Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katka14 ja som tak bola ale nie pri červených. Keď som už mala 6 cyklov taxolu vtedy po injekcií na biele krvinky som mala teplotu vyše 38. Na papieri je písané že vtedy volať do Ba. Akurát bol večer tak ma pripojili k službukonajúcemu. Boli veľmi ochotný poradili mi ísť na centrálny príjem na odbery a že potom čo pozerať keby boli potrebné antibiotiotiká. V NZ mi ochotne pomohli pani doktorka pre istotu vypísala antibiotiká ale výsledkiboli dovré tak som ich nebrala. Ale mala som zápal v krvy a to nikto neriešil a som mala hnačky, hoci čo som zjedla musela som do 10 minút ísť ....no pár dní na to som mala ďalši cyklus ale som to nedostala lebo napriek injekcie mala som nízke biele krvinky a predpísala mi dvoje antibiotiká. Hneď mi bolo potom lepšie a vravela mi že možno v čreve som mala niaký zápal.
@ankov mám to na pravej ruke medzi lakťom a ramenom z vnútornej strany. Zavádzanie vôbec nebolelo, ale potom ma ruka bolela asi dva týždne, potom už ok. No zo začiatku to bolo také otravné, hlavne to sprchovanie, ale potom si už na to človek zvykne, teraz už ani neviem, že to mám, robím všetko normálne s tou rukou.
Ahoj .ktoré ste chodili na ožarovanie prsníka, ako ste to zvládli? A okrem krému radiocare ste este nieco používalí?
@tinadzeladin ja som si ešte 2xdenne davala repikove obklady
@daniela232 a dala si to v pohode? Kolko si ich mala? Dakujem
@tinadzeladin všetko úplne v pohode,mozno trocha únava,prsnik citlivý,ale starala som sa oň 😁neboj nie je to nic hrozné,a ja som dokonca busom každý den v pohode cestovala
@tinadzeladin Zdravím, 28 ožiarov, dalo sa to zvládnuť, pokožka nakoniec vďaka Bohu len 1. stupeň popálenia. Pozdravujem.
@tinadzeladin ja som mala 25, posledné 4 nedali lebo sa mi spalila pokožka, ale inak som to zvládala v pohode, ani unava nič. mala som tiez radiocare a potom rozne maste na spaleninu, ale bola len taka jemne ale uz nemohli pokracovat
@anna98 tak ste to zvládli..dakujem🙏
@katka14 dakujem ..aj ja mám naplánované 25 oziarou🙏
Dievčatá,otázka:
Zoladex alebo Reseligo?
MUDr.mi dnes dala na výber,že rozdiel je :
1.Zoladex sa platí ,Reseligo je hradené poisťovňou
2. Zoladex má tenšiu ihlu.
Bolí to?
Mali ste nežiaduce účinky?
Aký vplyv na psychiku to má?(ja mám dg.uzkostna porucha,tak mám úzkosť,či sa mi to nezhorší 😁)
Telesné zmeny(váha,chuť na sex...😇)
@ariad ja som dostávala reseligo. Zoladex som mala asi 3krat keď bolo reseligo nedostupné. Boli to rovnako. Chuť na sex nič moc. Pribrala som ale sa mi podarilo schudnúť.
Dievčatá mám dilemu, riešila niektorá podobne? Dr.mi dala na ,, výber ", buď zoladex slebo odstrániť vaječníky (pripadne maternicu)a zostať na tabletkach.A ja neviem čo urobiť,🤔Detí mám dost,rokov tiež, iné problémy nemám,prosim skúsenosti 😔
@daniela232
ahoj. Ja som sa na túto tému bavila s gynekologickou. Lebo tiež už rodiť neplánujem, a mám veľa veľkých myomov a zvažovala som,že jednorazové odstránenie bude lepšie riešenie ako kazdomesačná injekcia.
Tá gynekológicka mi ale povedala,že nech si to ešte rozmyslim,lebo predsa len tá maternica má svoj zmysel v dutine brušnej,držia sa tam tie orgány navzájom... a ešte mi povedala(ja mám 40r.) že je možné ,že po tej päť ročnej liečbe budem ešte menstruovat ,co bude dobre pre kosti(oddiali sa osteoporóza z menopauzy)
Ja mám teda tiež plán liečby taký,že teraz Zoladex/alebo Reseligo a keď skončím chemo,pridať tabletky.

@standina mala si zavedenu pri chemoterapii aj trvalý kateter?