icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

emjee
21. apr 2019

@helga9 ja som mala chemo - opku - chemo - radio pri zapalovom karcinome sa dava chemo pred op

larike
21. apr 2019

@emjee prosím ťa koľko x si mala chemo pred opkou a koľko x po, koľko x rádio a ako dlho trvala celá liečba? Aké vedľajšie účinky si mala a vlásky ti začali rásť až po rádioterapii? Celú liečbu si dostala do žily, alebo ti dali kanylu PICC, alebo port? Budúci týždeň idem na druhú chemo a pravdepodobne ma čaká tá istá liečba akú si mala ty. Ako dlho si už po liečbe?

helga9
21. apr 2019

@emjee po ukončení liečby po oziaroch ako často chodíš na kontroly? A aké vyšetrenia?

helga9
21. apr 2019

@mery34 zobrali mamine cely prsník? Aj keď mala negatívne výsledky? Pri zapalovom asi hej

mery34
21. apr 2019

@helga9 áno, celý. Pri zápalovej forme sa inak nedá, tie negatívne výsledky zistili po operácii, že to zmizlo. Vlasy jej začali rásť asi mesiac po skončení tej červenej, počas tej druhej várky chémie jej rástli normálne, takže má už celkom slušnú dĺžku, také kudrlinky.

helga9
21. apr 2019

@mery34 jo ta červená spôsobuje padanie vlasov

emjee
21. apr 2019

@larike 5x cervena pred op, 4x biela po op (strasne ma z nej boleli nohy) - vlasy vypadali pri oboch, zacali rast ca mesiac po poslednej chemo
K tomu este herceptin kazde 3 tyzdne pocas 1 roka, zoladex kazdy mesiac pocas takmer 3 rokov a stale beriem denne tamoxifen.
Radio bolo denne (okrem vikendov) spolu 27x

emjee
21. apr 2019

@helga9 kazdeho pol roka onkogynekolog kvoli tamoxifenu
Kazdy rok sono a mamograf
Kazdy rok sono brucha a rtg hrudnika
Do mamologickej ambulancie raz za 3 mesiace
K zubarovi (vdaka tamoxifenu) ako na klavír ☹
Este ma caka denzitometria
Je toho dost, aj ked je clovek vylieceny

emjee
21. apr 2019

@larike vedlajsie ucinky:
Cervena chemo mi nenavratne spalila zilu
Z bielej ma neskutocne boleli nohy
Radiodermatitida prveho stupna - aj po 3,5 roku mam viditelne spalenie
Tamoxifen lame zuby a kosti

larike
21. apr 2019

@emjee ďakujem za odpoveď. Panebože tak toto je veľa aj na čítanie nie to ešte prežívať to. A kam ti potom púšťali chemo? Kedy si dostala prvú červenú a kedy si skončila s rádioterapiou?

helga9
21. apr 2019

@emjee koľké štádium si mala? Neviem načo je herceptin a zoladex

helga9
21. apr 2019

Herceptin sa dáva co maju her2 pozitívny to ja nemám

helga9
21. apr 2019

@emjee uff to je dost

emjee
21. apr 2019

@larike prvu cervenu v polovici februara, radio som skoncila zaciatkom decembra

emjee
21. apr 2019

@helga9 herceptin pre her2 pozitivne, zoladex a tamoxifen pre hormonalne pozitivne
Stadium neviem, bud 3 alebo 4

helga9
21. apr 2019

@emjee no tamoxifen hovoril Dr a ostatne uvidím.

larike
21. apr 2019

Ja som her2 negat aj hormonálne negat, tak uvidíme čo mi naordinujú.

sabova3
21. apr 2019

Ja som tiež na všetko negatívna.nador bol Triple negatív.takze u mňa už len tri chemo a ďalej nič.ziadne tablety nemôžem brať,lebo je negatívny na všetko.hormony by mi narobili škody,preto mi aj odporúčajú vybrať vaječníky a potom aj prsia.

