icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
7. apr 2020

@adrika762 ja som radiocare objednala u nás v nemocničnej lekárni...v iných mi tiež hovorili, že nestačia ho na voľný predaj a tu mi ho normálne objednala a dá sa aj cez internet...neviem či je tak účinný lebo ja mám už dosť zapálenú pokožku.

katenka2
7. apr 2020

@adrika762 Adrika, mne /uz davnejsie/ lekar odporucil po ozarovani natierat pokozku obycajnou calciovou mastickou /100 gr. cca 2,50-3€/ a teda mne to opravdu fungovalo. Malo som hromadu oziarov, ale ziadne spalneniny, ani poskodenia koze. Tak neviem... mozno mam hodne odolnu pokozku /ale som svetly typ/, alebo aj taka obycajna masticka dokaze upokojit a pomoct.

larike
7. apr 2020

@onkomama jeden zobrali, druhý nechali napriek tomu že som prízvukovala, aby mi ich zobrali spolu. Dr. povedal, že uvidíme. Po opke mi povedal, že by to bola veľká záťaž na organizmus.

helga9
7. apr 2020

@larike a nález mám.na tej operovanej strane?

kika_32
7. apr 2020

@onkomama ja som lezala na v NOU na Klenovej, na chirurgii D... Robili mi mastektomiu+vybrali vsetky uzliny... Ziadny klystir nerobili☺️

ttina23
8. apr 2020

Dakujem krem radiocare bol pouzivany

larike
8. apr 2020

@helga áno

blondyblond
8. apr 2020

Dobry vecer ,mam otazku na vas vsetky...ziadali ste si o invalidny dochodok pri tejto nasej diagnoze?

sabova3
8. apr 2020

@blondyblond Ahoj.Ja som už predtým mala čiastočný inv.dochodok.Ked do toho prišla nová choroba,tak som dostala celý.

nori21
8. apr 2020

@blondyblond Ja som žiadala minulý rok v auguste, ešte stále nemám, ale dnes mi volali,
že už budú posudzovať.

nori21
8. apr 2020

@onkomama Ahoj, si po opke?

kika_32
8. apr 2020

Ahojte, tak mam uz vysledky pooperacnej histologie, mala som nakoniec 12 uzlin pozitivnych cize uz s metastazami😥 ani nádor uplne nezmizol, sice sa dost zmensil ale sa aj rozpadol na viac drobnych casti, preto mi robili aj nakoniec uplnu mastektomiu. Ked mi na zaciatku robili tu biopsiu chybal mi tam jeden udaj, to ki67 no teraz som to tam nasla u mna je to 80-86% 😥 dost ma to vystrasilo, necakala som taky vysledok ani to ze nakoniec bude az 12 pozitivnych uzlin, chirurg po operácii spominal ze boli 3 pozitivne urcite a zvysok ukaze histologia, dufala som ze viac ich nebude. Onkologicka vravela ze mam vysoke riziko recidivy podla toho vysledku ki67 😥 budem musiet absolvovat aj oziare aj chemoterapiu 6 mesiacov ale nastastie nie infuzne ale v tabletkovej forme, nejaky kapecitabin ak sa dobre pamatam. Dnes som bola v Komarne , aby som nemusela dochadzat do Ba, tak na tie oziare budem chodit do Komarna. Este dnes mi urobili aj odbery aj to oznacenie... A oziare zacnem 20.aprila... mam absolvovat 25 oziarov 😥.. Dufam ze to zvladnem ako Vy bez poskodenia, popalenia pokozky😔 dajte prosim typ ten Radiocare kde by som mohla zohnat, objednat?? Dakujem

blondyblond
8. apr 2020

@nori21 a aky je postup pri podani si ? To mam povedat doktorke alebo vyplnit len nejake tlacivo zo socialnej poistovne a to dat potvrdit lekarom alebo ?? Nemam ani tusenie. A este jedna otazka ked je taka dlha doba cakania na posudzovanie, co ak sa mi do vtedy podari vratit do prace ze uz nebudem pn. Viete mi to niektora vysvetlit?

nori21
8. apr 2020

@blondyblond teraz od apríla už nie som pn, mohla som byť ešte jeden mesiac, mne tu povedali, že sa ozvú vtedy keď nebudem pn, tak sa ozvali. Tu v našom okrese je málo posudkových, tu to ide pomaly. Ja som podala žiadosť na pobočke, tam pýtali všelijaké doklady, diagnózy som musela podkladovať, potom obvodný lekár dostal od posudkového to čo mal potvrdiť, za to som platila, to som podala ale v minulý rok v auguste.

nori21
8. apr 2020

@kika_32 sú tu dievčatá ktoré majú vysoké ki, každá z nás má dačo zlé, ja som aj her pozitívna, ki nemám vysoké, nádor bol agresívny. Ale hlavu hore, dostaneš sa z toho.

