Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Booze ženy uz mam chaos neviem ani co by som sa mala opytat Dr. Pre pokoj duše možno nic teraz. Aj tak musim vybrať najprv chemo a potom bude ct vyšetrenie a potom opka a ďalšia liečba az na základe tých výsledkov z opky. Lebo väčšinou liečiva máte tie iste.
To sa da na onko dat si predpisat teb kompresny rukav či zakupiť si v zdrav.pomockach na vlastne naklady?
Lebo viem ze klasicke masaže sa pri onko pacientoch nedoporučuju tak hladam že ako mame uľaviť s tou rukou. Spava s rukou podloženou takym uzkym valcovitym vankušom aspon. Ze jej to pomaha
Caute ženy chemo number 2 mi tečie dúfam ze mi nebude zle a zvládnem ju ako tu prvu

@sabova3 inak naraz asi skončime chemo. Po dnešnej mam este 2 a mala by posledná byt tuším 5.6. A keď mas ty tiež 3 - týždňový cyklus tak ten tyzden na vikend by ti mala vist. Dúfam ze toto je ta horšia časť. Emočne bez vlasov /teda zatiaľ väčšiny/ určite. Čiapka chladiaca je pokazena tak mi dali na vyber ze možem počkať dva týždne kým ho opravia. No nečakala som chcem toto mat co najrýchlejšie za sebou tak mi teda asi vlasy zlezú. Určite ani opka a radiacia nebude prechádzkou ružovým sadom a potom bohvie aké injekcie a lieky no moje nervy
@sabova3 ano viem ze ty hormonálnu liečbu nemozes. No ja asi chemo finis tiež ale rádio určite bude resp tato červená určite este možno po opke dostanem nejakú zabezpecovacku ale z tej mi uz vlasy nepadnú ale to bude na základe histológie z opky . Normalne rozmýšľam ze začnem zisťovať ci neni lepsie tiež si dat vybrať ženské veci ako tebe
@helga9 no ono je to tak,že tu mi doktorka povedala,že vybrať vaječníky a potom prsia.ale mne nestačil jeden názor.a druhá doktorka povedala, vaječníky vybrať ale s prsiami si nie je taká istá,lebo žiaden výskum nepotvrdil,že to naozaj pomôže.no a ja teraz neviem, čo robiť.ci tie prsia nechať tak alebo preč.no radte.
@sabova3 veď to ze co urobit. U nás sa o tomto malo hovorí ale toto co ty mas ma angelina Jolieová cristina aplegate tuším ze aj ta herečka z sex v meste a oni si dali vybrať komplet. Ja nad tým preto rozmýšľam lebo mi aj tak dajú hormóny na odstavenie a budem zrat tabletky ze teraz uz odporúčajú az na 10 rokov vraj 5 je malo. A vedľajšie účinky sú tak isto. Len viacej Dr povie viacej názorov a ktorý je ten správny?
Tak mne povedala že len vaječníky,maternicu nie.
No a u mňa je to opačne, vaječníky produkujú hormóny a tie môžu narobiť šarapatu.preto von
Takú pikosku Vam dám môj známy vzdy vie tak dobre okomentovať. Jeho žena mala problémy so štítnou žľazou museli jej ju vybrať. A potom ženské problémy tak jej vybrali maternicu a vaječníky. A na margo toho jej povedal tebe sa dobre chudne tu ti odrežú tam ti odrežú. Ze aby sme to brali s humorom budeme ľahšie.

Zienky a ked Vam vybrali uzliny tak neopuchaju Vam tie časti tela kde to vybrali? Lebo mojej mamine vybrali naľavo pod pazuchou uzliny a svrbi a opucha jej ta ruka. Ja si pamätam ze babka si musela riadne vždy masirovat ruku od ramena po hanky a obkladala tusim lopuchove listy a kapustne aby jej to zmiernilo opuch 😏