icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
Autor odpoveď zmazal
ira25
25. apr 2021

Ja stále nemám jasné v Tom či vitamíny kde su Béčka či môžme mi onko pacientky, chcem si kúpiť forcapil lebo od kedy beriem Tamoxifen mi hrozne padajú vlasy,len je tam kyselina listová či tú môžme... myslím,že som sa už na to pýtala onko,tak len B12 vraj nie a u mňa všetko zo sóje,no len už nie som si istá,tak sa vás dievčatá chcem spýtať.

anvien
25. apr 2021

@ira25 nooo to i ja som stale v pomykove.. Stale zabudnem aky typ b vit nesmiem... Ale ked som bola tehu mala som problemy a chceli dat kombinaciu vit a B a po info ze som onko zmenili na totalne bez Bvit.... Cize i ja som z toho jeleň a ked teraz som mala dalsieho raka uz vobec netusim ci mozem a co nesmiem...

ira25
25. apr 2021

@anvien no tak nie som sama čo sa v tom niekedy strácam....naisto viem, že B12 nie a onko predpisujú aj B6,tak ten tiež môžme ale s tou kys.listovou stále mám dilemu či áno a či nie.

anvien
25. apr 2021

@ira25 tak mne nedala onko hematologicka ani raz B vit a ostatni sa boja a teraz po druhej budu este viac... Co sa tyka kys listovej ked som chcela otehotniet brala som ju asi viac nez pol roka a to som bola cca 4r po chemo a nejak to nikomu nevadilo ale radsej asi sa je dobre opytat.
Prosim ta... Porad mi. Teraz v piatok bol 13ty oziae a tam tie moje rany a ohyb ako je podprsenka dole dost svrbi i pali... Natieram od lanoli radio derm ale aj curiosim ci ako sa vola gel a aj puder mam a nejak to stale neprestava... Este 7 oziarov a budem ako pecena cokolada doslova ale nejde o to ale aby som nemala nejake vacsie reakcie... Mozem aj nieco ine skusit co mas napr ty odskusane? Alebo aspon mozem puder pred oziarom? Musela som si ist teraz po speche este supnut par gramov lebo vsetko ma pali... Ale zeby to nejak pomohlo :(
Dakujem krasne za rady

hracka123
26. apr 2021

@anvien púder v kabíne po oziari som dávala pred oziarom kazali natierať radiocare

anvien
26. apr 2021

@hracka123 hmm zaujimave, lebo mme zase spominali ze krem ci ine mastne a vlhke kremik mozem davst ale dostatočne dlho pred oziarom, aby to na kozi nebolo. Najhorsie umna ze si natriem a ked sa spotim tak som este viac drazdena... Cize je u mna bezne i 2 ci viac krat sa sprchnut :D

ira25
26. apr 2021

@anvien ahoj,no všetky sme ficali na radiocare a detským púdrom.
Radiocare som dala ráno pred odchodom na oziar,mne povedala dr.na oziaroch,že dve tri hodiny pred oziarom natrieť,keď som prišla domov,tak som celý deň pudrovala a cez víkend som mazala tou Linolou.
Už si bola na kontrole u dr. na rádioterapii? Už máš 13 oziarov,tak by si mala ísť ukázať prsník,aby si nedostala ťažký stupeň podpálenia a pľuzgiere.
Ja tam chodila dva krát na kontrolu a potom po skončení tretí krát...po 10 dňoch som už mala poriadne červené a pálilo a dr.mi kázala dávať studené obklady a tie mi spolu s tou Linolou na noc pomohla,tak som sa nedopracovala až k pľuzgierom,ale ako som tu už neraz písala mne ostal po rádioterapii väčší, tuhší a po roku už konečne nieje červený,ale taký mne opálený.
Takže ak nie sú po oziaroch potiaze,tak nemusíš ísť na kontrolu až po skončení,ale keďže ty máš pálenie,tak ako píšeš,raz zájdu na kontrolu.....na dverách u dr.je napísané ktorý deň je vyhradený na kontrolu.
Pekný a bezproblémový deň želám.

anvien
26. apr 2021

@ira25 ahoj ja som bola teraz uz 2x na kontrole u doktora. 1x min tyzden v stredu a bolo este ok ale kazal natierat s kremom.. Nooo velky prsnik a kremovanie ked sa potis.. Nie je dobry napad.. Na deuhy den uz som nenatierala tak velmi alw potila som sa a tak mi scervenelo a drzi to... No co ti poviem... Ked som povedala pri kom som bola - opisala som ho na oziaroch prekrutili ocami :/ a kedze bolocelkom ok a minulu stredu som bola na 2 ockovani a v piatok som nemala chut tam stat isla som dnes - mala som stastie na doktorku ktora ma prijimala a super poradila.... Tak uvidime ale vraj sa drzim dobre i ked to zo spodu kde som mala opku aj nador je samozrejme zasiahnute viac a to 3budu prave tam ziarenia. Doktorka spominala ze sa obavala ze budem mat az pluzgiere kedze som bledy typ a spali ma i slnko. V stvrtok idem na zameranie bodove a pondelok koniec oziarov. Pritom sa nejak dohodneme aby sme sa videli s doktorkou 🙂

