icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
30. apr 2021

@katenka2 veru Kika bude v júli už rok. Utieklo to jak voda. Občas si s jej manželom napíšeme. Majú sa dobre v rámci možnosti. Musia sa prispôsobiť životu bez nej. Nič iné im neostáva.

katenka2
30. apr 2021

@helga9 ano, ziaľbohu je to tak, zivot ide dalej... aj bez nas, len so spomienkami 😔

jankastraza
2. máj 2021

Ahojte baby,trosku zmenim temu po smutnych dnoch,ktore vsetky prezivame kvoli Larike ,ja osobne sa vzdy stiahnem,lebo to zle znasam ako aj vy!
Mala som 2 davku Astry vo stvrtok a pohodicka,len pred spanim som si zabudla dat Paralen a bola som celu noc akoby nadopovana kavou a Redbullom , neviem ci dali do nej steroidy 😅a rano som bola unavena z toho,ale isla som do roboty a nic iba unavena,dalsie rano uz som bola zas ako rybicka 😍
A dalsiu vec pozitivnu vam chcem pov.akurat som pozerala spravy na BBC news a povedali,ze od bud.tyzdna idu zacat robit studiu na tisickach ludi,aby sme uz nemuseli byt v karantene 10 dni,tak budu skusat lateral test,kazde rano po 7 dni, vysledok za polhodinku ,cize budeme moct cestovat bez karanteny juchuuu a ak je negativ samozrejme tak kazde rano normal do roboty,ak to bude uspesne,mozno pisem smiesne,lebo niekedy sa uz neviem poriadne po svk vyjadrit 😥tak sorrky ♥️

katenka2
2. máj 2021

@jankastraza Janka, napriek všetkému, čo ti život prináša, ty si jeden šťastný pozitívny človek 😉. A ešte aj s prajným srdcom. To my, pesimisti, môžme len ticho závidieť 😁

ira25
2. máj 2021

@katenka2 Katka trafila si do čierneho....povedala si to aj za mňa,len ja si nemyslím, že ty si pesimista inak by si nezvládla to všetko čím si si prešla keby si nebola optimista a neverila,že bude dobré.
Pekný večer tebe a všetkým dievčatám.

anvien
2. máj 2021

Zdravim zenicky 🙂... Tak aky bol vikend? My sme sli po viac nez pol roku do obchodu... Nie zeby som musela chodit po nakupoch tie nemam rada ale krpcovi uz dosli nakupene topanky, rozpadáva sa jej penovy vankus a muzovi posledne tenisky :D tak sme sli prevetrať kartu... Uf... To bolo :D krpec stastny a aj ostatni tak som rada. Ja som si tier kupila topánky :D tak dufam ze ich vyuzijem.
V piatok po oziaroch som pozerala a v tych miestach po opke mam ciernu kozu a vcera sa mi asi vres spravil tak si natieram vsetky co mi dala Zuzka, este k tomu som skusila aloe vera mame doma rastlinku a cicatridina... Je zaujimave ze stale odpoucaju tie pudre a cicatridine je na popalwniny, vredy, dekupity a pooperacne rany, nastriekat a hned ti ostane taky povlak ako po pudry a je to s kys hyaluronovou a dalsimi vecami na zahojenie.. Tak skusa a zatial funguje vsetko. Dokonca som si redukovala to zacervenanie na ostatnych miestacvh.... Cize
Okrem tych kremikov co poznate skuste niekedy aj ciste aloe vera a cicatridin 🙂

Inak zajtra posldny oziar... Tak sa dcerka tesi neskutocne ze uz budem mat pokoj 🙂

katenka2
2. máj 2021

@anvien zo srdca želám 👍. Teda, ten pokoj 😉

anvien
2. máj 2021

@katenka2 noo dakujem 🙂... Dufam ze aspon par rokov bude nech je krpec vacsi... Neviem preco ale toto asi nebude posledne... Zeby do trojice? No neviem a zatial sa nad tym nezamyslam ved na co aj tak bude ako bude 🙂... Este som zvedava co povedia na genetike
Drzte sa bojovnicky

victory1
2. máj 2021

@mlady_par 😢😢😢😢😢😢😢 uz viem...srdiecko nevydrzalo tu sku*venu chemo.. je mi to strasne luto...

