icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

gajdosovci
1. jún 2020

Ahojte dievcence, mam 36r., som mesiac po operacii a od dnes patrim aj ja medzi vas.. ☹ Mam hrozu z toho vsetkeho co ma caka... Lekar vravel, ze 4 cykly, potom este 12x, biologicka liecba a 5 r.hormonalna liecba.. Som sa ani nezmohla na otazky, tak mi bolo smutno... Drzim vam vsetkym palce.. 🍀🍀🍀✊✊✊

nori21
1. jún 2020

@gajdosovci Ahoj.Tu nájdeš odpovede na tvoje otázky alebo ak sa Ti nechce toľko príspevkov prelúskať pýtaj sa určite niektorá z nás odpovie.Prežili sme to aj ty to dáš, musíme.

gajdosovci
1. jún 2020

@nori21 ja som citala po 50tu stranu... 😄 Zatial sa zorientuvavam.. Viem, ze kazde ochorenie je ine, zmiatlo ma, ze tolko chemo budem mat.. Cize ak som to dobre pochopila.. Ja viem, ze zvladneme...

l1plienka
1. jún 2020

@helga9 Mne sa to zdá tiež skoro, ale povedal, že nebudú čakať, kým mi zrastie koža, tak ja tomu nerozumiem 😪

katka14
1. jún 2020

@gajdosovci ahoj. Vitaj. Neboj dame to. Ja mam prave po poslednej 8.chemo a na konci mesiaca idem na opku. Uvidim co potom ... ja som prve 4 chemo dala viac menej v pohode aj v praci. Potom mi uz bolo horsie tak som presla na home office, očr a teraz som uz PN a oddychujem

l1plienka
1. jún 2020

@katka14 Kati, ako Ti bolo po chemo?

gajdosovci
1. jún 2020

@katka14 dakujem za privitanie... Ja som PN momentalne... Mam napisane 4x AC a 12x pakliatxel. TO je vsetko chemio ze? Kde ides na operaciu?

hracka123
1. jún 2020

@gajdosovci ahoj a vitaj neboj dáme to.Sme silné😁A kde ťa operovali?Si po mastektomii.Tu sú baby zlaté na všetko dajú odpoveď.Ja som rok po opke akurát som na tamoxifane vraj 10rok.

zuzap33
1. jún 2020

@gajdosovci ahoj, ja som po 6 cykloch, opke a v štvrtok začínam oziare

zuzap33
1. jún 2020

@gajdosovci, mám 41, stále v práci

gajdosovci
1. jún 2020

@hracka123
@hracka123 ahojte, operovali ma v BA, zobrali mi len cast prsnika.. Co je Tamoxifan?? Mne este spominal biologicku liecbu... Oziare nespominal zatial..

gajdosovci
1. jún 2020

@zuzap33 a zvladas pracu?? Ja som mala nastupit do prace pred mesiacom... Riadne po rodicaku, no zial, cele sa to zvrtlo a sla som na operaciu..☹ Tak som nastupila rovno na PN.. Neviem co ma caka..

hracka123
1. jún 2020

@gajdosovci Tamoxifen je hormonálna liečba.Ak si hormonálne pozitívna tak budeš mať aj ty.Biologicku som nemala Her2som mala neg.Oziare som mala 25 chodila som do NR .Uzliny si mala dobre?😄

zuzap33
1. jún 2020

@gajdosovci zvládam. Od augusta do decembra som brala chemo, vo februári opka, zobrali časť. Tamoxifen je hormonálna liečba v tabletkách, ktorá sa berie niekoľko rokov. A bio liečbu berú dievčatá, ktoré majú her pozit nádory. Ja mám her negat, tak ju brať asi nebudem. Každá z nás má liečbu, ktora je na ňu ušitá, v dnešnej dobe sa tak robí.

hracka123
1. jún 2020

@zuzap33 koľko si dostala oziare?😁

zuzap33
1. jún 2020

@hracka123 25 plus 3 silné, začínam v štvrtok

katka14
1. jún 2020

@l1plienka prve 4 v pohode. Len zapcha. Dalsie 4 trochu horsie. Hlavne kosti a klby bolia plus mam hnusny jazyk. Vsetko co jem chuti ako hlina. Raz som musela dostat krv. Mala som zle vysledky krviniek a malo zeleza

katka14
1. jún 2020

@gajdosovci do OUSA

zuzap33
1. jún 2020

@katka14 ja som zas prvú mala najhoršiu. Biele krvinky klesli na 1 a o bruchu ani nehovorím. Potom mi znížili dávky o 20%, tak sa to zlepšilo. Ale tie potvorske kosti ma bolia stále a to už skoro pol roka po chemo

sabova3
1. jún 2020

@gajdosovci Ahoj.Som rada, že si našla túto diskusiu a zapojila sa.Vsetko zvládneš, uvidíš,a zbehne to veľmi rýchlo.

jarmila40
1. jún 2020

@himalaja ahoj, metódu hlbokého nádychu používajú prosím ta len v KE? A dôvod? Veď každá pacientka v ktoromkoľvek meste môže zakaždým pri ožiari zadržať dych, nie? A prečo to automaticky každému nekážu lekári? 🙄

gajdosovci
1. jún 2020

@sabova3 dakujeeem, si zlata... ♥️

adrika762
2. jún 2020

@jarmila40 ja som teraz chodila na oziare v KE a nik mi nepovedal že mám zdržiavať dych, ale vraveli niektorý že museli zdržiavať, neviem či im dávali nejaké iné dávky?

adrika762
2. jún 2020

Ahojte kočky, no ja od včera som k herceptin dostala ešte tamoxifen, ktorá mate takú kombináciu ako to zvládate? sú nejaké nežiaduce účinky? ja sa bojím jedného že priberiem 😒😒

jarmila40
2. jún 2020

@adrika762 ja som sa pýtala na to, kazali mi dýchať normálne, sú prípady, kedy treba inak dýchať, ale to by na to dotycnu upozornili..zalezi podľa miesta nadoru..tie výpočty z CT presne určia všetky uhly, aby to bolo co najmenej k okolitým orgánom.. Ja som skončila 25oziarov a teraz ešte dostávam 7 priamo na jazvu, dnes idem druhýkrát

hracka123
2. jún 2020

@adrika762 ahoj ja beriem od februára Tamoxifen a priberám.Bolia má nohy s neho.Ale keď ráno rozchodim je dobre.A dostávas aj Reseligo injekciu do brucha na zastavenie menzesu?😁

kika_32
2. jún 2020

@helga9 ahoj a kde pojdes na rekonstrukcnu operáciu!? Hradi ti to poistovna!? Dakujem.

helga9
2. jún 2020

@kika_32 ahoj áno hradí a idem do NOU mudr.Bohac

kika_32
2. jún 2020

@helga9 Ty si mala iba iba jednostrannu mastektomiu, nie!? Ak sa dobre pamatam. a urobia ti aj plastiku druheho prsnika!? Aby boli rovnake!? 🙈

helga9
2. jún 2020

@kika_32 jednostrannu ale budú mi robiť obidve strany lebo mám brca1