icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
29. aug 2020

@victory1 včera som obvolala lekárne a všade,že dlhodobý výpadok,tak náhrada Zitazonium.....v čom bude iný okrem rovnakej účinnej látky,ale čo pomocné látky hm....s Tamoxifenom som nemala žiadne problémy,dokonca som schudla.
Ty ako s Zitazinium?

zuzap33
29. aug 2020

@jazminn ahoj. A nemáš niečo bližšie, napríklad Prešov alebo Michalovce?

victory1
29. aug 2020

@ira25 vazne? Mne tu napisala lekarna na recept Tamoxifen a do zstvirky Zitazonium,v lekani povedala,ze Tamoxifen ma,ale ze ked som mala predtym Zitazonium,tak mi ho moze objednat..na druhy den uz bol 🤷‍♀️
No ja od zaciatku juna len uzivam,pribrala som dost, v nemocke ma vazili,mala som 58-60,teraz mam cez 66 🙄 ..ale nejake navaly nemam,mozno 1.mesiac som sa zo 3x v noci spotila,inak ok....
Len ja neviem,co mam teraz pripisovat radioterapii,co Zitazoniu,len aj lekarka tu v Komarne tu tetaniu pripisuje Zitazoniu 🤷‍♀️

victory1
29. aug 2020

@ira25 sa mi zda,ze Tamoxifen vyrabaju madari,mozno preto v Komarne je 🤷‍♀️ ..Zitazonium tusim slovinci...
No neviem ako by som ti to mohla tuto vybrat a poslat🤔 ....len chcela odo mna karticku poistenca k receptu...🙄

jazminn
29. aug 2020

@zuzap33 mam bližšie PO, ale kedže som bola hospitalizovana vo FN v KE tak oni ma poslali do VOU KE. Pacientka z našho mesta s ktorou som raz bola hospitalizovaná-chemo, je tam už celý tento týžden a je tam ubytovaná...nechápem, prečo mne primár povedal, že musím dochádzať...

ira25
29. aug 2020

@jazminn prečo si sama nemôžeš vybrať kde chces absolvovať rádioterapiu,vzhľadom,že do PO máš bližšie a môžeš ak poziadas byť hospitalizovaná....vôbec nezáleží kde si bola pred tým hospitalizovaná však pacient si môže vybrať....no ja by som toľké km.nedochafzala, však nevieš ako tvoje telo bude reagovať na liečbu rádioterapie.

zuzap33
29. aug 2020

@jazminn ved chod do Po, od septembra sa tam maju spustat dva stroje. Mas moznost vyberu, ja sa liecim v Po a na opke som bola v Michalovciach.

jazminn
29. aug 2020

@zuzap33 mńa na konzultáciu v KE do toho VOU poslali počas hospitalizácie, to som bola na poslednej chemo - sanitkou, Dali mi do ruky výsledky, aby som išla pred komisiu, ktorú volajú RADKA sa predstaviť. Ja som vôbec nevedela, že to je aj v PO...samozrejme ak nedajú hospitalizáciu, idem do PO...

nori21
29. aug 2020

@jazminn nie každému dajú,ja som tiež dochádzala 100 km tam a naspäť ale nechcela som byť hospitalizovaná.
Ožarovanie trvá pár minút.

jazminn
29. aug 2020

@nori21 ale podľa čoho to posudzujú...kamarátke čo ma 80km to ponúkli a mne čo mám 100 nie...

zuzap33
29. aug 2020

@jazminn tu máš od mája úplne nový linearny urýchľovač, chodila som tu aj ja a skončila v júli. Tu máš číslo, zavolaj a informuj sa čo a ako: 051/7011499. Na zakreslenie som čakala štyri týždne a zavolali tiež o štyri. Ale najprv sa poinformovať

jazminn
29. aug 2020

Ďakujem..

jazminn
29. aug 2020

@nori21 ale pacientovi zo vzdialennosti 100 km, a ešte po chemo....nedajúúú

ira25
29. aug 2020

@victory1 nie naopak, Tamoxifen vyrába
Slovinsko a Zitazonium Maďarsko....aj v CZ je dlhodobý výpadok.
Tak som cez internet predsa len zistila kde ho ešte majú a tak v pondelok idem vybrať....no nemôžu dať aspoň na tri mesiace nech ho potom nezhanam.

nori21
29. aug 2020

@jazminn neviem mňa sa opýtal doktor.

victory1
30. aug 2020

@jazminn ahoj,urcite si vybav nemocnicu,ktoru mas blizsie alebo hospitalizaciu. Ja som bola na zaciatku hrdinka ako budem este aj do roboty chodit aspon 2x do tyzdna....nic z toho sa nekona 🙄 ....clovek nevie dopredu ako to bude znasat..

