icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
30. apr 2019

@romiada obsah žalúdka na skle

sticker
romiada
30. apr 2019

@helga9 jeeej tu je "v ponuke" aj taky zgrcany macko? 🤣

romiada
30. apr 2019

@helga9 inak fakt...chcela by som vedieť kolko ludi im tam denne hodi šablu od strachu 😂

helga9
1. máj 2019

@romiada chodia nalačno

sticker
helga9
1. máj 2019

Caute ženy no na Jánošíkove diery sme dnes neboli lebo sa nam rano nechcelo vstavat tak sme išli na túru do kremnickych vrchov. Ženy za tie tri hodiny som absorbovala toľko kyslíka ze to ta švina ve mne musela zdechnut určite. A vy ste ako prežili dnešný sviatočný den?

sticker
romiada
1. máj 2019

@helga9 my na Červenom kameni (ja deti babka)

romiada
1. máj 2019

@helga9 aj Vam vyslo pocasie?

helga9
1. máj 2019

@romiada vynikajúce pocasie išli sme v kuse v lese takze moc na mna aspoň nesvietilo slnko a trosku pofukoval vetrík tak sme sa nepotili veľmi. Mamine sa páčilo na výlete?

romiada
1. máj 2019

@helga9 ano ona si to velmi priala este v nemocke. My sme mali najprv strasne slnko silne. Tak na prehliadke dravych vtakov mama sedela v tieni stromu a potom sli nna hrad so sprievodcom. Tak bola rada ze to videla. Aj dcera si pochvalovala ze super vylet co ma dost prekvapilo.

helga9
2. máj 2019

@romiada no na to slniecko pozir ze to neni dobre počas ja tiež keď idem von tak 50 faktor a nosím šiltovku alebo klobuk

helga9
2. máj 2019

@nori21 ahoj ako sa ti vodí po opke?

nori21
3. máj 2019

Včera ma pustili domov.Vybrali mi nádor a aj uzlinu jednu.Uzlina je dobrá.Ale zistili,že v mliekovodoch sú mikročastice iného typu.O týždeň pôjdem na kontrolu a budem pýtať termín na magnetickú rezonanciu tak sme sa dohodli.Potom uvidíme čo ďalej.Ináč celkom to ujde.

helga9
3. máj 2019

@nori21 mna čaká opka v júni- júli mam z nej obavy snáď to neni az take hrozne. V utorok idem na sono som zvedava ako sa zmenšil nádor. Ty este si nedostala žiadnu liečbu mas najprv opku ze?

helga9
3. máj 2019

@sabova3 ahoj ako?

nori21
3. máj 2019

@helga9 áno ešte nemám liečbu, ja som mala 15mm nádor. V pondelok som išla, v utorok ma operovali, včera ma pustili domov. Ešte som taká, že veľakrát si ľahnem, unavená. Rana sa hojí, dnes som mala dať dole obväz, no je dosť veľká skoro pod pazuchou hore.

helga9
3. máj 2019

@nori21 neviem si celkom predstaviť ako mne výberu uzlinu lebo ja mamnador kvázi v strede medzi prsiami ale teda trochu viac vľavo a uzlina je pod pazuchou. To ti urobili jedným rezom? Ja som myslela ze v pazuche bude druhý rez. Mne ani biopsiu uzliny nechceli urobit lebo ju mam veľmi blizko nejakej cievy. Musim sa nato všetko popýtať.

mery34
3. máj 2019

@emjee viem, ze si pisala v blogu, ze si sa liecila po radioterapii konopnou mastou. Mohla by som ta poprosit link? Maminu zacina uz celkom pekne pripekat, este ma posledne 4 razy na buduci tyzden.

helga9
3. máj 2019

@mery34 ahoj ja som na viacerych blogoch čítala a aj anniera to tu písala ze veľmi dobre zaberá detský zasyp s azulenom neskusala mamina?

sabova3
3. máj 2019

@helga9 čauko.celkom to ide.je mi fajn.vlasy síce krátke,ale držia.tak ešte dve chemo ,ono to zbehne.operacie sa neboj, dá sa to zvládnuť,ani bolesti nie sú.to píšem o sebe.kysnem, chutí mi jesť.neviem,či to dokážem zhodiť.