hyta
22. apr 2019

Dievčatá, prajem vám krásny dnešný deň, veľa kupačov, nech jarné slniečko z vás všetkých vyženie tú zlú chorobu.Všetkým vám prajem veľa, veľa zdravia.❤❤🌹🌞

romiada
22. apr 2019

Takmer žiadne emotikony na slovensku šibačku tu nie su 🤣 treba "pokefovať" Samsung a asi aj inych vyrobcov že neuznavaju naše zvyky 🐣🐤🐥🐇🐑🥚🥚🥚🌊

helga9
22. apr 2019

@romiada ja mam iPhone a veru tu tiež nic ale mam aspoň takéhoto zajaca tak Vam ho posielam pre radosť

sticker
helga9
22. apr 2019

@emjee 4 asi nie to uz je s metastázami tuším neviem ci niekde mas. Koľko uzlín ti vybrali?

mery34
22. apr 2019

@helga9 tieto zápalové formy sú okamžite stupeň 4. Moja mama išla ešte len na biopsiu a hneď jej oznámila "milá" doktorka, že má rakovinu štvrtého stupňa. Takže sa dala do "pohodičky" a čakala na výsledky. Potom jej trochu normálnejší doktori vysvetlili, že je to liečiteľné. Našťastie jej onkologička je strašne milá a empatická osoba.

helga9
22. apr 2019

@mery34 aha tak to som nevedela . Ja mam druhé. Nemusíš mi o prístupe doktorov hovoriť mne dal slepý Dr co robí u nás sono papier do ruky ze choďte gynekologicke a ta mi dala papier do ruky ze choďte do mamologickej poradne. A to bolo vsio. Az radiologicka co mi robila biopsiu mi vysvetlila každú jednu hodnotu co bolo popísané na výsledkoch z biopsie. A ten slepý Dr toto všetko spôsobil keby ma poslal uz vtedy na ďalšie vyšetrenia keď som bola na poslednom sone som toto vôbec nemusela absolvovať prinajmenšom chemo určite a môžeš mi veriť ze neviem ci sa zdržím keď ho stretnem a jednu mu neujebem lebo všetci Dr krútili hlavou ze ako je toto mozne. Inak super ze mamine tak zabrala liečba ja som zvedava tie 4 co mam ako si poradia s nádorom.

ragulca
22. apr 2019

@emjee a mala si mts? Pretože mne nádory vyšli grade2, ale mám mts... a vybratých veľa uzlín, ak som dobre pochopila popis tak štádium 3-4
Zoladex beriem plus kyselinu zeladronovu na kosti plus lieky, som v skúšobnej liečbe

helga9
22. apr 2019

@ragulca ak si dobre pamätám tak tebe robili vyšetrenie kosti na základe toho ze ti vybrali veľa uzlín a boli pozitívne. Mala si aj bolesti ? Pečeň pľúca a malú panvu si mala OK ? Ako dlho si uz na liečbe?

helga9
22. apr 2019

Ženy robili Vam to vyšetrenie kosti na mts? Ze ci to robia každej

emjee
22. apr 2019

@helga9 ja mam len udaje z tnm skoringu - T4d N2a Mx podla tohoto https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Rakovina_prsníka by to malo byt stadium 3b
Vybrali mi 16 uzlin, z toho 8 bolo pozitivnych
Zapalovy karcinom je strasne agresivny, takze som mala stastie, ze sa hned na to prislo a okamzite ma zacali liecit

ragulca
22. apr 2019

@helga9 práveže ja som nikdy nejaké bolesti nemala, akurát čo má bolel bol bedrový kĺb. Na druhej strane, mám dlhodobo problémy s platničkami, tak bohvie... pečeň, pľúca a malú panvu mám ok. Teraz v máji budú 2 roky, čo som si našla hrcku, koncom júna som mala operáciu, od júla do novembra som chodila na chemo, a od decembra 2017 alebo januára 2018 som na štúdiovej liečbe. Vzhľadom na to, že mne ani chemo nezastavila menzes, tak od novembra 2016 mi pichajú zoladex, kyselinu zelodronovu podávajú od začiatku, od kedy bol prvý výsledok z kosti, takze asi tak...

emjee
22. apr 2019

@helga9 ano robili mi ho