icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tanicka2311
16. okt 2022

@anna98 nie. Reseligo som douzivala po 2 rokoch.

anna98
16. okt 2022

@tanicka2311 ja reseligo beriem 1,5 roka, zitazonium beries?

anna98
17. okt 2022

Zdravím, snáď to nie je od veci...ale ako často máte napr. CT, RTG....a iné, okrem teda mamo a sono co mam každý rok. V rámci kontrol myslím. Ja mam 2 roky od operácie a zatiaľ som mala len mamo a sono prsníkov. Dakujem za odpoveď. 🌹🌹🌹

ira25
17. okt 2022

@anna98 ja budem mať tretí rok a tiež len mamo a sono...sono každé tri mesiace k vôli nálezom v operovanom prsníku a ešte som mala 2 krát sono brucha.CT som nemala okrem zamerania na rádioterapiu ani raz.

nori21
17. okt 2022

@anna98 Každý pol rok sono brucha, každý tretí mesiac usg u gynek., každý rok rtg hrudníka, každý rok sono a mamo prsníka, raz za rok očné.

ira25
17. okt 2022

@nori21 ty berieš Tamoxifen?
Mňa na očné neposlala a veru vidím,že sa mi zhoršil zrak

anna98
17. okt 2022

Ja mám zajtra kontrolu po 6 mesiacoch, neviem, či sa mám posťažovať...tu ma bolí...tu ma pichá... nech ma niekam pošle, alebo na to majú presne stanovený postup, vzhľadom k typu nádoru, príde mi to dosť málo. Už zostáva len sa niekde súkromne objednať. 😲

nori21
17. okt 2022

@ira25 áno beriem,každý rok merajú očné pozadie tamox má vplyv aj na zrak

ira25
17. okt 2022

@nori21 to som predpokladala,len si ma v tom utvrdila...asi treba vitamíny aj na oči.
Na jednej strane Tamoxifen musíme brať a na druhej strane koľko nežiadúcich účinkov má.

tanicka2311
18. okt 2022

@anna98 každé 3 mesiace chodím na odbery na onkológiu. Sono a mamo mam každých 6 mesiacov,ku gynekológovi tiež 2 krát za rok. CT som mala 2 krát po operácii a teraz v septembri som mala rtg pľúc a sono brucha.

lussy9
19. okt 2022

Pekne ránko. Prosim je niektora žienka medzi nami co mala rakovinu vaječníkov? Dá sa na ňu prísť aj inak ako vďaka gynekologickej prehliadke? Myslím ukazovateľ z krvi? Ďakujem.

ira25
19. okt 2022

@lussy9 markerami zamerané na vaječníky

lussy9
19. okt 2022

@ira25 áno ale to je záležitosť len gynekológa. Ale skôr som myslela co sa dá odhaliť na prehliadke u všeobecného lekára. Ci nie je nejaký ukazovateľ.

mazi1
23. okt 2022

Ahojte! Chcem sa opýtať, či mal niekto problémy s vysokým tlakom pri užívaní Zitazóniumu a pri inj. Reseligo.

ankov
23. okt 2022

@jankastraza mozem mat otazocku ohladom PICC? Mam v nom trocha krvi ale je priesvitna. Mam s tym utekat lekarovi ?

ankov
23. okt 2022

@ariad mozem sa spytat na ten picc ? Mam v hadicke trocha krvi ale je sice tmavsia ale ked na nu zasvietim svetlom tak je priesvitna, nie je husta. Ke to problem ? Mam s tym utekat k lekarovi ?

standina
23. okt 2022

@ankov ahoj, ja som tak mala, bola som si to dať prečistiť, sestrička povedala, že to je v pohode, že problém by bol, keby tá krv bola tmavá, až čierna alebo zrazená.

ankov
23. okt 2022

@standina ja idem v stredu na odber a vo stvrtok na druhu davku tak snad to bude ok. Je to sice tmavsie ale ked na nu zasvietim svetlom je priesvitna.

standina
24. okt 2022

@ankov aj mne sa to vtedy zdalo, že fúha aké to je tmavé, ale sestrička povedala, že to je ok. Ale ak sa ti to nezdá, tak radšej si to chod dať prečistiť.

ankov
24. okt 2022

@standina volala som teraz rano na osetrovnu a sestricka povedala ze je to ok. Ze vydrzi do stredy. Tak som kludnejsia

ariad
24. okt 2022

@ankov
Ja som minule tiež mala v tej hadicke trochu krvi (takú "krvavú vodičku") ale nebol s tým žiadny problém, nebol upchatý,ani nič.
Premýšľam,či to nemôže byť spôsobené tým, že ak tá spona plastová by bola slabo zatlačená a trochu pretečie do hadičky???

ariad
24. okt 2022

@ankov
A ešte teda,ja keď som mala tú trombozu tak som mala aj príznaky:
Ruka bola teplá, bolestivá, žily na nej boli výraznejšie, modrina okolo celého Piccu, opuchnuta bola od Piccu smerom k lakťu. Až pod pazuchou ma to bolelo.

tanicka2311
24. okt 2022

@mazi1 ahoj ja áno. A užívam už aj lieky na tlak. Mávala som vysoký 160/100 a podobne. Keď sa to opakovalo častejšie išla som k dr. Ona to skôr pripisovala reseligu.

mazi1
25. okt 2022

@tanicka2311 Vďaka za odpoveď! Ja som predtým nikdy nemala problémy s tlakom. Odkedy mám reseligo a zitazónium tak mávam aj ja 160/101 niekedy.

anna98
25. okt 2022

@mazi1 Zdravím, u mňa sa tiež zvýšil tlak od užívania týchto liečiv, ale skôr som to pripisovala Covidu, mala som dosť zlý priebeh, teraz mám kolísavý ale to aj cukor. Pozdravujem, Anka.

mazi1
25. okt 2022

@anna98 A máš aj lieky na tlak?

ankov
25. okt 2022

@ariad aha. Tak to ja jic take nemam. Uvidim co povedia zajtra na kontrole

anna98
25. okt 2022

@mazi1 lieky nemám.

tanicka2311
26. okt 2022

@mazi1 užívam lieky na tlak a odvtedy mam pokoj. Stačí mi aj nízka dávka. Ja mám Concor 2,5 mg

ariad
27. okt 2022

Ahojte dievčatá.
Prosím vás,mali ste niektorá počas liečby podanú transfúziu krvi?
Ja mám nízky hemoglobín a červené krvinky,tak dnes som síce dostala paklitaxel týždenný,ale zajtra musím prísť a dostanem krvičku.

Zaujíma ma,či potom je nejaká reakcia?
Viem že môže byť teplota.