sabova3
3. máj 2019

@helga9 ja mám dve jazvy,jedna pri bradavke a druhá pod pazuchou .tam vzali uzlinu.

helga9
3. máj 2019

@sabova3 ja to tiež tak mam ze pri bradavke do stredu pŕs tak zrejme tiež budu dve. Na utorok som si vybavila sono na vlastnú žiadosť zaplatím si ho som zvedava co ukáže je to menšie určite aj koža sa mi pekne narovnala ale chcem to vedieť / zvedava som jak baba na trhu/. Ale tato radiologicka je veľmi empatická a všetko vysvetli keby všetci Dr boli takí. Len nech ti vlasky držia mas ich uz fakt super a myslim žeby uz zliezli nie? Pytala som sa utorok môjho Dr ze co ma čaká po opke povedal ze to ukáže biopsia po opke ze buď este chemo alebo rádio alebo biologická liečba ze dakych 5 faktorov nato vplýva.

mery34
3. máj 2019

@helga9 neodorucaju pri radioterapii cokolvek pouzivat, nechce to riskovat. Plus ma po sebe pokreslene ciary, ktore si musi zachovat pocas ozarovania, co maju ozarovat.
@emjee dakujem,poslem jej.

emjee
3. máj 2019

@mery34 praveze odporucaju nemastit, len zasyp pouzivat. Ja som mala kupenu specialnu mast na radioterapiu https://www.pilulka.sk/radiocare-150-ml pocas nej bolo vsetko ok. Ja som sa vyhadzala az tyzden po skonceni radio, vtedy som nasadila konopku.

sabova3
3. máj 2019

@mery34 áno,aj mne hovorili,že nič.ale ja som si kúpila radiocare a tým som sa mastila.a aj tak týždeň po oziaroch to prepuklo,specena koza,svrbenie.ja som si potom dávala bepanthen.

mery34
3. máj 2019

Ďakujem, možno ten púder si aj dáva. Poslala som jej link aj na tento radiocare.

astika
3. máj 2019

Ahoj, dievčence,
už dlhší čas sledujem Vašu diskusiu, všetkým Vám strašne držím palce, aby liečba bola úspešná. Rada by som sa s Vami poradila, neviem, kam " z konopí", V septembri 2018 som si na vlastnú žiadosť vypýtala lístok na mamo, keďže už som dosiahla vek 40+, lekárka zistila nález, bola urobená punkcia, následne môj gynekológ ma okamžite hnal na operáciu. Lenže lekár, ku ktorému som bola odporučená, povedal, že zatiaľ s operáciou počká, urobil biopsiu, tá vyšla negatívna a dal mi kontrolu o pol roka. Na kontrole našiel ďalšie ložisko, ktoré tam údajne predtým nebolo, takže opäť biopsia, výsledkom je údajne nezhubný nádor- nejaký fylogenes, mrkla som na internete, no nič moc. Operovať zatiaľ nechce, vraj v septembri opäť mamo a kontrola. To už som dupla, že teda mi to príde neskoro a či aspoň kontrola nemôže byť skôr, tak vraj v júni. A tu moja dilema. Dievčence, mám fakt čakať ? Či mám sa ísť poradiť ešte niekam? Na jednej strane mi to je trápne, že nedôverujem, na druhej strane ten strach, čo ak.. je veľký. Čo by ste robili? Ďakujem za názory a prepáčte, ak som Vás ešte zaťažila.

ragulca
3. máj 2019

@astika ahoj... na tvojom mieste by som to ešte konzultovala... je to predsa tvoj život...
A ti doktori sú dosť často omylní...

romiada
3. máj 2019

@astika ja si tiež myslim čo
@ragulca
Maš plny dovod obavať sa, pri takychto nalezoch zvlast. To Ti nikto nemoze za to hlavu odtrhnut. Mojej kamošky teta sa nechala jednym doktorom uchlacholiť že "tam" nič nema. A bohužiaľ nechala to tak a po čase jej brali cely prsnik lebo z toho nič bol nador

sabova3
4. máj 2019

@astika ahoj.z mojej vlastnej skúsenosti to rieš.mne biopsia ukázala že je to ok.ale poslala ma na operáciu,aby to išlo von .a rýchly rozbor na sále potvrdil,že je to zhubné.tak keby som čakala , už by dom tu nebola.