Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@midori123 cervene!? Tak tie boli horsie skor na zaludok, nevracala som ani raz ale ako tu aj viacere pisali mala som aj ja zaludok ako keby na vode, bolo mi viackrat na zvracanie ale ani raz som nevracala, nastastie. Ked som chodila na cervene infúzie tak som pred nim musela vypit tabletku Akynzeo... Aby sa mi zniernili vedlajsie ucinky. Mozno aj vdaka tomu som nevracala. Neviem. Po druhej cervenej mi vypadali vlasy 😔 a tiez som mala take krcovite stavy zaludka ked som nieco zjedla 😔mavala som to hned po najedeni. Velmi neprijemne to bolo, pocas toho obdobia som jedla menej, nechutilo mi a bála som sa tych krcov. A co som vobec nevedela zjest ani citit bol masovy vyvar... Nechapala som to, predtym som s tym nemala problem. Ale pocas tych cervenych som nevedela zjest. 🤷♀️
@midori123 este k tym cervenym som zabudla spomenut, mala som cely cas taku ako keby kovovu pachut v ustach, a mala som pocit ako keby som cela od toho pachla, aj pokozka, aj sliny aj moc, no proste ako keby som bola chodiaca chemia 😔ale manzel tvrdil ze on to neciti 🙈tak neviem. Uz pri myslienke ze mam ist na dalsiu mi robilo zle. Aj na tom oddeleni kde som chodila na infúzie mi vsetko tak pachlo chemiou😔
@blondyblond aj na onko chodíš do BB.Ja som mala najprv opku potom chemo a oziare a teraz beriem hormonalnu.Kontroly som mala mamo sono prsnikouu sono brucha rengen pľúc a krv brali
@blondyblond to by aj mňa zaujímalo akým vyšetrenim zistia či je to preč, nakoľko ja mamo,sono,biopsia,opka, ožiare....žiadne vyšetrenie po opke,žiaden odber krvi,teraz idem ku onkologickej, že kedy som skončila ožiare,tak kontrola až o dva týždne,ale vzhľadom na to, že ma prsník po ožiaroch bolí idem už v stredu, tým že mám prísť na lačno,že možno mi už zoberie krv na hormóny .
@hracka123 áno BB
@blondyblond a ktorej chodíš Minútovej?ja chodím k nej
@hracka123 mudr Pritzova.
Ahojte, som tu nova, aj ked dlhsie Vas sledujem, nakolko prezivam to, co vy. Mam po chemo, aj opke a cakaju ma oziare. Snazila som sa preluskat, cim ste si natierali prsnik pri oziaroch. Zasyp som zistila, napisete mi prosim co presne z Linola pouzivate? Ci krem alebo lotion. Dakujem🙏
@ira25 už je po oziaroch. Koža úplne v poriadku. Iba zabudla mastit na lopatku takže je trošku supinata. Ale nič hrozné. Krémuje so špeciálnym krémom o ktorom som písala. A lepší sa to. Hormonálne berie uz tri mesiace. Ale neskutočne bolia vraj kĺby. Tak tiež hľadá niečo prírodné čo by pomohlo. Teraz ju dosť boli lakeť tak keď bude môcť ust k lekárovi ze sa to upokojí s tým virusom tak že pôjde zisťovať. Opatrenia kvôli estrogenu zaviedla, takže uvidi sa. A ona má aj silnú reumu už roky, tak je to o to horšie. Ona má Letrozol na 5 rokov.
V Linole je veľa zbytočnej chémie, ktorá upcháva lymfu.
Baby chcela by som spýtať či ste nejako upravili stravu keď vám chorobu zistili. A aký antiperspirant teraz používate?
Ahojte dievcata, tutu diskusiu sledujem cca pol roka. Pred 15 mesiacmi som podstupila mastektomiu pr. prsnika pre invaz. duktalny karcinom. Mala som dva nadory 1,5 cm, prve stadium, mastektomia musela byt, pretoze jeden z nich bol blizko bradavky. Po histologii som dostala len tamoxifen, kedze som ER, PR pozitivna, HER 2 neg., grading 1, uzliny sentinel. negat., KI67 nizke. Konzultovala som u troch onkologov, chemo nepovazovali za potrebne. Takze som rok a 2 mesiace na tamoxifene. Sledovana na onko kazde tri mesiace. Chcem sa spytat, ci je tu niekto, kto dlhsie uziva tamoxifen. Neprestala som pri nom menstruovat, iba sa mi predlzili odstupy medzi cyklami, ale bohuzial, ked sa menzes spusti, trva nekonecne dlho. Gynekolog sa mi uz vyhraza kyretom. Nemate niektora podobnu skusenost?