katenka2
2. máj 2021

@ira25 Irenka moja, ja som pesimista ako vyšity ☹. Za tym, ze stale zijem, je jednak stastna nahoda, jednak moj pocit, ze si to nemozem dovolit umriet, lebo viac ludi na mne zavisi /hoci, presne ako som uviedla vyssie, vsetci sme nahraditelni 😖! Len to tych nasich blizkych bude stat viac usilia a slz. Ako aj mna, ked moj stary otec zomrel.../, no a potom asi fuuuurt nejake povinnosti, o ktorych si myslim, ze ich treba dokoncit.
Keď to takto vidim napisane, tak mi pride, ze by som tu musela byt naveky 😂. Ale depky a strachy su mojim vernym a nenavidenym druhom. A pesimisticke vizie vo vsetkom tak, ze idem rodine riadne na nervy. Proste, je to komplikovane 🙊

l1plienka
3. máj 2021

@anvien a Tebe nerobili genetiku pri prvom rakovi? Ved si musela byt strašne mladunka 🤔 mne pri genetickom vyšetrení odporúčali aj genetiku rodinných príslušníkov,ja mam krpateho synčeka,ale segra ma pubertálne baby a ked volala,že by ich chcela objednať,tak ju sfukli,že až ked sa objaví pozitívny nález! Hold nech žije všade ospevovaná prevencia 😵

katka14
3. máj 2021

Zienky prosim vas tie co ste ziadali o invalidny dochodok... musim byt rok na PN ci nie? Lebo 31.5. budem uz rok na PN. Ale volaju ma do prace uz 17.5. Nechcem nieco pokazit, nepridem o nejake eurace alebo nepokazim daco?

helga9
3. máj 2021

@katka14 ahoj nemusíš byt rok PN. Chod na socialku pýtaj si žiadosť a všetko čo potrebuješ doložiť

katka14
3. máj 2021

@helga9 ahoj. Dik za info. Vsetko odovzdane mam. Len som este PN. Tak aby som daco nedokazila ked sa necham vypisat 2 tyzdne vopred. V praci ma potrebuju a ja som ok. Zaujimave ze mi doteraz nic neprislo. Ziadne vyjadrenie zo socky. Vsetky doklady som odovzdala este v marci a odvtedy ticho. Asi cakaju na ukoncenie PNky

helga9
3. máj 2021

@katka14 tak dlho sa čaká ja som papiere odovzdala ešte vo februári potom asi po mesiaci ma zavolali podpísať žiadosť a už čakám 2 mesiace

nori21
3. máj 2021

@katka14 ahoj, ja som vtedy tiež nastúpila o mesiac skôr pred skončením jedného roka,
a na to čakali, potom ma aj volali.

anvien
3. máj 2021

@l1plienka ahoj. Ked som malam1x raka to som mala cca necelych 20 a vtedy to bol hodgkin na ten sa genetika nerobila lebo to vraj nie je brane ako dedicne ale prsniky uz su. Kedze mam dceru potrebujem vediet co a ako nie len pri sebe ale aj do buducna lenze... Vraj sa genetika da robit az ked bude mat 18 a dovtedy len väčší pozor budu na nu davat ak by vysla genetika, pritom aj ine choroby sa skumaju a ak by vysla preddispizicia aj na ine ochorenie ktore by mohla zdedit berie sa genetika aj jej ale to sa uvidi ked dojdu vysledky.

