icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

krila
21. júl 2021

@helga9 aha aha ja som mala DCIS

helga9
21. júl 2021

@krila aha tak to je aj keď teda ide o tu pliagu ale dcis je ta lepšia varianta

helga9
21. júl 2021

@adrika762 Hmhm tak to fakt skoro sarapatil tamox. Ja beriem jeden aj pól roka teraz som bola na kontrole mala som obavu či nebude niečo ale nateraz je to čisté

l1plienka
22. júl 2021

Kurnik,baby,ked čítam všetky tieto naše story,tak si každá zaslúžime obrovský obdiv (a ročnú dovolenku v ľubovoľnej destinácii s neobmedzeným rozpočtom 🥰) a verim,že každý náš príbeh bude aj rozprávkový - so šťastným koncom 🙏

krila
22. júl 2021

Chcela som sa ešte spýtať..v utorok som mala taxol spolu s herceptinom a od včera mám opuchnutý a bolestivý kĺb na ľavej ruke na ukazovaku a tiež aj zápästie mám pripuchnute a bolí.. môže to byť reakcia na taxol alebo herceptin?

helga9
22. júl 2021

@krila môže to byt aj aj. Pri taxole som sa cítila cela akoby zavodnena pripuchnuta aj tvar a na tvári aj pupaky sa mi robili. Ale po poslednej dávke to potom všetko rýchlo vymizlo

katka14
22. júl 2021

@krila ahoj nová členka 🙂 vitaj medzi nami. teda klobuk dolu, tehotna a toto všetko si prejsť. máš môj obdiv. držkaj sa

helga9
22. júl 2021

@katka14 ahoj bola si už na konzultácii?

anvien
22. júl 2021

@krila ahoj vitaj... Som rada ze si nas nasla 🙂 a mrzi ma ze si toto vsetko musela prave pocas tehu prežiť ale si bojovníčka a nic lepšie ako byt pozitivna v zmyslani nie je co sa psychiky tyka 🙂 ... Ja nie som az tak zbehla v tychto liekoch aj jee mam za sebou viacero veci ale stale dalsie su ktore netusim ake budu :D ale nevadi ...spolu dostaneme info od akusenejsich alebo si poradime my no nie?
Popravde tie nazvy liekov a chemo mi vypadavaju ale ja po mojej chemo som mala neskutocne vyrazky a vsetko ma bolelo a doslova klby maju dovolenku sem tam sa nedvihnem poriadne bez bolesti zo zeme a vrzgam ako stare kreslo :D

anvien
22. júl 2021

Caute babenky....prave sedim v aute a idem z konzultacie z KE Saca :D ... V pondelok som bola v Ke vo vychodoslovenskom ustave onko .... Pytala som sa na riesenie mojej brca1 - vsetci sa zhoduju ze prsia prec prve... V saci saksun povedal hned ze az o rok po oziaroch a urobilo by 2v1 cize odstranili zlazy a hned implantaty. Toth v VSOU akysi poplaseny hned mi chce dat mri... Operaciu hned povedal ze najskor zlazy a po 3-6 mesiacoch implantaty.... No popravde rekonstrukciu v VSOU robi Dr Zabavnikova -volala som jej a vraj neurobi skor rekonstrukcnu ako rok po oziaroch cize este mam cas len treba nejak ziskat info. Toth bol sice mily ale poplaseny... Netusim ci si vsimol ze opka bola v novembri ale oziare v maji skoncili 🤨 ...este s nim pokecam tak sa mi zda kedze i plasticka povedala ze je moznost hned pri odobrati zlazy dat implantat tak neviem preco chce osobitne pri mojej reakcii na tie hnusne oblbovaky...
Co sa tyka ostatneho .... Vajecniky asi pocas nasledujucich rokoch do 40r, ale Toth hned ze aj maternicu ked pojdem pod noz tak toto este poriesim ked na ro dojde cas predsa teoreticky by som pockala ... Uvidime 🙂
Tolko z mojich skusenosti, mozno niekomu pomozu

Viete mi povedat o Vasich opkach? Davali osobitne operacie? - vysvetlili prečo? Alebo operovali 2v1?