lula94
Autor odpoveď zmazal
katenka2
26. apr 2021

@lula94 nehnevaj sa, je to strasna kopa nezmyslov a este aj zle prelozena a na mnohych miestach nezmyslena... fakt nemam co ine dodat a to som opatrne zmyslajuci introvert, co si kazdu spravu overi, kde sa da, bo ...ani nie že konšpiratorov, ale blaznov je dnes strasna kopa 😖

ira25
26. apr 2021

@katenka2 ahoj Katka❤️ ako sa máš?
Už si mala opku, ktorú si spomínala?
A ako s očkovaním , už si zaočkovana,alebo ešte váhas ako ja.?
Pekný deň 😊

katenka2
26. apr 2021

@ira25 Mila Inka, operaciu som akosi oddialila a naucila sa pohybovat a robit tak, aby som hrudnik moc nedrazdila. Ako vravieva moja dlhe roky tazko chora krstna - neboj, vsetko budes moct robit, len inak 😀. Ma pravdu, budem, lebo musim a inak, lebo clovek je tvor vynachadzavy, hoci neraz mi je aj do placu. Trochu od zlosti, trochu od lutosti... ale ideme dalej.
Očkovanie - presne ako pises, cakam... Zato s manzelom idem zajtra uz na druhu davku Pfizer/BioNTech, urobila som si z neho testovaci prototyp 😂. On je velmi spolocensky, tazko ho doma udrzat, ma uz svoje roky, cukrovku aj vysoky tlak, nuz... uvidime, snad to bude lepsie. Lebo teda ja patrim medzi tych pesimistov, co citia, ze pride jesen, pridu plušte, vetry, dazde a korona sa vrati....☹ Kiez by som sa mylila!
Inak, ja stale cakam na Sputnik, verim v jeho odobrenie a verim aj nasim vychodnym bratom. Ved... odchovanci socializmu ...so sovietskym zvazom na vecne casy a este dlhsie! 😂😂😂

ira25
26. apr 2021

@katenka2 no nie si sama čo čakajú na Sputnik, však mi sme boli očkovaní len s ruskými vakcinami.
Ako píšeš aj s mojím kĺbom musím si nejak poradiť a tiež nadávam,alebo sa ľutujem no tiež musím ísť ďalej.
Však ja som si myslela, že to len ja som pesimista a že práve ja budem mať smolu po očkovaní.
Syn bol včera na druhú dávku Astry Zeneka,zatiaľ sa neozval,tak asi dobre a išiel do školy,tak určite príde tak už som zvedavá,ale v mojom okolí a v rodine nik nemal reakciu a majú aj lieky na vysoký tlak a cukrovku,tak aj u tvojho manžela bude ok.
Tak si počkáme na Sputnik aj keď je na tej báze ako Astra Z.

ira25
26. apr 2021

@ira25 * my*...vrátim sa do školy 🤣

zuzap33
26. apr 2021

Zajtra idem na očkovanie. Pfizer.
@lula94 ideš mi už riadne na nervy

zuzap33
26. apr 2021

@anvien kúp si v lekárni Lalungen krém. Je to na popáleniny s kyselinou hyaluronovou a koloidnym striebrom. Ja som vyzerala jak pripecena pizza a on zabral. Linola na figu borovu. Natieraj 2x denne, raz ráno a raz na noc

sabova3
26. apr 2021

@lula94 Tote bludy posielaj tak možno na bádateľ.sk

anvien
26. apr 2021

@zuzap33 vdaka za typ kupim si 🙂 vies jak to s financiami :D na co som mala to som kupila a inak potom vyskusam ale zatial mi vravela lekarka ze sa mam pudrovat. Ale tie krémy a pot no nic moc alw nemam toho uz vela.. Do pondelka. Tak nejak dufam ze prejdem v relativnom ok stave. Ty ako si na tom hm?

zuzap33
26. apr 2021

@anvien nejdes zajtra do nemocky? Zajtra idem na ockovanie a este mam krem, tak ti dam, aj puder

katenka2
26. apr 2021

@zuzap33 ... ja som vedela, že tys dobrosrdečné dievča 👍😍

hracka123
26. apr 2021

@anvien kazaly natierať 2 hod pred oziarom

zuzap33
26. apr 2021

@hracka123 áno presne s tým Radiocare. Ja som chodila na oziare v júli, brrrrrr, to bola sila.

anvien
26. apr 2021

@zuzap33 aj zajtra a az do pondelka pochodim a potom by mal byt zatial koniec oziarov. Tebe uz nebude treba? Dakujem za ponuku ale nebude ti chybat?

zuzap33
26. apr 2021

@anvien u mne už oziare nehrozia... 😏 Ostal mi Lalungen, púder. O ktorej chodíš na oziar? Ja idem do chirurgického monobloku na očkovanie , doniesla by som ti to

zuzap33
26. apr 2021

@anvien a pozriem aj ten Radiocare, myslím že tiež mám. Škoda to vyhodiť

zuzap33
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
26. apr 2021

@anvien pošli mi do súkromnej číslo, zajtra ráno ti zavolám

anvien
26. apr 2021

@zuzap33 idem ti pisat spravu 🙂 velka vdaka

mlady_par
29. apr 2021

Ahojte dievcence.nezvykla som sem prispievat ale citala som si skoro vsetky vase prispevky. Zial opustila nas jedna silna bojovnicka ktoru ste podporovali a pomahali radami v tazkom boji. Zo srdca vam za to dakujem. RIP larike