icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

matazmena
22. mar 2020

@kika_32 držím palce, nech je všetko v poriadku a rýchlo ta pustia.. Mne brali "len" nádor a uzliny, bandáž som nemala, ale 2 kabelky áno, a tie mi vybrali až na 5 deň... Aj to bolo skoro, lebo sa mi stále ta tekutina tvorila, ale som ich ukecala a tak to aj dopadlo - ešte asi 3 alebo 4 krát som si to musela ísť dať ambulantne vybrať 🙄 aj tak mi trochu pod pazuchou ostalo a zgranulovatelo, dúfam, že mi to nebude v budúcnosti robiť problém...
Ja som inak nejako poctivo necvicila, ale doma som po mesiaci už fungovala normálne, ruku som postupne viac zaťažovala. Keď som to prehnala, tak bolela.... Aj teraz, po takmer pol roku, keď to preženiem, hlavne v práci keď viac ťažkého zdvíham, tak ruku (alebo skôr pod pazuchou) cítim... Ale našťastie, nejaký opuch nemám, tak dúfam, že je to v poriadku...
Drz sa 😉

kika_32
22. mar 2020

@ira25 vsak zajtra sa uvidi. Ja by som isla cím skor

matazmena
22. mar 2020

@ira25 nie, žiadna ochrana, normálne tam ležím do pol pása "naostro" a stroj behá okolo mňa..

matazmena
22. mar 2020

@ira25 ja tak robím, ako Helga radila... 2 hodiny pred oziarom radiocare, po oziari púder, ten stihnem 1-2x za deň, a ešte pred spaním si dám... Potom ráno zas krém... A teraz cez víkend len krém, raz za deň...

kika_32
22. mar 2020

@matazmena dakujem. Az na 5.den?no dufam ze sa rozhodnu spravne a vyberu tie dreny vtedy ked maju a nie skor, radsej vydrzim nebudem nic urychlovat. Mohli to byt neprijemne, bolestive!? Ked Ti vytahovali ambulantne tu tekutinu!? No ja by som nechcela, véd v tejto situacii co je behat do nejakej ambulancie by nebolo dobre!?

ira25
22. mar 2020

@matazmena tak ja som pýtala a oni, že nedávajú...po púdru zmizlo už úplne značenie,len bodky tak dúfam že im nazameranie bude stačiť.
Ja z kabínky idem tak demo chodbami kym prídem ku stroju..modlím sa nech ťa o nemám teploty...ale asi môže byť s ožarovania

ira25
22. mar 2020

@matazmena nedala som cez víkend tak idem zasypať...myslela som že po prvom netreba

matazmena
22. mar 2020

@kika_32 pravdupovediac, mňa to nebolelo, skôr sa mi vždy uľavilo, keď mi to vytiahli (normálne injekcnou striekačkou)... Totiž sa mi to za 2-3 dni nalialo do veľkosti golfovej loptičky 😝 a ono to bolo cele strpnute, takze som cítila len trošku ten vpich a potom úľavu... Ale verím, že u teba to prebehne štandardne a všetko bude ok 😉

Skôr som to napísala ako "výstrahu" aj pre ostatných, aby neboli ako ja a neurychlovali vybratie, keď tomu treba dat čas...

ira25
22. mar 2020

@matazmena zasypes a neroztieras?

matazmena
22. mar 2020

@ira25 ja si nasypem ten púder do dlane a nacapem na prsník, tak aby bol cely biely.... keby som sypala rovno na prsník, tak by polka bola v umývadle 😂

ira25
22. mar 2020

@matazmena práve som išla napísať že viac umývadle a na zemi.no ,na my ti po pudre nezmizli?

ira25
22. mar 2020

@ira25 značky

matazmena
22. mar 2020

@ira25 mne urobili take poriadne čiary, že len trochu vyblednu po tom púdri, ale stále je ich dosť vidno... V piatok som povedala, nech mi dokreslia poriadne, aby cez víkend vydržali. Ale snažím sa aj keď kremujem aj keď pudrujem moc nesuchat, len tak capkam, aby čiary vydržali...

ira25
22. mar 2020

@matazmena ráno umyjes ten púder a potom namastis?

ira25
22. mar 2020

@matazmena stačí pot a prádlo osucha aj po značení..mne sem tam trochu bolo vidno s teraz o pudre už čiary minulosť

matazmena
22. mar 2020

@ira25 ten púder tam už ráno nemám, takže rovno natriem...
Áno aj mne sa to osucha prádlom, ale nie až tak, že by zmizli.

hracka123
23. mar 2020

@nori21 ahoj už berieš Tamoxifen?

