icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

andy1985
22. apr 2022

Ahojte. Včera sa začala chemoterapia. Budem mať 4 cykly každé 2 týždne. Potom 12x každý týždeň. Vypísala mi aj parochňu.
Baby dobre sa nosí tá parochňa? Nesvrbí pokožka pod tým? Budem chodit kočíkovat malú alebo do obchodu tak nerada by som išla len v šatke lebo sme na dedine všetci do všetkého sa starajú.
Ďakujem

sabova3
22. apr 2022

@andy1985 Ahoj,no je to rôzne. Niekto si zvykne,niekto nie. Mne napr.vadila. Aj má svrbela aj veľmi teplo pod ňou bolo. A stále som mala pocit,že keď zafuka,tak odletí.

andy1985
22. apr 2022

@sabova3 lebo manžel ma odhovára ja ho chápem. A máme ísť aj na svadbu keď bude z toho volačo.....
A ešte taká otázka keď vlasy vypadnú vtedy vypadáva aj obočie? Ďakujem

helga9
22. apr 2022

@andy1985 ahoj Ja som mala taku tenku ciapocku pod ňou to som kupila priamo v obchode s parochnami bola fakt super nic ma nesvrbelo a Ja som bola bez vlasov akurat cez leto a nosila som parochnu stále nevadila zeby mi bolo teplo. Ano vypadnu aj mihalnice obocie ohanbie mne akurat ostali chlpy na nohách 🤷‍♀️

andy1985
22. apr 2022

@helga9 kde si kupovala parochňu v Nitre? Aspoň keď niekam pôjdeme tak by som to obliekla.

helga9
22. apr 2022

@andy1985 ano v Nitre na pešej zóne

katka14
22. apr 2022

@andy1985 andy ja som si ju kupila lebo som chodila do prace. ale nosila som ju aj na tury, oslavy, do mesta. kupila som si aj take prijemne tričkové čiapky, tie som mala na doma a na noc, lebo bez nich mi bola v noci zima. na parochnu si zvyknes, mne ju vsetci chvalili že lepsie ako boli original 😀 bolo v nej v lete teplo, a dost ale ked som chcela byt pekna musela som vydržať. medzi svojimi som mala len čiapku a von s parochnou. ja som kupila v blave oproti OUSA

lucmirka124
22. apr 2022

@andy1985 moja nosila som ciapky, tiez som z dediny☺️ Ale tu to nik neriesil len sa opytali ako sa citim.parochnu som si kupila sama cez daku stranku a bola uplne fajn, nevydrzala som v tom cely den, ale ked som sla s malou a chcela sa citit ako clovek dala som si ju.moja a prosim ta nestrihaj sa hned🤦‍♀️🙏🙏. Mne dr kazala ostrihat ze do dvoch dni pojdu vlasy dolu,a prt, jezko na hlave zacal padat az po 3 tyzdnoch,, mas malu este malicku,, bude to asi lepsie, ja mam 5r vtedy mala 4,, no vselijak ale teraz ma furt utesuje ze sisinka uz rastie😆😆😆 drzkaj sa a vela silly

andy1985
22. apr 2022

@lucmirka124 idem dať to skrátiť len zatiaľ. Šatky mi prišli dneska to musím vyzdvihnúť. Mám až po pás dlhé vlasy, doktorka hovorila že postrihat ale že nie celkom. U nás niektorý ľudia sa viac starajú o iných ako o seba, česť výnimkám. Ďakujem ti😘

andy1985
22. apr 2022

@helga9
@katka14 ďakujem baby. Veru naďalej chceme byť krásne 😉

midori123
22. apr 2022

@andy1985 ahoj,ja ked som isla von, ci uz do obchodu alebo s dcerou len tak na ihrisko, nosila som parochnu a na nej siltovku. Bez nej som sa bala, ze sa mi moze nejak posunut, alebo mi nebodaj spadne. Ta siltovka ju pekne ,,istila” na tej hlave. Tiez som to nosila v lete, cize ano, teplo mi bolo, no vzdy som si povedala ze radsej vydrzim to teplo, ako blamaz zo spadnutej parochne😁

tinadzeladin
22. apr 2022

@andy1985 ahoj..mas presne nastavenú chemo ako ja...4×12..stvrtok idem na druhú...takze nás čaká super leto🤦

andy1985
23. apr 2022

@tinadzeladin veru budeme mať, mi máme doma bazén aspoň. A som si myslela že budem materskú užívať ako iný, no možno budúci rok 😁 ja idem 6. Na druhú dúfam že teraz už tam nebudem celý deň.....alebo aspoň nebude 8 hodín kým dorazíme domov....

marus313
23. apr 2022

Ahoj žienky. Prosím vás je tu niektorá ktorá mala operáciu s ponechaní prsníka ze jej vybrali len uzliny a ložisko? Ja som pol roka po operácii. Brala som najskôr chemo co mi stiahlo nádor úplne keby som nemala klip tak ani nevedia kde bol tak mi vybrali len okolie a tri uzliny všetko som mala po operácii negatívne. Teraz chodím ešte na biologicku len ten prsník mam väčší a pevnejší ako ten zdraví je to normálne?Hovorila som to aj Dr no nič mi na to nepovedal