blondyblond
8. apr 2020

@kika_32 Ja mam dnes 26 oziar ,zajtra koncim tieto posledne mam silnejsie co idu primo na ranu ,cely cas som iba pudrovala niekolko krat za den ,az pred tyzdnom som zacala pouzivat radiocare,len dievcata tu spominali ze natret pred oziarom,no mne doktorka povedala ze prsnik cisty nicim nenatrety pred oziarom,posluchla som natrela som hned ako som prisla domov a nakolko som velmi biela, pokozka je pekna ,aj teraz na poslednej kontrole mi doktorka povedala ze na moj typ pokozky cakala spalenie a plusgiere ale ze krasne iba jemne zacervenana pokozka.Kazdy lekar radi nieco ine toto je moja skusenost.

ira25
8. apr 2020

@blondyblond áno každý lekár inak...mne povedala dr.ze natrieť pred ožiarom,ale nie tesne pred,ale aspoň dve hodiny pred ožiarom, aby sa krém vstrebal a nebol prsník mastný, áno má byť čistý a potom len púder a keďže ja mám väčšie prsia,tam mám dávať pozor hlavne pod prsnikom,aby nevznikli zapareniny,tak pokladať gázu.

ira25
8. apr 2020

@blondyblond ako vieš, že posledné ožiare sú silnejšie

blondyblond
8. apr 2020

@ira25 Bolo to napisane v tych kontrolnych papieroch a aj doktorka mi to vysvetlovala ze teraz tieto posledne 4 oziare budu o moc silnejsie a ze co mam robit ak by zacala pokozka inak reagovat ze si mozem vecer nastriekat panthenol sprej .

ira25
8. apr 2020

@blondyblond aha,ja nemám kontrolné papiere,tak neviem koľko mám silu iba, že
som mala pôvodne pri 16 a pri 20 mi pridali väčšiu dávku,ale ja tomu nechápem a dnes mi to vysvetľovala dr. ale mne to nedávalo logiku ťažko to bolo pochopiť a tak som to viac nerozoberala a ani neviem podľa čoho dávajú silu ožiarov

kika_32
8. apr 2020

@nori21 dakujem. Len ma to ki67 zaskocilo, a aj ta onkologicka ma vystrasila ze je to zle a preto potrebujem mat aj oziare aj dalsie chemo 😥

kika_32
8. apr 2020

@blondyblond a pudrovala si aj pred oziarom?? Ale to by bolo vidiet, nie? Alebo az po?? Lebo doktorka v Komarne nic nehovorila, nic neodporucala pouzivat, o Radiocare som sa docitala tu na fore... Ten púder s azulenom uz mám kupeny

blondyblond
8. apr 2020

@ira25 Ja kazdy tyzden ked mam kontrolu mi doktorka da spravu plus papiere ktore mam podat tym co oziaruju a v tych papieroch to bolo tak zrozumitelne vidiet rozdiel v cislach.A aj ona mi to vysvetlila tak ze tych 23 oziarov bolo na cely prsnik aj pazuchu a teraz posledne 4 idu iba tam kde bol nador a kde su jazvy a tam musi byt silnejsia davka oziaru.

kika_32
8. apr 2020

@blondyblond to más super ze si dala 26 oziarov, a bez spalenia pokozky!! Ja nemam az tak svetlu pokozku tak dufam ze tych 25 oziarov dám a nebudem mat ziadne spalenie alebo az pluzgiere 😨

kika_32
8. apr 2020

@blondyblond a kde chodis na oziare??

blondyblond
8. apr 2020

@kika_32 Treba verit ja som prve mesiace bola strasne vyplasena po veceroch plakala,lebo som to v rodine nikomu nepovedala ani detom cize som sa tvarila cely den ze vsetko ok aj v robote. bolo to velmi tazke.Tu som si citala ako ktora bojuje a strasnu silu mi dodavalo ked som citala ako to zvlada @sabova3 .

blondyblond
8. apr 2020

@kika_32 Nitra

kika_32
8. apr 2020

@blondyblond ja budem dochadzat do Komarna, tam to mam najblizsie

sabova3
8. apr 2020

@blondyblond Jaj,si ma potešila.Ale vieš,ja tiež nie som ktovie jaká silná.Skor som bojko, všetko som prežívala aj plakala.Ale teraz,keď mi je celkom dobre,tak aj nejak zabúdam na tú chorobu.A normálne mi už vadí, keď niekoho stretnem,a nič len o Tom by sa chceli baviť.

kika_32
8. apr 2020

@blondyblond no aj mne pomahalo a pomaha do dnes ked si tu mozem precitat skusenosti spolubojovnicok.napisat co si myslim, co citim, strach a obavy... Doma sa ja tiez musim drzat, nechcem aby si rodina robila o mna starosti, ukazujem sa pred nimi silna, ale vo vnutri sa velmi bojim, aj si poplacem ked ma nikto nevidi 😥