hracka123
23. mar 2020

@pokoraczka ahoj nevolala si na onko s čoho tie pľuzgiere má?

pokoraczka
23. mar 2020

@hracka123 práveže bola v pondelok na kontrole a dr hovorí že to sú vedľajšie účinky liekov... Všetko berie ďalej, nič jej neupravili. Len či na to nie je nejaká mastička alebo niečo... Chudera srandovala, že nakoniec nie rakovina ju zloží ale to že takto príde o ruky, nohy, veď tam má vkuse otvorenú ranu a je to škaredé, darmo sa snaží opakovane preväzovat....

kika_32
23. mar 2020

Dnes ráno mi konecne dali dole tu bandaz, to je ulava!! A tiez mi vybrali jeden dren,druhy este nechali😔bol za mnou aj chirurg ktory ma operoval, ze ma pustia domov zajtra alebo pozajtra🤷‍♀️ a tiez povedal ze zobral vsetky uzliny😥 ze niektore boli zvacsene a niektore aj pozitivne 😥 co to znamena ze pozitivne?? Ze tam boli uz nádorove bunky!?

nori21
23. mar 2020

@hracka123 ešte nedala mi,povedala že budem brať ale nakoľko beriem herceptín trošku počkáme 13.teho som skončila ožiare;krv mám v poriadku dokonca aj pečeňové testy

onkomama
23. mar 2020

Ahojte. Lekár spomínal, že pred operáciou si pôjdem dať pichnúť daku radiačnu latku do bradavky. Caka ma mastektómia pravého prsníka a poprípade aj vybratie podpazusnej jamky (ak bude zlá histológia, ktorú urobia z prvých uzlín ešte počas operácie). Poslali aj vás na tuto injekciu? To spojenie injekcia do bradavky ma desí viac ako operácia samotna. 😅 Neviete ma utešiť na kolko je to nepríjemne?

hracka123
23. mar 2020

@onkomama ahoj áno bola som aj ja na tom pichly a potom som musela masírovať prsník.Dalo sa to zvládnuť.

nori21
23. mar 2020

@onkomama mne to nebolelo ihla bola taká tenučká.

kika_32
23. mar 2020

@onkomama ahoj ja som bola v piatok operovana na Klenovej v Ba, este som tu stale hospitalizovana. Ráno v den operacie ma zobrali sanitkou do Biont-u to je Pet pracovisko, kde mi do prsnika pichli(2x) tu radioaktívnu latku, ale nie do bradavky ale do prsnika, priblizne tam kde som mala nádor, kde mi robili predtym biopsiu,bolo to trocha neprijemne ale vobec nebolestive, robili to s uplne tenuckou ihlou, potom som si to mala rozmasirovat cca 15 minut a potom som si mala lahnut pod stroj kde mi to odsnimkovali... U mna to trvalo dlhsie lebo ta radioaktivna latka sa nedostala k tym uzlinam tak som mala znova masirovat aj cvicit s rukou a po 15 minutach skusili znova odsnimkovat, znova neuspesne, tak znova másáz a cvicenie a nakoniec na treti krat sa to uz podarilo, aj mi oznacili dve uzliny takou ruzovou farbou. Ale boli tam zeny ktore to mali na prvy krat spravene🤷‍♀️

kika_32
23. mar 2020

@onkomama ahoj a kde Ta budu operovat?

zuzap33
23. mar 2020

@onkomama ahoj, ja som absolvovala túto procedúru pred troma týždňami. Tiež som sa toho obávala ale nebolelo to. Len som pozerala na druhú stranu, aby som to nevidela

zuzap33
23. mar 2020

@kika_32 ahoj, tiež mi zobrali desať uzlin a jedna bola pozitívna. Bola na nej 5mm metastáza

kika_32
23. mar 2020

@zuzap33 no mne zobrali ze vraj vsetky😔bojim sa toho lymfedemu.teraz to mam este stale opuchnute pod pazuchou, a aj ruku od lakta smerom hore k ramene, dufam ze je to iba pooperacny opuch. A ze to ustupi

mata9522
23. mar 2020

@ira25 ahoj,no ja po oziaroch ok,ako keby som ich ani nemala,koza v super stave,comu som rada,a vo stvrtok som bola na dalsi herceptin,tak dr.mi vravela ze hormonalnu mi nasadi,az po biologickej liecbe,aby som toho nemala vela herceptin aj reseligo.A ty ako s tou kozou,co sa porobilo?nie je to reakcia z tej masticky a radia?a nie mne druhy prsnik pocas radia nicim neprekryvali