icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
23. jún 2021

@anvien * "pred operáciou"

anvien
23. jún 2021

No baby ja teraz dovolala s doc Bellom z ligy a zaujimave ze hned by dal uplne vsetko von ci maternicu ci vajecniky a plus prsia ak budem chcciet neskor..taky nejaky narychlo :D tak pojdem dalej konzultovat. Ale asi do saci aj do vychod onkol aby som vedela co a ako :D

zuzap33
23. jún 2021

@anvien počula som i Saksunovi, vraj je super odborník

helga9
23. jún 2021

@anvien ja som maternicu nedala robí to neplechu keď sa vyberie a netreba ju vybrať

anvien
23. jún 2021

@helga9 toto iste mi moj gyn vravel.len tento bella z bratislavy akosi hned po diagnozach povedal ze naco ju budem drzat ked vajecniky budu preč nebudem i tak moct mat deti tak mam dat preč. Vedel ze mam 33 takze pojdem k ďalšiemu na diskusiu ;)

@zuzap33 tak vyzera ze urcite k nemu pojdem na konzultaciu a uvidime co povie ;)

zuzap33
23. jún 2021

@anvien mne bella povedal, že taký nádorcek čo mám určite nerobí metastazy 😏

helga9
23. jún 2021

@anvien keď už ide o to deti mat môžeš umelé oplodnenie ale oni by len kuchali

anvien
23. jún 2021

@zuzap33 to co za chlap toto.... A lekar? To docent ma byt hej? Skor fakt kychar..vypytvam a uvidim slaka s tym

@helga9 no ved hej i to moznost ale uz i teraz mam dost co s dcerkou bude :(

sarkkka1
24. jún 2021

Ahojte. Tak som doma po mastektomii prsníka. Sedím tu a neviem čo si mám volneho obliecť a čo mám robiť. Mám si vatou vypchat podprdu, kukla som net pooperačnych epitez no zas tvary a veľkosť.. ....
Neviem či niečo kúpim aj v obyč. lekárni.
Že vraj niečo mi predpíše aj onkológ, lenže k nemu idem až za cca 3 týždne, keď príde histologia.
Poraďte čo ste robili, ako ste tieto prvé dni fungovali.
Mám pod pazuchou opuch, no je to 2 dni staré.
Ďakujem

katenka2
24. jún 2021

@sarkkka1 vieš čo, ja som sice už stará baba a na onkologii som toho uz vela preskakala... takze moju radu zober ako od zeny, ktora je rada, ze zije a je jej lautr-hajm, ako vypada telo 😅 Ale s ohlasom na tieto horucavy a s ohladom na cerstvost operacie, by som nedavala nic. Aspon teda doma - volne bavlnene tricko. Pokial vsak nechces pritahovat neiste pohlady deti a samozrejme okolia, ked musis napriklad do obchodu, ci k lekarovi, tak tu uuuuplne najpohodlnejsiu podprsenku vypchaj vatou zabalenou do gazy a casom uvidis. Inak, ak pojdes do nejakych zdravotnickych potrieb, predaju Ti aj tu prvu pooperacnu epitezu /inak uz v nemocnici Ti ju mali predpisat a tak ta pustit domov, to samozrejme preplaca poistovna/, lahucka, z nedrazdivej bavlny, pratelna a aj bez poukazu stoju okolo 6-8€.

katenka2
24. jún 2021

@lucmirka124 dievca, a ty ako? Prsnik sa zlepsil? A co liecba, ako ju zvladas v tychto horucavach? Myslim na Teba, ak sa Ti da, ozvi sa 🍀

sarkkka1
24. jún 2021

@katenka2
Ďakujem.

katenka2
24. jún 2021

@sarkkka1 no, opravdu niet zac 🙂

lucmirka124
24. jún 2021

@sarkkka1 ahojho, no mne vzali jeden prsnik, 4 uzliny. Neviem ako si ty. Ale pisem ti len tolko, v lekarni mi ani predat nechcela epitezu po kratkej dobe od operacie. Rana musi dychat byt na vzduchu, osetrovat betadinom.moja nedavaj nato este podprsenku v tychto hicoch. Ja neviem spoti sa ti to tam moze to byt zle pre ranu, ak uz ozaj bude treba ja som si zacas pomohla ze do mojich povodnych podprseniek som si usila vlozku vies makucku z bavlny a vyplnila ako vankusik,to perem dokola. Ale rany som si vzdy zakryla gazou, ( vatu nedavaj nikde kolo rany) tie vankusiky sa mi osvedcili perem to na 60 je to fajn. Ja mam teraz tyzden podprsenku s tou lahuckou epitezou, aj to v lekarni pani proste, kontrolovala ci je to dobre vyhojene.uz teraz ano no mala som s tym starosti. Zapal.

