalialo do veľkosti golfovej loptičky 😝 a ono to bolo cele strpnute, takze som cítila len trošku ten vpich a potom úľavu... Ale verím, že u teba to prebehne štandardne a všetko bude ok 😉
Skôr som to napísala ako "výstrahu" aj pre ostatných, aby neboli ako ja a neurychlovali vybratie, keď tomu treba dat čas...
@ira25 mne urobili take poriadne čiary, že len trochu vyblednu po tom púdri, ale stále je ich dosť vidno... V piatok som povedala, nech mi dokreslia poriadne, aby cez víkend vydržali. Ale snažím sa aj keď kremujem aj keď pudrujem moc nesuchat, len tak capkam, aby čiary vydržali...
@pokoraczka ahoj nevolala si na onko s čoho tie pľuzgiere má?
@hracka123 práveže bola v pondelok na kontrole a dr hovorí že to sú vedľajšie účinky liekov... Všetko berie ďalej, nič jej neupravili. Len či na to nie je nejaká mastička alebo niečo... Chudera srandovala, že nakoniec nie rakovina ju zloží ale to že takto príde o ruky, nohy, veď tam má vkuse otvorenú ranu a je to škaredé, darmo sa snaží opakovane preväzovat....
Dnes ráno mi konecne dali dole tu bandaz, to je ulava!! A tiez mi vybrali jeden dren,druhy este nechali😔bol za mnou aj chirurg ktory ma operoval, ze ma pustia domov zajtra alebo pozajtra🤷♀️ a tiez povedal ze zobral vsetky uzliny😥 ze niektore boli zvacsene a niektore aj pozitivne 😥 co to znamena ze pozitivne?? Ze tam boli uz nádorove bunky!?
Ahojte. Lekár spomínal, že pred operáciou si pôjdem dať pichnúť daku radiačnu latku do bradavky. Caka ma mastektómia pravého prsníka a poprípade aj vybratie podpazusnej jamky (ak bude zlá histológia, ktorú urobia z prvých uzlín ešte počas operácie). Poslali aj vás na tuto injekciu? To spojenie injekcia do bradavky ma desí viac ako operácia samotna. 😅 Neviete ma utešiť na kolko je to nepríjemne?
@onkomama ahoj ja som bola v piatok operovana na Klenovej v Ba, este som tu stale hospitalizovana. Ráno v den operacie ma zobrali sanitkou do Biont-u to je Pet pracovisko, kde mi do prsnika pichli(2x) tu radioaktívnu latku, ale nie do bradavky ale do prsnika, priblizne tam kde som mala nádor, kde mi robili predtym biopsiu,bolo to trocha neprijemne ale vobec nebolestive, robili to s uplne tenuckou ihlou, potom som si to mala rozmasirovat cca 15 minut a potom som si mala lahnut pod stroj kde mi to odsnimkovali... U mna to trvalo dlhsie lebo ta radioaktivna latka sa nedostala k tym uzlinam tak som mala znova masirovat aj cvicit s rukou a po 15 minutach skusili znova odsnimkovat, znova neuspesne, tak znova másáz a cvicenie a nakoniec na treti krat sa to uz podarilo, aj mi oznacili dve uzliny takou ruzovou farbou. Ale boli tam zeny ktore to mali na prvy krat spravene🤷♀️
@ira25 ahoj,no ja po oziaroch ok,ako keby som ich ani nemala,koza v super stave,comu som rada,a vo stvrtok som bola na dalsi herceptin,tak dr.mi vravela ze hormonalnu mi nasadi,az po biologickej liecbe,aby som toho nemala vela herceptin aj reseligo.A ty ako s tou kozou,co sa porobilo?nie je to reakcia z tej masticky a radia?a nie mne druhy prsnik pocas radia nicim neprekryvali

@kika_32 držím palce, nech je všetko v poriadku a rýchlo ta pustia.. Mne brali "len" nádor a uzliny, bandáž som nemala, ale 2 kabelky áno, a tie mi vybrali až na 5 deň... Aj to bolo skoro, lebo sa mi stále ta tekutina tvorila, ale som ich ukecala a tak to aj dopadlo - ešte asi 3 alebo 4 krát som si to musela ísť dať ambulantne vybrať 🙄 aj tak mi trochu pod pazuchou ostalo a zgranulovatelo, dúfam, že mi to nebude v budúcnosti robiť problém...
Ja som inak nejako poctivo necvicila, ale doma som po mesiaci už fungovala normálne, ruku som postupne viac zaťažovala. Keď som to prehnala, tak bolela.... Aj teraz, po takmer pol roku, keď to preženiem, hlavne v práci keď viac ťažkého zdvíham, tak ruku (alebo skôr pod pazuchou) cítim... Ale našťastie, nejaký opuch nemám, tak dúfam, že je to v poriadku...
Drz sa 😉