Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Baby je tu niektorá ktorá odmietla rádioterapiu ako zaisťovaciu liečbu? Dnes má to napadlo keď ma kožná upozornila že môžu byť aj trvalé následky z toho, ja mám kožu bielu rýchlo sa spalim, veľa kadejakých znamienok malých atd.onkologička samozrejme je to štandard, musí to byť atď. dá sa to prežiť bez popálenín ako ste to znášali čo máte citlivú kožu? Neviem este koľko oziarov mi dajú dávajú štandardne iba tých 5 týždňov či aj menej?
@mirkab79 ja som uvažovala , že odmietnem,ale strach z toho, že ostali nejaké rakovinové bunky,tak som radšej podstúpila ožiare.
Mala som 20 ožiarov a pôvodné som mala mať len 16, no po zameraní na CT mi dali 20.
Každý znáša rádioterapiu inak...ja som mala dlho spálený prsník a dlho horúci, tuhý ale už je to omnoho lepšie.
@barunka_1 bolestiva nie, dva tyzdne od operacii sme boli na plese 😉 v Kosiciach
@vivuna28 nemusia, je to moja preferencia a volba. Ovaria som si dala vybrat tiez, maternicu som nechala hlavne kvoli anatomickym pomerom v bruchu.
@mirkab79 ahoj. Aj ja som sa bala a nakoniec to bolo v pohode. Dali mi 25 oziarov preventivne no nakoniec som mala len 20 lebo sa mi spalila pokozka pod pravou pazuchou ale to sa zahojilo. Tiez som bledula co hned na slnku zhori. Ono sa to za par dni zahojilo. Ale v tom momente uz nemohli pokracovat tak mi to skratili
@snowwhite81 dakujem
@helga9 @katka14 a natierali ste sa aj pred ožiarom prípadne po? Mne kožná tvrdí že ako začnem celú kúru oziarov nesmiem sa ničím mastit až keď skončím všetky lebo že tie látky z krémov ostávajú v koži aj keď sa to pred ožiarom umyje alebo utrie asi uvidím teda čo povedia na radiologii či natierať alebo nie 🤔
@barunka_1 Čiže rok a pol si s expandermi? Dá sa s tým normálne fungovať? Vidno to pod oblečením? Ja si to neviem predstaviť ako to vyzerá.
@biankaaa12 ano…da sa s tym normalne fungovat, obmedzenie je akurat, ze spim na chrbte, sem tam trocha bok, ale niekto spi aj na bruchu (ja si netrufam)nevidno to, vyzera to normalne, ako prsia…vyhoda je, ze netreba podprdu😁to je ako silikony…ked niekto nevie, ani nezbada…
@biankaaa12 no asi to je individualne.. ja som 3tyzdne po a teda ze bolest znesiem ale toto je masaker pre mna..mala som predtym chemo aj oziare a kozu nie spalenu ale farebne bolo vidno a take necitlive.. stale ma to dost boli.. na noc si dam od bolesti, spim v polosede ale aj tak som od 4tej hore.. a tym padom unavena.. ale neber to ze ta chcem odradit , ja si bez toho aby som sa na to dala neviem predstavit.. len aby si pocitala aj s tym ze to nemusi byt malina.. a doplnanie som bola zatial jedno, co som sa bala ze bude boliet tak vpich vobec nebolel a naplnenie tlaci ale to sa da.. len to ze ja mna to vkuse boli od operacie, mala som dlho dren presne v mieste ako podprsenka takze to mam ubolene.. zatial to vyzera divne povyduvane nepekne ale tiez som mala jamu a skaredu jazvu, takze beriem to tak ze teraz len natiahnut kozu a nepeknu cast jazvy este potom daju do poriadku.. inac vraj bradavka sa da tetovat, vymodelovat alebo vraj su aj implantaty ale nie je to este rozsirene.. tiez by som idealne chcela nech je to pekne aj naholo ale budem v pohode aj ked len v podprsenke a vystrih.. drzim palce
@biankaaa12 toto sú expandery mala som ich pól roka sú nepohodlné tvrdé ale dalo sa to vydržať. Ja som nemala absolútne žiadne bolesti
@biankaaa12 toto sú sili. Neboj sa toho budeš kočica ani podprdu netreba
@helga9 nadhera. Som zvedava aky bude vysledok u mna. A co ma caka po opke buduci tyzden :P
@snowwhite81 som max spoko a to mi po mastektomii ostali len hrbolate rebrá. Držím palce
@mirkab79 ahoj..ja som mala 25 oziarou a v pohode som zvládla..a to som mám este silikony...koza vydrzala aj silikon.
@mirkab79 mne kázali natierat hodinu pred oziarom radiocarom. A hodinu po ,som znovu natrela...
@tinadzeladin tak to je super, som nevedela že aj prsia so silikónmi sa môžu ozarovat že to nezmení tvár alebo tak👍
@mirkab79 mne vybrali aj hned nador a zlazu...silikón nechali ,tak je trosku mensí ako zdravý..ale kvoli génu chcem dat aj z druhého vybrat zlazu a zároven aj vymenit nové silikóny..tak idem v piatok na konzultaciu ci sa to zoperuje naraz ,a ci hned dajú nove inplantáty...ale vydržali aj oziare🙏
@tinadzeladin ku komu ideš, prosim? Lebo ja som chcela meniť implose,ale nie každý plastik to mení po mastektomii (take tie stabilne mena ako Mudr.Gajdoš,Boháč,to mi je jasne,ale či este vieme o niekom?)
@helga9 helka, vyzera uzasne, kedy si isla na zakrok? Myslim po chemoske, po vylieceni? Ja mam prec len 1 prsnik, lebo som mala genetiku negativnu. Mala som kozu setriaci zakrok. Dakujem😘

@barunka_1 je vlozenie expanderov bolestive ? Ako ti budu riesit bradavku ?