Sarka chodievaj na punkciu vody z odstraneneho prsniku, nikdy to nesmie extremne tlacit.casom by sa to malo roztratit upravit,a ked sa to zacne hojit musi to ostavat ploche, cela ta rana, nech sa ti tam nevytvara ziadna 0-1 prsnik, to uz je nafigu. Chodievaj natu punkciu vody, a kontroluj si opuchy, aky mas opuch pod tou pazuchou?aj uzliny vyberali?
Neboj moja vsetko to zvladnes,,, mne ked najhorsie bolo len na dcerku 4 r kukam ze kvoli nej vsetko.
A s rukou na kt operovali prsnik cvic tie cviky, aj2-3x denne,bude to bolet, opatrne, ale bolet musi. Ver mi ze lepsie cvicit ako sa potom este srat s rukou ze ju nejdes vystret.
Drzkaj sa rany vetrat doma. Ak budes chciet natie modriny nieco, dovolili mi heparoid, octan, no nie potret cez sitie. Len kolo.bude dobre musi🍀🍀🍀🍀🍀🍀❤️❤️❤️

lucmirka124
24. jún 2021

@katenka2 ahoj moja, v utorok mi dali tu 4 davku chemo, a teraz by som uz mala brat volaky iny druh chemoterapie. je uz od utorka lepsie, no na grc,2-3 tabletky v tychto hicoch. Crp po zapale konecne kleslo, teploty nemam asi tyzden, tak ze ozaj cely den nemam. Vyhojilo sa to pekne na plocho uz je dobre.len som sa chcela moja teba opytat co si davas na tie opuchy ruky...ako by som to,, voda v tele uz do prsniku ist nemoze to sa mi tam uz prisalo na hrudny kos,, a zacala puchnut ruka. Bolest daka extra nie, ale zapastie, nad prstami, opuch, ale neboli to no, ale voltaren si davam na noc neodpucha to.clovek by ani nepovedal ze mi vezmu prsnik a problemy s polkou tela,,, to ta ruka a noha na strane kde odoperovali prsnik je ta Lymfa?vsak ? 🍀🌺

katenka2
24. jún 2021

@lucmirka124 zialbohu ano, to je lymfa. A tak ako pises, polka tela je v prd.... Ono aj horucavy to telo teraz zle znasa, aj to tomu opuchu nahrava. Nuz...ja s nim mam ale zle skusenosti, ja uz 15-17 rokov opuch stale. Mne radili /a aj trochu to pomaha/ octanovy gel, kazdy den oplachovat vlaznou vodou a v ramci moznosti s rukou cvicit. Ak potrebujes cviky, pohladam, poslem. No a najdolezitejsie je, aby moc nepripuchlo, nosit bandaz. Malo zien ju nosi, lebo je to nepohodlne, obmedzuje, ale zas, da sa zvyknut a fakt to zabrani najhorsiemu. A predpisat ti taku bandaz moze prave onkolog a vyberies si ju v zdravotnickych potrebach. Vies, ako hovorieval moj otec...neboj, aj horsie bude 😂!

katenka2
24. jún 2021

@lucmirka124 ... my sme takí rodení "optimisti" 😵😂

tanicka2311
24. jún 2021

@sarkkka1 mne dali v nemocnici v deň odchodu takú ľahkú výplň do podprsenky a to som nosila keď som niekam šla. Keď som to mala ako tak zhojene asi po 7 týždňoch mi onko dala recept na epitezu a podprsenku. Ja doma chodím bez podprsenky doteraz som rok po opke. Už si všetci zvykli. Mam dcéru v puberte a syna 6 ročného. A tekutinu som si bola dat vytiahnuť 2 krát.

katka14
25. jún 2021

@sarkkka1 Ahoj Šarka, mne pred rokom vzali oba prsníky. spočiatku som nenosila nič, len volne trička nech sa rany zahoja. potom len ked som niekam šla tak pooperačnu podprdu s makkymi vyplnami. až skoro po polroku mi predpisal dr riadne epitezy, teda nahrady a tie nosim doteraz. je leto, teplo, nechaj si to čo najviac volne vetrat nech sa to riadne zhoji. mna dr zdŽubal, ked som prisla na kontrolu po opke a mala som pooperacnu podprdu. ja som si prikladala repikove obklady a do mesiaca som to mala pekne zacelene. bez chrasticiek

