icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

victory1
10. okt 2020

@ira25 dakujeeem 😘 ,kupim to mliecko...

katka14
10. okt 2020

@victory1 dakujem pekne

katenka2
10. okt 2020

@victory1 aj ja to mlieko imunoglukan použivam a mozem iba chvalit 👍. Natieram hlavne tú opuchom postihnutu ruku a je i trochu mäkšia, ale hlavne sa odvtedy nezapalila, ani neboli a to teraz robievam veľa v záhrade, i za šijacim strojom... 😌

victory1
10. okt 2020

@katenka2 dakujem za recenziu 😘😉 ja som tu linolu pouzivala,ta bola super na svrbiace vyrazky...ale teraz potrebujem nieco regeneracne...

l1plienka
11. okt 2020

Baby moje,prosim vás - ako dlho Vam trvali výsledky genetiky,ja som päť týždňov od vyšetrenia a furt ništ 🤷‍♀️

janaooo
11. okt 2020

@l1plienka ja som v nr čakala 5-6 mesiacov

sabova3
11. okt 2020

@l1plienka Ja som čakala dva mesiace.

victory1
11. okt 2020

@l1plienka asi akqo kde,synovec bol na geneticke testy v TN a vysledky mal za vyse 6 mesiacov

katka14
11. okt 2020

@l1plienka mne cca 1,5 mesiaca. Ak uz si onkologicky pacient je to do 2 mesiacov. Ak si ok ale mas prdispozicie z rodiny tak pol roka

l1plienka
11. okt 2020

@katka14 no uz som po chemo,aj z gynekologickeho hľadiska je vsetko ok,ale mame pozit rodinnú anamnézu,čo sa týka prsníka,aj teta,aj starká,viac menej s výsledkom počítam ,len sa mi to zdá trosku dlho 😔

helga9
11. okt 2020

@l1plienka ahoj ja som bola po chemo na genetike a 3 mesiace som čakala

sudkynajudy
11. okt 2020

@l1plienka u mňa boli výsledky v priebehu 3 týždńov, bola som na Heydukovej 2

barunka_1
12. okt 2020

@victory1 ahoj, aj mna tam tak obcas picha, nie je to stale, len obcas a vraj je to normalne, stale to pracuje, dava sa to doporiadku, ja si tak vravim, ved tie jazvy nas mozu boliet cely zivot, aj pocasie moze k tomu prispiet..som 8 mes od opky

victory1
12. okt 2020

@barunka_1 ja som mala vcera 5 mesiacov od operacie....no,vsetko chapem,ze jazvy mozu boliet,len mna boli mimo jaziev...a kazdy den, rwz viac raz menej...ale ukludnujem sa,ze sa to este hoji..no..uvidim ten stvrtok,co a ci vobec mi Bella na to povie 🙄

zuzap33
13. okt 2020

@victory1 ja som od opky osem mesiacov a samozrejme, že celá oblasť bolí hlavne teraz pri zmene počasia a daždi a to nielen jazvy. Veď tkanivo, nervy boli narušene v celom kvadrante aj okolí. Môj nebohý otec mal haváriu, svaly na nohe potrhane ako 20 ročný a ešte v šesťdesiatke cítil každú zmenu počasia.

victory1
13. okt 2020

@zuzap33 takze je to vlastne normalne...🤷‍♀️ to len ja to chcem urychlit 🤦‍♀️ ...dakovala za reakciu 😘

ira25
13. okt 2020

Dievčatá už je dostupný Tamoxifen v lekárňach?
Už mi končí a len Zitazonium 20 pár kusov dostali a v iných lekárňach som ešte nezistovala....

jankastraza
13. okt 2020

@zuzap33 aj mna bolia rebra,co mi ozarovali vnoci,ked sa prevraciam v posteli, jazvy ma vobec nebolia,ale cely hrudnik v podstate, co mi vsetko vybrali...-oboj.mastektomia,tak vsetko to boli vnoci,ale ked sa rozhybem cez den,nic neboli,tak si myslim,ze sa to vsetko vnoci regeneruje,spajaju sa vaziva, hadam sa tam vytvori nejaky sval casom dufam,som 9 mes po opke a 5 mes po oziaroch,vraj to bude roky citit...presne pri kazdej zmene pocasia,no mame sa na co tesit..

