Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Bambulky, som 9.den po 2. chemoske, telo sa uz celkom pozberalo, ale ostal mi taky cudny pocit v hlave, ani nie zavrate, neviem to opisat, vadia mi hluky, ked chrumem tycinky, tak mam pocit, ze mi z toho duni cela hlava, mam nizky hemoglobin, musim pri liecbe uzivat zelezo, bola som uz pod 80,vcera som mala 103.mali ste niektora aj take pocity? Pytala som sa lekarky, ci nemozem mat nieco v hlave, lebo tu mi nikto nekontroloval. Vravela, ze to by som mala dvojite videnie a zvracanie. Ale stale ma bolia od chemosky aj tie oci, tak sa bojiiim. Dakujem😘
@michaelanova nie som lekár ale podľa mna to ma súvis s tým nízkym hemoglobinom
@helga9 dakujem, heli, som z toho trosku vykolajena, lebo po 1.chemo som ho mala este nizsi a necitila som sa tak. Mam aj tetaniu, takze to mi asi tiez nepridava...
@michaelanova ahoj, moja teta mala MTS mozgu z karcinomu prsnika. Zavrate som riešila aj ja cca 2 roky po operacii, na pričinu sa neprislo, ale mozog som mala v poriadku podla ct. Vtedy som zistovala u stryka, ake mala teta prejavy - vracala v dosledku toho, ze MTS jej sposobili opuch mozgu, takze klud. U mna to vtedy našili na rozhodenu psychiku, ako inak. U teba asi kombinacia - psychika, predsa len, este to asi mas cerstve a nespracovane + kombinacia s chemo.
@nelaja dakujem velmi pekne, ja som tiez zvracala, ale len prve 3 dni po chemoske mam nauzeu, teraz uz nie, len take cudne pocity a bolest oci, svetloplachost. Ja som mala onkomarkery, ct brucha, pluc ajuzliny negativne, ale neviem, ci je to smerodatne kedze hlavu mi nikto nepozrel. Dakujem Ti za Tvoju spravu❤️
@nelaja prosim Ta a tete zistili mts hned s prsnikom, ci sa jej to vratilo po case?
Vratilo sa, ale ona uz mala velku hmatnu uzlinu v pazuche a v prsniku nasledne nasli malicky velmi zhubny nádor. Mala od zaciatku aj vysoke markery. Ukludni sa, ak by lekarka mala na nieco podozrenie, urcite by ta poslala na vysetrenie. Metastazy v mozgu sú pomerne raritne. Ty si mala ciste uzliny, nador pomerne malý ako cítam, markejry mas v norme. Ako ti uz Katka pisala, vystrasena hlava ti dokáže narobit take priznaky, ze hroza. Ver mi, viem co hovorim. Vracala si z chemoterapie, z nicoho ineho. Ten stav bol taky vazny u tety, že rovno skoncila na JIS, lebo potrebovali znizit ten opuch, to by si mala ine stavy ako mas. Ale rozumiem tvojmu strachu, asi vsetky co sme tu rozumieme...
@nelaja dakujem Ti krasne, ukludnila si ma. Ja som taketo problemy mala aj po covid ockovani, po AZ ma dokonca poslali po mesiaci na CT, ci nemam zrazeninu. Po 2 mesiacoch mi to potom ustalo. Je to narocna choroba, som rada, ze sa tu vieme podrzat❤️❤️❤️
dievcence, prave som docitala "prospekt" , ci skor zakladne info o rakovine prsnika, lieceni, pocitoch, bolestiach atd, atd. Strucne, jednoduche, zrozumitelne. Tie, co v tom zatial mate "gulas", mohli by vam byt tieto info napomocne http://ozamazonky.sk/wp-content/uploads/2020/12...
Nech sa nikto nevzdava! Dokelu, ani ja! Ale strachom mam zadok stiahnuty... 😝
Čaute baby, užívate niektorá Avemar?
@zoye14 zoye, tak skus najprv otvorit len ich stranku http://ozamazonky.sk/. Ak ti ani to nepojde, oni nemaju tak dokonale zabezpecenu stranku, asi im to nerobil odbornik a tak ak mas velmi silny bezpecnostny antivirusovy program, mozno ten blokuje nacitanie stranky. Inak je to hodne znama stranka, je tu dlho /6 rokov?/ a ozaj obsahuje vsetko potrebne
Dievčatá mam otázočku. Kedy Vás onkologička poslal na prvé celkové vyšetrenia ako je CT a tak? Po skončení chemoterapie alebo az po ožarovaní? Ja mám ešte 2 dávky chemoterapie a predpokladám, že mi dajúaj ožarovanie. Ďakujem
@michaelanova Miška, toto som mala medzi prvymi clankami o anemii, teda nizkom hemoglobine:
VŠEOBECNÉ PRÍZNAKY ANÉMIE
únava, nespavosť, slabosť,
nepravidelný srdcový rytmus,
lapanie po dychu,
závraty, točenie a bolesti hlavy,
problémy so sústredením,
bolesti na hrudi,
studené ruky a nohy,
neustály pocit chladu,
hučanie v ušiach.
Tak Helga ma asi pravdu, bude to z toho. Papaj zelezo a zelezo, kym nezistis, ze hrdzavies. Potom uz nemusis 😅
@katenka2 katus, dakujem, si zlato, veru, po tej chemoske budem zrela do srotu🤣🤣🤣
@lulu1217 hmmm, to niekedy samo. Keby ste dievcence vedeli, aky som ja v skutocnosti introvert a straaaasny pesimista...no, ani by ste neverili 😖. A k tomu vsetkemu zacina desne zabudanie hraniciace snad uz s demenciou. A to sa teraz neociernujem, ani nezhadzujem. Len smutno konstatujem skutocnost 🙊
@ankov ahoj..ja som mala kontrolné ct 3 tyzdne po skoncení ožiarou.
@hracka123 Katka, pevne nervy, uz to budes mat za sebou, zvladnes to, budeme cakat na spravy🙏💪❤️

@katenka2 ty si zlato, Katka 🤗♥️ja tiež každý boží deň na vás, na všetky dievčatá tu myslím