sarkkka1
25. jún 2021

Ďakujem kočky. Takže sa skrátka prestávam skrývať a nechávam, nech si doma na to zvyknú. Dnes som si išla predpísať fraxiparin a dala si čipkovanú podprdu 🙈🙈🙈. No nemohla som dôjsť domov, čo na všetko bolelo. Budúci týždeň idem na vyberanie spiniek, tak snáď by riešili aj ten opuch pod pazuchou, ktorý ako som pochopila je tá voda. Mne nič nepovedali a ani o žiadnych cvikoch nehovorili. No pozriem na nete a snáď čosi utrúsia pri vyberaní. Ja som mala operáciu pred mesiacom, zobrali uzliny a nález. Po výsledkoch som podstúpila tento týždeň mastektomii 1 prsníka. Uzliny čisté, metastázy nenašli. No i tak ho vzali a čakám na výsledky. Ďakujem za osobné skúsenosti a rady, je to fajn vedieť že v tom nie je člověk sám, velmi to pomôže. Veľa zdravia všetkým. ❤️ ”

helga9
26. jún 2021

@sarkkka1 ahoj ja som si bola hneď po opke kúpiť pooperacnu podprdu operovali ma v stredu v nedeľu pustili a pondelok už som si bola kúpiť. Je pohodlná nič netlačilo a nosila som ju až doteraz. A epitezu som latkovu vopchala do toho vrecka a bolo. Ale nemala som velke prsia takze sa to dalo zamaskovať. No je to o pocitoch ale ja som nevedela doma ani bez parochne pred deťmi chodiť ani naholo. Proste som sa dobre necítila.

lucmirka124
28. jún 2021

Ahojte babulky, chcela by sa opytat kupila ste si tu daka zienka tu lacnejsiu parochnu? 40-50€, nasla som si strihom a farbou cca mne podobnu. Na svetparochni.sk? Mate niekto skusenosti prosim? Chcela by ju nosit mozno ozaj len ked idem do mesta nieco vybavit a tak. Nech to nebije tak vsetkym do oci ze mam satku a nie vlasy. Dakujem za rady.🍀🙏🙏❤️

katenka2
28. jún 2021

@lucmirka124 áno, ja som taku maka, uplne v pohode. Nosila som ju síce veľmi málo, vzdorovito som si povedala, že keď mne musí byť holá lebeňa dobrá, musí stačiť aj okoliu. Ale parochňa úplne v pohode, vravelo mi okolie, že ani nepoznať, že vlasy nie su moje. Údržba neviem, lebo teda za tých pár krát som ju ani neumyvala ...

l1plienka
28. jún 2021

@lucmirka124 ja som mala dve,ale nevyužila som ich,mozem Ti jednu posunúť,bola z ligy proti rakovine,strih pod uši blondavejsia s prelivom. Ak by si chcela,pošli mi mail,pofotim a uvidis

zuzap33
28. jún 2021

@lucmirka124 ja som nosila šatku. Chodila som aj do práce a nehanbila som sa. Nikto, ale nikto ani z klientov sa ma nepýtal prečo? Nemám pocit, že sa treba hanbiť a skrývať, preto že sme choré. Keď chceš parochňu, choď do toho. Keď chceš šatku, nos ju. Mne osobne sa viac u žien páčia šatky

lucmirka124
28. jún 2021

@zuzap33 dakujem moja. Od marca som nosila ciapku, v tej som sa citila ok, proste ja. Ako prisli horucavi kupila som si satky, nosim ich denne, ale proste lebo musim.so satkou somsa nezzila vobec no.ja ked toto vsetko zacalo som sa bola opytat na parochnu v dakych zdravotnickych potrebach, mam aj recept. No kedmi oznamila ceny, som sa zvrtla, chcela by skusit parochnu aspon ked idem do mesta, uz mam aj epitezu po 2,5 mesiaci takze by som uz vyzerala kusok ako clovek.nik sa ma nepyta vsetci sa bez pytania len opytaju ako sa citim ? Ako to zvladam? Ludia z dediny u nas to mi nevadi vobec😊, len sa mi ziada kusok vyzerat ako clovek. Uvidime.nasla som si mne podobnu. Chcela by skusit. Dakujem ti😊.

lucmirka124
28. jún 2021

@katenka2 dakujem moja, objednane, taka ako som ja nosila vlasy, mne podobna uvidime co to bude✊🍀😊

lucmirka124
28. jún 2021

@l1plienka dakujem ti no len ja som tmavovlasa ine som ani nepozerala. Chcela som nieco co ked dam na hlavu budem to kusok ja.Srdecne dakujem za ponuku😘

nori21
28. jún 2021

@lucmirka124 Aj ja som nosila parochňu, nikto nevedel, že som bola chorá,
veľmi dobre som sa cítila, keď som ju nosila, veľa to robí psychike, každý sme iný.

katka14
29. jún 2021

@lucmirka124 aj ja som mala parochnu ale z pravych vlaskov. manzel sa buchol po vačku 🙂 rok som ju kraaasne využila. krajšie vlasy vraj ako moje vlastne. chodila som este 3 mesiace do prace, takze za mna super pomoc.