icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

snowwhite81
16. máj 2022

@ada2007 ER a PR su hormony, preto ten tamoxifen, je to hormon pozit nador. Medzi tymi 35 genmi bolo urcite aj vysetrenie BRCA1 a2, ked bol vysledok bez nalezu, nemas mutaciu v gene BRCA1 alebo 2, cize nebola to genetika ktora by sposobila karcinom. Tak uz len byt spokojna a brat hormony nadalej

ada2007
16. máj 2022

@snowwhite81 áno, bolo to negatívne, len bojím sa tých vaječníkov...ty tiež berieš tamoxifen?

snowwhite81
16. máj 2022

@ada2007 ja som zdrava, moja mama sa lieci

ada2007
16. máj 2022

@snowwhite81 prajem maminke všetko dobré 😍 ešte sa spýtam ,už bola mamina v prechode pred liecbou?

snowwhite81
16. máj 2022

@ada2007 ano, bola uz po prechode

daniela232
16. máj 2022

@snowwhite81 ja som na žiadnom genetickom vyšetreni nebola,ani sa nikde prítomnosť ani jedného z genov nespomína, mám invazívny duktalny karcinom,HER2 neg,da sa z histologickeho nálezu zistiť čo spôsobilo karcinóm? Vieš mi poradit prosim?

snowwhite81
16. máj 2022

@daniela232 z histologickeho nalezu nie, ten urcuje iba typ nadoru. Urcite by som sa pytala svojho onkologa na vysetrenie BRCA ( ono sa vysetruje viac genov, okolo 36 - podla labaku) . Castokrat onkologovia na toto vysetrenie neposielaju automaticky, aj keby mali. Staci vymenny listok , lekarsku spravu a objednat sa do ambulancie klinickej genetiky.

daniela232
16. máj 2022

@snowwhite81 veľmi pekne ďakujem

ada2007
22. máj 2022

Dievčatá, mali ste pri užívaní tamoxifenu nepravidelný menzes,alebo časté špinenie ?ďakujem.

katarina_kacenec
25. máj 2022

@ada2007 Ahoj. Mne vcera onkologicka povedala, ze popri chemoske budem mat s mensesom uplny chaos. Tamoxifen teda nemam, ale pri dalsej navsteve sa spytaj svojho onkologa. Istota je istota.

tanicka2311
25. máj 2022

@ada2007 ja nemám vôbec menzes už 2 roky. Mne onkologicka vraví, že menzes je v mojom prípade nežiaduci.

lula94
29. máj 2022

@zoye14 známej dali. Aj napriek tomu že podstúpila mastektómiu
Ale je to individuálne. Netreba sa strachovať skoro.

lula94
29. máj 2022

@maria123 jasné chápem a po letrozole hrozne bolesti kĺbov. Teraz ponovom niečo akoby s chrbticou. V oblasti miechy. Lekárka obvodná zatiaľ len flector predpisala

katenka2
30. máj 2022

viem, ze nepotesim, ale se*ie ma to - https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/dostupn...

ira25
31. máj 2022

@katenka2 nepotešilo a ani ma to neprekvapilo.
Smutné žiaľ žijeme na Slovensku.

katenka2
31. máj 2022

@ira25 ☹👎🙈

lucmirka124
1. jún 2022

Ahojte zienky, tak pisem vysledky chvala bohu ok, po pol roku🍀🍀🍀 tak zas o pol roka, chcem vas poprosit kupujete si aj niekde inde podprsenku kde sa da vlozit epiteza ? Ci len v lekarni? V tescu som hladala tam nic vhodne,, ak mate daku skusenost? Ci len lekaren? Dakujem😘😘

mazi1
1. jún 2022

@lucmirka124 Ahoj. Ja som objednávala protetickú podprsenku tu: https://www.timo.cz/sk/207-proteticke-podprsenk...

katka14
2. jún 2022

@lucmirka124 ja mam z atratexu. Ale uz nepotrebujem 😀 zajtra ma prepustaju z plastiky !!! Bol to masaker z vlastneho tkaniva ale dala som to !!! Uz nech len ostanem zdrava a ta svinucha sa nevrati !!! A vam vsetkym prajem to iste ! Pekny vecer dievcence

nori21
2. jún 2022

@katka14 Drž sa Katka zvládla si to.

zoye14
2. jún 2022

@lula94 ..dík...musim poriešit pohovor na mastektomiu v BB.....a uvidim aka je čakacia doba

helga9
3. jún 2022

@katka14 skoré zotavenie prajem

katenka2
3. jún 2022

Žiaľ, všade chcú predplatné a to nemám, takže dočítať do konca nemôžem. Ale prekvapila ma info už v upútavke. Vedeli ste toto o aloe ?

hracka123
3. jún 2022

@katenka2 neštuduj už tolko ved onko nič nemôžu sme na svk

katenka2
3. jún 2022

@hracka123 ja rada "studujem", ale toto si ma tak nahodne naslo 😉. Teraz hodne studujem o artróze, artritide, reume ap., lebo ma velmi bolia klby a zradzaju ruky a nohy. A samozrejme, vysledky krvi su vzdy super 😀. Takze lekari to uzavru konstatovanim, ze to je uz staroba a lepsie to nebude. A s tym sa ja akosi neviem zmierit! Nuz musim iba hladat a skusat a na par dobrych rad som uz natrafila... lenze castokrat sa tykali ineho, nie bolesti klbov 😂

katenka2
3. jún 2022

ale teda doteraz som sa nestretla s informaciou, ze aloe moze nieco poskodit u onko pacientov. To mi je novinka, len si ju nemam kedy overit 😝, preto som to sem pridala, ci niektora z vas.... A tiez preto, ze nasa "stara" zostava sa sem uz malokedy pripaja 😕

ira25
3. jún 2022

@katenka2 no divné však medicína s aloe bola práve odporúčaná na rakovinu hmm.
Ja beriem urobenú medicínu na cysty zo Skalice strechovej a je to príbuzná s aloe.
Len študuj ďalej však o peniaze ťa to neoberie 😂
Áno nejak to tu osirelo,tak len verím, že všetky babenky sú zdravé a nemajú potrebu tu chodiť.....ale skalné zostali🤣😂🤣

katenka2
3. jún 2022

@ira25 Irenka, tie sklane fuuurt nieco boli 😂😂😂

ada2007
3. jún 2022

@ira25 ak budeš taká zlatá môžeš mi prosím napísať čo to presne berieš na cysty? To na cysty v prsniku alebo na vaječníkov? Kde sa to dá kúpiť, ďakujem.

tanicka2311
6. jún 2022

Neviete mi prosím vás povedať či možme jest sóju a sójové nápoje? Stretla som sa stý,že onko dr neodporúča. U mojej kolegyne. Mne to nikto nepovedal. Ďakujem vám