Dakujeem

katenka2
22. júl 2021

@lucmirka124 dievca nase ubolene 😢, napisem Ti dnes do IP, aj k tomu ockovaniu, co si sa pytala na niektorej stranke...nech tu nespamujem dlhymi spravami, ako u mna byva zvykom... a ako Ti je momentalne? Zvladas? ❤

krila
22. júl 2021

@katka14 ďakujem veľmi pekne 🙂

helga9
22. júl 2021

@anvien no z mojej skúsenosti: opku po roku od oziaru proste tam treba ten odstup, za ďalšie odporúčam najprv mastektomiu, nechať vyhojit tkaniva, potom expandery a potom implose- ak si dáš 2 v 1 výsledok nebude uspokojivý, nakoľko ožarovana časť sa správa inak, to tkanivo je tuhé, inak ti budú klesať, vidím to u seba aj u ostatných dievčat, som rada že som išla cez expandery obojstranne nakoľko po opke bol každý v inej polohe, lebo proste tie tkaniva s oziarom a bez sú odlišne, teraz sa pekne dorovnali, vedela som veľkosť ovplyvniť a teraz keď mi vymení expandery za implose budú rovnaké- všetko potrebuje svoj čas. Na margo tej maternice ja som nedala von, len vaječníky, každý organ v našom tele ma nejakú funkciu a keď netreba načo kuchat?

krila
22. júl 2021

@anvien ja som doteraz nemala žiadne komplikácie až na tú ruku teraz čo mi opuchli kĺby..ale tak už to nejak dovrzgam 🙂

l1plienka
22. júl 2021

@anvien ja som išla mesiac po mastektómii,cize sa to stále berie,ako okamžitá náhrada cize 2 v 1. Ja som nemala plánované oziare,len chemo a nebyť toho,že sa mi opka robila po prvom cykle,tak by bolo vsetko fajn,ibaže mne potom chemo robila neustále zápaly v prsníku,non stop som brala ATB,ale teraz mam pokoj,implose sa správajú uplne prirodzene,vyzera to efektne sumerne,veľkostne moje povodne prsia,a som velmi rada,že to takto nakoniec dopadlo a veselo si chodím v bikinkach,s čím som teda vobec nepočítala

helga9
22. júl 2021

@l1plienka v tvojom prípade je to Ok lebo si nemala oziare

adrika762
22. júl 2021

@anvien ahoj, ja to teraz tiež riešim v Šaci, operáciu som mala 3.3. 2020 a tak oziare, vzali jeden prsník a 6 žľazy, tiež budem mať rekonštrukciu jeden z menšia a druhy implantát a budú doplnovat z brucha tkanivom, no som zvedavá že ako to bude. V októbri by som mala mať opku, ale musím mať všetky vyšetrenia a ct a potvrdenie onkosky. Ja som to chcela skôr ale nik neodporúča až po roku.

adrika762
22. júl 2021

@helga9 teba kde operovali?

helga9
22. júl 2021

@adrika762 v Šaci dr.Gajdoš

helga9
22. júl 2021

@lucmirka124 ozvi sa že ako sa máš

helga9
Autor odpoveď zmazal
adrika762
22. júl 2021

@helga9 on je dobrý, ja budem pri Lengyel.

lucmirka124
22. júl 2021

@helga9
@katenka2
Ahojte zienky,slaba som dost no.teploty, kasel, zlcnik hotovy, dycha sa mi zle.obvodna dr. mi nasadila silne ATB, aj na zlcnik lieky. rtg pluc mama to skoro nezvladla, ona tie rtg uz za tie roky vie citat, na urgente to uzavreli ze zapal pluc aj zapal na zlcniku. Mala som volaky zachvat z utorku na stredu v noci, neslo dychat, tep vysoky,nalozili ma do auta,pustili infuzku na urgente,v nemocnici nechcem ostat,takze sa musim zbierat, obvodnu mam skvelu povedala, ze vsetko spise, do dakej celkovej spravy aby mi uz zvysok liecby nadelili a ziadny silny kortikoid nepustali. ( ak ma nechcu prizabit)... neviem onkologicka ma recenzie skvele,, ale uz si dakedy pridem ako pokusny zajac,,, ano viem som hrozna kombinacia dg, ale chcem zit, mam malu dceru, a nie sa k tomu stavat tak, poskusame uvidime 🤦‍♀️ Nebola som takato vyslabnuta v zivote vobec, takze mam strach