katenka2
13. okt 2020

@jankastraza neboj Janka, da sa to vydrzat. Tak ako vravis, rozhybat /a nie je potrebne ani nejako extremne, pre tych, co nevladzu/ a da sa existovat bez vacsich problemov. Ja ten "zdrotovany" hrudnik stale citim /5 rokov po opke/, ale nie ako nejaku silnu bolest, len taky...akoby niecim zatazeny, postahovany. No ked robim, chodim, aj sedim 🙂, tak si to ani neuvedomujem. Len v noci, ked unavena zalahnem. A tak spavam presne ako egyptske mumie 😂, s rukami skrizenymi na prsiach, lebo to teplo vlastnych ruk akoby tu bolest odohnalo. Keby to niekto natocil.... 🙈🙊🙉

mk22
13. okt 2020

@jankastraza zrovna včera mi mama opisovala ze noci sú hrozne bolesť palenie ju zobudí v noci chladí horúce prsko

zuzap33
13. okt 2020

@jankastraza ja mám problém aspoň chvíľu ležať na pravej strane, vydržím občas aj minútu 😏. Občas keď sa podlozim vankusmi, tak pri telke v takom polo ľahu vydržím. Vraj to sú narušené uzliny, svaly atď. A bude to už jednoducho bolieť. Tak sa musíme s tým naučiť žiť

katenka2
13. okt 2020

@zuzap33 Zuzka, ja si to nemyslím. Bolo by to veeeľa pisania a to si nemôžem dovoliť, ALE z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že telo samé sa veľmi snaží dostať do čo najfunkčnejšieho stavu a bolesti obmedziť. Viem, že sú stavy, kde sa bolesť stane chronickou a potom ozaj už len dobre nastavená liečba môže pomôcť. Ale nemyslím si, že tieto pooperačné stavy sú také. Chce to fakt čas a hlavne pohyb, ako to len pôjde. Aj trocha, aj menšieho pohybu urobi časom veľké zmeny. Verte mi dievčatá. Len nech sa ochorenie nevráti, ale veľa máme vo vlastných rukách, či ako by som to povedala.

katenka2
13. okt 2020

Inak, ja nam 60, vždy som na pohyb bola ľavaaa! až hroza. Šport pre mňa nemusel existovať a aj teraz som hnilá cvičiť, že strach. Ale aspoň také krátke rozcvičky sa snažím robiť ráno...aj to nie každé, lebo nestiham! 🤦🏻‍♀️ A to som, baby, na dôchodku 😒! No a chodievam na kontroly aj cievnemu, kvôli mizerným žilám. Ten sa vždy pýta, ako som po onkologickej stránke a úprimne mi drží palce ( alebo to aspoň tak vypadá 😁) a nezabudne mi pripomenúť, že onkol.pacienti, čo sa hýbu, cvičia, robia dlhšie prechádzky, sa dožijú 2x toľko, čo tí " nepohyblivý". A keď som príliš lenivá a hľadám výhovorky, vždy si na toto spomeniem. A svedkom podobných rád, od rôznych lekárov, som bola viackrát 🤗

janaooo
13. okt 2020

@katenka2 ja takisto, nikdy som sa nehybala... a teraz sa veru snazim tiez rano cvicit 5 tibetanov, chodit na prechadzky peso alebo na bicykloch. Ale tiez som casto leniva, musim sa viac prekonat a chodit este castejsie 🙂

zuzap33
13. okt 2020

@katenka2 tým, že chodím do práce a mám sedavé zamestnanie, nemám veľmi možnosť na pohyb. A keď prídem domov, trošku oddychnem a druhé kolo pri deťoch. Teraz som doskusala syna fyziku, slovíčka z nemčiny na test a ešte ideme na matiku. Takže cvičenie úplne bokom a prechádzky tak akurát občas cez víkend, keď je pekne.

victory1
13. okt 2020

@katenka2 vazne je pohyb taky dolezity? 🤔 ...ja sa k tej hnilosti a nechuti k sportu tiez priznavam. 🙄 Jedine,co ma bavilo bolo lyzovanie...od urazu nelyzujem 🙄 ...max rotoped teraz kvoli kolenu...a od operacie celkom nic...nevladzem nist 🤦‍♀️🤷‍♀️

katenka2
13. okt 2020

@janaooo tak vydržať pri tom cvičení čo najdlhšie, najlepšie už FURT 😉. Juj, ako by ma lekári a hlavne onkológovia pochválili za moje teoretické rady! Ešte sa ich tak držať v praxi 😂!

katenka2
13. okt 2020

@victory1 vieš, ako sa hovorí? - keď myslíš, že už nevládzeš, zvládneš ešte 2x toľko...🤗

victory1
14. okt 2020

@katenka2 🤣 alebo ako tvrdi moja dcera,ked zvladnes sex,zvladnes aj rotoped....🙊

katenka2
14. okt 2020

@victory1 tak-tak 😂