Druha otazka sa týka psychiky. Ja sa stále neviem dať psychicky dohromady a to chodim na terapie aj beriem lieky. Od diagnozy som priserne uzkostliva co sa tyka kazdeho telesneho prejavu, za vsetkym vidim metastazu a nekonecne mi to zhoršuje kvalitu zivota. Vydychnem si vzdy az po vysetreni daneho problemu. Teraz mi cca mesiac brni v nohach, ploskach nôh, v jednom kuse, kvoli korone som s tym nesla ale dnes som uz zavolala obvodnej a ta mi hovori ze to má prejavy ako neuropatia a treba tam vylucit zavaznejsi pôvod. Hned som jej povedala, ze sa trasiem ci nemam metastazu na stavcoch, ktora by drazdila nervy v mieche, na co mi povedala, ze kazdeho by to napadlo. Bud. tyzden idem na onkologiu na pravid. kontrolu a uz teraz sa trasiem. Ako prosim Vas znasate taketo stavy, resp. len ja som takato vyjasena z kazdeho pichnutia?Mam obdobia, ked som uplne v pohode, dokedy nepride pre mna zvlastny a nevysvetlitelny telesny problem. Som v tom pekne zacyklena. Cele zle. Mam 10 rocnu dceru, manzela, ktory ma velmi podporuje, chodime na vylety, turistiku, som na ciastocnom ivalidnom, 15 rokov podnikam, snazim sa na chorobu nemysliet, ale je to náročné. Dakujem, ak ste docitali az sem 🙂.
@nelaja ja som ešte len pred op a mám podobný problém. 5.5 idem tiež na mastektomiu. Najprv ma pichalo v hrudníku tak som šla na rtg, našťastie v poriadku. Teraz ma boli chrbát v drieku a dosť s už má napadlo ci nemam metastazy. Som úplne v strese. Neviem či sa to po operácii zlepší.
@tanicka2311
No blbe na tom je to, že aj psychologicka aj psychiatricka tvrdia, ze diagnostikovanie rakoviny je jedna z najtazsich psychotraum. U mna to spustilo postraumaticku adaptacnu uzkostnu poruchu. Tvrdia, že mnoho pacientov to preziva rovnako, ze je to normalna reakcia na nenormalnu situaciu. Ze s odstupom casu sa to bude lepsiť a budem aj svoje zdrav. problemy prezivat lahsie. A ano, samozrejme pred operaciou ma bolelo pod rebrom a kosti na ruke, to potom po operacii preslo, trochu ma ukludnilo CT, ktore som absolvovala den pred operáciou, ale odvtedy som riesila bolavu kostrc, bolest trojklaného nervu, bolesti brucha, zdurenu lymfaticku uzlinu, zadychavanie, kasel, unavu....vzdy s panikou ze metastaza. No cisty hypochonder 🤐 Ak máte niekto rady ako so sebou zit, sem s nimi 😉
@tanicka2311 Inak drzim palce, aby op dobre dopadla.

@hracka123 Piestany, zatial co viem je ze mala som podstupit tie oziare ,potom si vybavit operaciu na odstranenie vajecnikov a maternice,kontrola na onko a potom 5 rokov nejake tabletky.Ale ake neviem lebo onkologicka mi povedala ze vsetko mi vysvetli ked pride cas nemam sa bat. Najprv mi chirurg povedal ze podstupim zabezpecovaciu chemoterapiu ze som mala stastie ze som si to nasla take male lebo je to velmi agresivny druh.Stastie ze nestihol do uzlin.Ked bola histologia onkologicka ze oziare ta operacia 5 rokov lieky atd a ja pusa otvorena ze ved mi povedali to a to a ona .....STOP nikto vam nemal hovorit aka liecba kym nie je histologia.Takze podstupite oziare atd ako som vam povedala ....... No a teraz prisiel ten cas kontroli. Je tu niektora medzi Vami ktora ma podobny postup? Akymi vysetreniami zistia ze je to prec? Alebo budu vobec nejake vysetrenia. 😢 uz nech je pondelok