anvien
22. júl 2021

@helga9
@l1plienka
@adrika762

no ved tie info chybaju este.... Ja sa neponahlam len zistujem kedze si to chcem nechat prejst hlavou a pozistovat kde ist a vybrat to najlepsie co sa mi hodi.
Zatial hovoria podobne a to ci urobia naraz alebo postupne sa lisi, zatial ten primar chce vysetrenia v saci nie... Na jednej strane ak by kvoli alergii mi dali info s cim ma uspia a viem sa nastavit s liekmi zeby som im neumrela by bolo fajn ale v nemocnici to je stale dost tazke ziskat, v Šaci by to mozno slo skor kedze je to nestatne a chcu mat reputaciu... No a zase s tym 2v1 by som si anestezu i zotavenie usetrila ale viem ze keby boli opky od seba vedia zistit ci bude vsetko ok zhojene... No v Šaci mi teraz spominali ze mi trosku zmensia prsia zeby neboli tazke a upravia kedze su take vselijake :D v nemocke mi nehovorili este nic lebo sa este uvidi ci vobec bude a co bude mozne spravit a k tomu ma este ani nevidel kdezto v saci ma obzrel.. Joooj dilema zatiaľ :D musim kus viac pozistovat :D

sabova3
22. júl 2021

@anvien Ahoj.Urcite Zabavnikova nie ,videla som jej prácu,čo spravila mojej kamoske a ešte dvom ženám.Pozri na YouTube video Chceme spravodlivosť - onko. A urob si názor sama.

sabova3
22. júl 2021

@anvien No určite by som to spravila tak,ako píše Hela. Ja som tiež tak uvažovala,že lepšie,keď to spravia naraz,aby som to mala hneď za sebou. No a výsledok nič moc,každý prsník iný. Takže ma čaká reoperacia,vybratie implantátov, vloženie expanderov a nakoniec znova silikóny.Lebo tá ozarovana strana je úplne iná.Cely prsník je taký stuhnuty jak kameň.

pokanik
22. júl 2021

@nori21 ja presne to iste

anvien
22. júl 2021

@sabova3 uf tak to si pozriem..tak nastava ta jedina vec ze idem do sace s tym ze asi ich budem musiet poprosit nech spravia raz opku a raz implantaty. Ja mam prsia dost velke a popravde to ze mi vybrali nador skoro nie je vidiet. Odjakziva ich mam skor ovisnute cize mi odporucil uvazovat nad zmensenim a korekciou pri opke. To si viem predstaviť ak maju robit 2v1 ale netusim ci sa takato korekcia da urobit pri postupnom operovani a teda potrebujem zase tieto info. Ja expanderi nepotrebujem ak myslite na to aby sa mi prsia zvacsili..prave naopak. Ak to beriete ako vytvorenie kapsy pre implantat to beriem ale stale tu je ta otazka korekcie velkosti :D ...mozno je to jednoduche no mne to este hlava nebere ;)
Dakujem krasne za info pomohla si mi 🙂

helga9
22. júl 2021

@anvien pri expandery vobec nejde o zväčšenie pŕs ako takých ale o roztiahnutie svalu nakoľko expandér aj implos bude pod svalom. Je to tak lepšie lebo tam nebude žľaza, tu ti vezmú. Chod za Gajdosom do Šace odporúčam 3 kamošky sme boli po sebe a každá s iným stavom a sme spokojne nadovšetko. Ja ti odporúčam najprv mastektomiu, pri ktorej ti vezmú žľazy a upravia ten jeden prsník, daju expandery. Ver mi že je to z hľadiska estetiky najlepsi postup a to som videla tých rekonštrukcii fakt neúrekom a od rôznych dr.

anvien
22. júl 2021

@sabova3 boooze to co ta "dr" robi.... Esteze si mi to poslala... Vahala som ale k nej isto nejdem... To radsej nejak zdiskutujem Šacu jak toto hovado... :( Nech sa im podari ju stopnut .... Ale to kym sa nejak neda do povedomia tazko s tym pojdu dalej ak ich teraz odbili :/ strasne mi z toho smutno :(