anvien
3. máj 2021

Babenky... Ja som ztp od prvej rakoviny a kazdy rok ci 2 davam papiere, teraz som mala ist v januari a ja v novembri som uz operovana bola, volala som do socialky vraj staci dat papiere k januaru ako som mala kontrolu a tak som kombinovala vysledky z predošlej plus terajsej rakoviny a to som papiere davala 8.1. A az dnes doslo vyrozumenie.... Ale akosi po novom.. Uznali mi neschopnost od 71 do 100% ale konkretne cislo nedali a ani priblizny termin dalsieho posudenia len vyjadrenie na spatne vyplatenie rozdielu pri uznani vyssieho ztp. Ale tak ci tak uznana suma bude vyplacana az od juna :D aj so spatnym rozdielom. Dost meskaju :D kludne u v hrobe som mohla uz byt a vyjadrenie ziadne.... No co dozila som sa ich vyjadrení a teraz si mozem "uzivat prachy" ako niektori vraveli ked som pred rokmi hovorila ze mam ztp.

ira25
3. máj 2021

@anvien na ztp dávajú prachy? Nie náhodou na ID?

helga9
3. máj 2021

@anvien od 71-100 je plny invalidný takze konkrétne percento neni určujúce lebo máš plny

zuzap33
3. máj 2021

@anvien máš celý invalidný. Mne pred týždňom uznali 80%

victory1
4. máj 2021

Dievcata socialka ma lehotu 60 dni na rozhodnutie,ale twraz kvoli korone vraj este dlhsie.

anvien
4. máj 2021

@ira25 prepac.. Hej zo socialky invalidny dochodok mne sa to stale pletie. Ale aj zo ztp - urad prace- niektorym uznali, ja som kvoli hodgkinovi nedostala nic, ale mam ztp uznany dozivotne, cize mam aspon benefity - napr ak nieco mozem mat lacnejsie.

anvien
4. máj 2021

@zuzap33 jasne to jedno ake % len islo o tu dlhu dobu na vyjadrenie.
Ps - uz mam pluzgiere a odlupuje sa mi koza.... To je taky hnusny pocit...

ira25
4. máj 2021

@anvien aha tak,však som si aj myslela.
Inak ja nevidím zo ztp žiadne benefity ak síce nerátam daň za byt

ira25
4. máj 2021

@anvien a čo povedali na pokožku po ukončení oziarov?

anvien
4. máj 2021

@ira25 to ztp nema nic velkeho naozaj len byt a mozno listok na mhd ale niekomu vyjde i nejaka suma.

Co sa tyka pokozky... Ze tomoze byt i horsie... Ze mam davat puder a skusit tie kremy ci repik obklad no vtedy som mala len trosku osuchany vred mozno 3mm lenze prave teraz som pozerala ze sa mi odlupuje cele pidpazusie :/ mokva. Vraj bud mam zavolat aby poradili alebo posielaju na kozne cize si usetrim jednu cestu a hned rano volam na kozne ci ma zoberu :/ akoze toto bude riadne velke... Cca 10x10cm a podobna /rovnaka pokozka je pod prsnikom celymcca 4x 10 az 20cm... :/ slaka
Svrbi, pali,... Ved poznate.. Najhorsie to te je to vsade kde sa potim :/

zuzap33
5. máj 2021

@anvien Uff, tak ti máš teda riadne... Nemyslím, že niektorá tak mala. Skoré uzdravenie

victory1
5. máj 2021

@anvien mne predpisali zarabany kortikoidovy krem,ale az po RT...vtedy asi tyzden po RT som to mala najhorsie..asi to vyliezalo 🤦‍♀️
Ten pomohol..skus prediskutovat s koznou alebo s radiologom 🤷‍♀️

ira25
5. máj 2021

@anvien ahoj,ako bola si dnes na kožnom?
No pľuzgiere tu nik nemal z týchto dievčat,som mala najviac spálený prsník ja,ale pľuzgiere som nemala.Dievcatam sa supala koža,ale také ťažké popálenie nik.
Mne sa nezosupala koža,teraz po roku mám ho opálený,teda nie je červený,ale tmavší ako po opaľovaní a zostal mi väčší,ale spálený som ho mala príšerné do bordová, takže asi každý reaguje na ožiare inak
Keď sa ti zosupe koža a záhoja pľuzgiere,tak ani nebudeš vedieť,že si chodila na ožiare.