marus313
23. apr 2022

@andy1985 ja som bola spokojná s turbanmi od Eriky Mokrý z Tak trochu inak. Sú úplne super mam 8 ks😁ja co mne nesedí žiadna čiapka ani nič podobné. Parochňa úplne katastrofa taka co nieje vidieť ze je parochňa suma nehorázne a keď bude teplo junevynisis lebo ti odpadne hlava ako je v nej teplo a svrbí neuveriteľne. Aj ja som z dediny kde ľudia sa najskôr obzerali za mnou a s úskalí netreba si ich všímať jednoducho ignoracia😁Mne obocko začalo vypadáva až v polovici bielej odporúčam si dat bud vytetovat ale keď si vieš kresliť z ceruzkou tak ti postačí mne nevypadalo všetko len bolo riedke tak som zvládala aj z ceruzkou. Mihalnice taktiež ale už pri konci bielej som mala už vyrasené vsetko chodila som ako dikobraz😂😂😂dá sa všetko zvládnuť treba čistú myseľ. Držím päste nech ti liečba prebieha co najľahšie ❤️

andy1985
23. apr 2022

@marus313 ďakujem. Rozmýšľala som nad tetovaním obočia ale nedám za to 200 eur tak budem kresliť aj teraz musím lebo mám svetlé obočie aby bolo vidno. Tie turbany si pozriem ďakujem.😘

marus313
23. apr 2022

@andy1985 sú fakt super. A majú štartovací balíček máš ho zadarmo a je tam turban a brožúrky na citanie, keď pôjdeš na ich stránku a vypíše formulár tak ti ho pošlú behom týždňa (teda mne tak prišiel)

miskahrncarikova
23. apr 2022

@marus313 ahoj,ja som 2 roky po operacii a este stale mam operovany prsnik kusok vacsi.Zatial som mala vsetky vysledky negativne,tak snad je to normalne

marus313
23. apr 2022

@miskahrncarikova ďakujem ❤️ani nevieš ako si ma upokojila.Lebo ja som mala v októbri robene Pet CT a všetko bolo čisté a takú odpoveď som dostala aj od lekára. Nič iné mi k tomu nepovedal tak som mala trosku obavy z toho.

ira25
23. apr 2022

@marus313 ja chemo nemala,ale prsník mám už 2 roky väčší a tuhý, lenže ja to pripisujem , že z rádioterapie.

tinadzeladin
23. apr 2022

@andy1985 kam chodis na chemo? Bolo ti po prvej aj zle?

marus313
24. apr 2022

@ira25 ja som mala chemo, operáciu a po nej ešte aj radioterapiu

andy1985
24. apr 2022

@tinadzeladin do Bratislavy na Klenovú. Vieš čo cítila som sa zvláštne. Bola som trošku slabá a unavená a asi to je všetko. Dúfam že takto aj ostane.

ira25
24. apr 2022

@marus313 tak potom to u teba je ako u mňa z ožiarov....prsník zostal zväčšený a tuhý a dva roky som ho mala spálený,teraz už z časti vybledol.

marus313
24. apr 2022

@ira25 presne ho mam taky pevný oproti zdravému.Dakujem ani nevieš ako si ma potešila. ❤️

tinadzeladin
24. apr 2022

@andy1985 ja tak isto,slabá asi 3 dni..dufam ze to nebude horšie🙏

biankaaa12
25. apr 2022

Baby ako som tu už spomínala po 2. Chemo som dostala príšerne bolesti kĺbov rúk a hlavne nôh. Teraz nám nohy opuchnuté až zle na to pozerať. Dnes mi onko pobral nejaké odbery krvný obraz aj crp. Dal mi injekciu od bolesti a na opuch nič! Povedal ze nám prísť zajtra a podla odberov uvidí ci nebude treba aj hospitalizáciu. Som z toho vystresovana co mi je, velmi sa bojím. Ani bolest ani opuch neustupuju už 4. deň.

lucmirka124
25. apr 2022

@biankaaa12 juj moja furt je zle😢😢 ani od bolesti sa ti neulavilo? Ja ti neviem ale znie to podobne kus, mne paklitaxel dost ublizil ja som to skoro nezvladla,,nenehaj sa tlacit dalej s nim ak sa nato necitis,,mne kolabovali pluca a presne ako pises tie nohy hrozne sa nane pozret bolo nie to postavit,, opuchnuta som bola siva, ja som vlastne vybrala 3 plne davky paklitaxelu, tu poslednu som uz nedala,, ( teda 4 mensie) na plucnom sa zhodli lekari ze mi stacilo bo to nedam,,slo mi zivot zial doslova,davaj na seba pozor,, pamatam si ako mi sestricka vravela na onko ked sme zacinali s paklitaxelom ze uz idem do tej lahuckej casti🤦‍♀️🤦‍♀️ Tie prve 4 cervene som zvladla relativne , ale davala, s pakli som sa len trapila cely cas,,mozno nie kazde telo to dava obstojne,, daj sa hospitalizovat, mne vtedy kolaboval organizmus

helga9
25. apr 2022

@biankaaa12 ahoj máš zrejme alergickú reakciu paklitaxel ma vedľajší účinok opuchy aj bolesti. Aj ja som bola akoby spuchnuta zavodnena ale nie nad normu proste som videla opuch tvár sj nohy. Ak by sa ti pridruzilo ešte niečo že problém s dýchaním alebo vyrážky okamžite k dr či onko cez deň v noci pohotovosť hocikde. Máš týždňový paklitaxel? Alebo čo ti dávajú? Nemáš daky papier od onko čo ti dávajú?

helga9
25. apr 2022

@lucmirka124 no to tak nefunguje že nedaj sa tlačiť do toho. Paklitaxel je najlepšia chemo!!! Nič lepšie na vyhľadanie rakovinových buniek nie je! Treba znížiť dávku na týždenný cyklus ale vysadiť určite nie