victory1
30. aug 2020

@ira25 a tak super,ze si zohnala..ja som uz rozmyslala,zeby si mi poslala karticku poistenca,ja by som ti to vybrala a poslala aj s kartickou dako 🤷‍♀️ ...
A tebe predpisuju len na mesiac? Ja mam Zitazonium 100 tbl.

ira25
30. aug 2020

@victory1 nie na mesiac mám jedno balenie Tamoxifenu 100 ks,ale nevyjde do ďalšej kontroly ( tri mesiace)... beriem 2x denne.
No si zlatá,žeby si si dala námahu a posielala mi Tamoxifen...ono nemusí byť len elektronicky,môže dr. vypísať aj recept.
Lenže ak by som nezohnali,tak by som zobrala aj náhradu,nezhanala by som po celej republike,však všetky hormóny sú svinstvo,ale čo už keď musím brať tak musím.
Inak nebolo by odveci zistiť, ktorá hormonálna liečba má najmenej nežiadúcich účinkov,lebo keď si prečítam pribalovy letáčik,tak nie je to dobré na psychiku aké je to svinstvo...... takže radšej necitat☹️

victory1
30. aug 2020

@ira25 jaaj,ty mas to slabsie,beries 2x denne,ja silnejsie a beriem 1x denne...no,pribalovy ketak som si precitala v juni a odvtedy odmietam to citat...🙄🤮 ..lenze potom sa zas tu vypytujem a zerem vam nervy 😲🤣

ira25
30. aug 2020

@victory1 nemyslím, že slabšie buď sa berie 20 mg raz denne,alebo 10 mg dvakrát denne a nakoniec je to rovnako .

jazminn
30. aug 2020

@victory1 a si už v invalidnom dôchodku? Ja som bola prekvapená, ked mi minulý týžden obvodná tlmočila požiadavku revizneho lekára, aby som mu doručila prefotené lekárske záznamy, lebo ma už chce pripravovať do invalidity...marodujem 7 mesiac....

jazminn
30. aug 2020

@nori21 Ja si to len tak vysvetľujem, že on sa niečo zmýlil, nerozumeli sme sa...komunikovala som už s viac ľudmi, aj na fb je skupina a každému ponúkli hospitalizáciu...

victory1
30. aug 2020

@ira25 ano,myslela som,ze slabsie tabletky,menej tamoxifenu v 1 tabletke...cize musis 2 za den a skor minies balenie..

victory1
30. aug 2020

@jazminn 😲 to ma ani nenapadlo...no ja marodujem od 6.5.,den predtym ako som isla do nemocnice na operaciu....koncim teraz radioterapiu a pomaly by som aj rada do prace...🤷‍♀️ ...a vobec nemam prehlad ako je to s invalidnym dochodkom...ci mam vobec narok..

adrika762
30. aug 2020

@ira25 Ahojte baby, no aj ja som brala Tamoxifen a je výpadok tak budem brať Zita... no som tiež zvedava čo to bude somnou robiť, ako Tamoxifen som bola prekvapená že som ani nepriberala a čo som sa potešila tak som nemala ani na sladké chuť 🙂 no uvidím ak začnem brať ten Zita... ,čo to bude.

katka14
30. aug 2020

@victory1 aj ja si chcem ist vybavovat invalidny. Som PN od 1.6.2020. Uz mam po ožiaroch. A v oktobri alebo novembri sa chcem vratit do prace ale len na 6 hod denne. V septembri si to idem zacat vybavovat ten duchodek

zuzap33
30. aug 2020

@victory1 kazda po liecbe ma narok na invalidny dochodok. Uz nepametam ci si mala chemo. Pozri stadia na % na stranke SP. Stadium t1n1mo je tam myslim 50%. Za sucet nejakych inych diagnoz plus 10%

zuzap33
30. aug 2020

@victory1 ked marodujes, tak dalej. Este kludne potiahni pn, 3mes je trochu malo na dochodok. Zavisi, ake mas stadium a kolko odpracovanych rokov

ira25
30. aug 2020

@adrika762 ako dlho si brala Tamoxifen,ja som rada, že ho majú ešte v jednej lekárni aspoň dúfam,tak mi to na internete ukázalo,kde ešte majú zásoby a tak premýšľam, že pôjdem ešte na ďalší predpis,teda do zásoby.
Však toto, že žiadne priberanie a bolesti kostí skoro niekto popisoval a ani zvlášť nejaké návaly.

tanicka2311
30. aug 2020

A invalidný sa dá vybavovať aj počas PN alebo po skončení?