icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
18. jún 2020

@ira25 jej sa choroba nevrátila ona od začiatku jak jej zistili bola metastaticka takze horm liečba už nemala čomu zabrániť. Chodila na injekcie kyseliny zoledronovej ale to je kvázi zjednodušene povedané výživa pre kosti a mala by stabilizovať stav. No ona sa z ničoho nič odhlásila tak zrejme sa to začalo zhoršovať.

ira25
18. jún 2020

@helga9 a čo to brala za študijnu liečbu? To
na kosti?
Písala ak si dobre ovšem pamätám,že ku bol kĺb,tak ma chytila panika,že aj mna bolí od začiatku ochorenia,tak si už namyslam🙏

helga9
18. jún 2020

@ira25 ved ta študijná liečba bola ta kyselina zoledronova o ktorej som písala. Jej už z histológie bolo zrejme že má mts nakoľko mala pleuneuralne šírenie ktoré je indikácia mts a mala asi 23 pozitívnych uzlín. Nič si nenamyslaj všetky baby tu píšu že ich niečo boli.

ira25
18. jún 2020

@helga9 však to mám aj ja to šírenie ,však som písala

ira25
18. jún 2020

@helga9 z pooperačné biopsie mi to vyšlo,však som sa o Tom stebou bavila...tak si nenamyslam,len konštatujem

helga9
18. jún 2020

@ira25 nie som doktor ale myslím si že keby k tomu niečo indikovalo určite by ti dali mastektómiu a máš inú liečbu ako rádio a horm liečbu. Každému prebehne v hlave že čo ak niekde niečo je no musíme sa s tým naučiť žiť lebo nič iné nám neostáva. Porozprávaj sa s dr pýtaj sa na všetko nech ti zodpovie nato tam je. Prečo nemáš take alebo take vyšetrenia atd. Iné ti neviem poradiť.

helga9
18. jún 2020

@ira25 ani by ma nenapadlo niečo take že si namýšľas proste keď ta niečo boli tak ta to proste boli. Aj mna bolia kríze bolia má už 10 rokov čo sedím za počítačom niekedy 10 aj 12 hodín denne. Pocvicim si a je dobre. Robili mi 3 krát ct na kostiach nič nenašli takze ani sa nebudem zamýšľať nad tým a hotovo. Kamošky skoro všetky sa sťažujú na bolesti kosti kĺbov svalov atd ktoré majú horm liečbu

ira25
18. jún 2020

@helga9 však moja dobre píšeš,len v tej chorobe to zrejme každému prebehne v hlave, že čo ak...
Vieš ja som čakala ,že pri Tamoxifene má budú bolieť kosti a tak,ale nie len ten kĺb už rok má trápi,ale je pravda ,že mám koksatrozu,tak to nemusí súvisieť s chorobou terajšou...ale ten červík začne pri takýchto správach vŕtať.
Neviem nepýtala som sa, však onko dostala pooperačnu aj radiologicku správu,tak azda vie aké vyšetrenie mi má indikovať,len tu som sa sťažovala, že mne nijaké vyšetrenie nerobili,hup na ožiare a až teraz gyndu,sono brucha a krv,tak nebudem kecat dr.ako má liečiť.
Som viacej precitlivena osoba,všetko sa má hlboko dotkne a dlhšie mi trvá kým to spracujem.

miskahrncarikova
18. jún 2020

@ira25 ahoj,ja teraz tiez musim nad tym rozmyslat.Boli ma koleno uz asi pol roka a teraz sa to zhorsuje.Este mi ziadne ct-cko nerobili,mam len chemo a bio liecbu.V hlave sa mi teraz prehana,co ak to mam uz niekde v kostiach?Akoze nestresujem,ake ten strach tu je

helga9
18. jún 2020

@miskahrncarikova tiež len môj názor ale najčastejšie sú kostné mts hrudny kôš panva a stehenna kosť koleno skôr nie / samozrejme možné je všetko/

helga9
18. jún 2020

@miskahrncarikova a chrbtica

ira25
18. jún 2020

@miskahrncarikova tak nie som sama čo také veci ma napádajú.
Však kto vie podľa čoho indikujú onko CT a iné....

barunka_1
18. jún 2020

@katka14 ahoj, aj ja som to mala, brutal bolest...niektore nechty sa zlomili v strede lozka, ale nezliezli...a na jednom mam doteraz taky flak, ale uz odrasta....

katka14
18. jún 2020

@barunka_1 ahoj. Dik za info. Tie moje su hnusne ale zatial držia ...

ira25
18. jún 2020

@helga9 ale moja 8 km si dala a ako si na druhý deň bola na Tom?

helga9
18. jún 2020

@ira25 na druhý deň som bola zas 8 km. Akurát včera som nebola lebo som mala veľa prace a dnes sa chystám tiež len dúfam že nebude prsat

katka14
18. jún 2020

Ahojte babizne 🙂 bola som dnes na 2.konzultacii pred opkou ale mudrejšia som neni. Ja sa mam rozhodnut ci mi maju vziat oba na komplet alebo nechat kožu pre rekonštrukciu. Mam genetiku pozit. A teraz babo rad !!! ???

helga9
18. jún 2020

@katka14 nechaj kožu

miskahrncarikova
18. jún 2020

@helga9 trosku si ma upokojila😊

victory1
18. jún 2020

Kočky,mali ste niektora pred liecbou vnutromaternicove teliesko-antikoncepciu? Mne mamolog povedal,ze to spolu nesuvisi,ze kludne mozem uzivat Zitazonium a nechat si ho. Druhy onkolog povedal,ze si ho mam dat vybrat,az potom uzivat Zitazonium...a kamoska anesteziologicka,ze kazdy lekar ma iny nazor,ze to je normalne,ze sa mam rozhodnut sama...uzasne...🤦‍♀️

victory1
18. jún 2020

Ja by som si ho teda najradsej nechala aj kvoli krvacaniu...🤷‍♀️

helga9
18. jún 2020

@victory1 ja nemám ale kamoska áno a má tamoxifen a dr nič že vybrať

victory1
18. jún 2020

@helga9 a teda aj doktor vie,ze ho ma? ...to by ma vcelku ukludnilo...

victory1
18. jún 2020

A este sa chcem spytat,preco sa nemoze uzivat Zitazonium/tamoxifen, cez radioterapiu? Ako nedavacmi to logiku..teraz ho budem 2 tyzdne brat,potom 5-6 tyzdnov radioterapia a vtedy netreba estrogeny potlacat? 🤷‍♀️

helga9
18. jún 2020

@victory1 jasne že vie

victory1
18. jún 2020

@helga9 dakujem...tak uz to mam 3:1 ...v prospech zanechania telieska...

hracka123
18. jún 2020

Dievčatá trocha na povzbudenie po včerajšku🙏Konečne dobre vlasy

zuzap33
18. jún 2020

@hracka123 to je ale haaaro, super.

helga9
18. jún 2020

Aj moje kudrnyyyy

zuzap33
18. jún 2020

@helga9 jeeej a ja mam uplne rovne