Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@mirkakamilka ahoj diky moc za odpoved. Ja mam teraz chemo tiež pred 4 krát červenú a zmenšuje sa to ale potom opku žiadnu ďalšiu chemo pred opkou uz nemám. Takze aj tebe to pekne zmizlo v to dúfam aj ja len neviem ci 4 budu stačiť. Po prvých dvoch chemo sa to zmenšilo na polovicu. Keď si mala omnoho menší nález ako ja môj bol skoro 5 cm tebe dali aj 12 taxolov. Aj ja by som teraz radšej si odbila chemo nech to úplne zmizne ako teraz pár cyklov potom opka a náhodou potom zas chemo mi bude chciet dat a budem zas na začiatku vypadnú mi znovu vlasy lebo po cheme je pauza po opke zas pauza a vtedy uz aj vlasy rastu. No musim to prebrať s doktorom.
@helga9 .....6.6.musim ist s nim ako doprovod na'zakrok....bol taky vyplaseny ze sa ani neopytal ci to bude lokalna anesteza. Ze ma polypy a budu mu to vyštikávať a potom posielat na histologiu. A hned den potom 7.6.ide zas mamina na chemošku. No vesele to bude bud.tyzden. Este ideme tuto sobotu s deťmi na vylet, lebo potom bude asi obidvom trošku blbo 🤕🤒
Ahojte dievčatá, natrafila som na stránku onkoinfo.sk sú tam info aj o našej chorobe a všetko čo s ňou súvisí. Je to overená a pravidelne kontrolovaná stránka čiže žiadne bludy a neoverené informácie by sa tam nemali vyskytnúť.
@larike ahoj ja som to čítala apodľa toho by som uz chemo dostať nemala ale uvidime. Je tam uvedené ze adjuvantná chemo by mala byt pokial sú pozitívne uzliny podľa posledného sona by to malo byt čiste ct mi na začiatku ukázalo 1 uzlinu ale nebola veľká len zväčšená.Nádor bude mat určite menej ako 2 cm naposledy mal 2,5 cm. Mam hormóny pozitívne her2 negatívne a mam ten index k67i len 10 percent co je nízka miera šírenia okrem toho nález bez nekroz a angioinvazie. Takze podľa toho by mala byt rádioterapia a hormonálna liečba. Ale aj tak je to vo hviezdach ale v kútiku duše si verím ze to tak bude. Veď bude ctcko a final určí rozbor po opke. Na všetkom najhoršie je to čakanie.
@romiada haaaa no snažím sa študovať a pochopiť svoju chorobu. Všetko mi vysvetlila radiologicka ta veľmi fajin Dr začo som jej neskutočne vďačná doteraz som naozaj malo chodila po Dr ale tuto radím do prvej ligy fakt. Ona naozaj každú jednu položku s tou hodnotou co mi vyšla mi vysvetlila a podľa mna by to tak mal robit každý Dr veď ide o moju diagnózu mam nato právo.
@mata9522 ja to mam 50 km tam a 50 spat. No tie žily ach nejako musíme vydržať tých pichancov este bude veľa ja zas na kontrolu krvi na ctcko na predoperacne a operácia no Sodoma Gomora. Ja som čím ďalej tým viac presvedcena dat prec vaječníky. Dopíš si tam prosím ta otázku pre tvoju Dr ze co si ona mysli ci je lepsie zrat lieky a pichat injekcie na menopauzu alebo dat von vaječníky. Veď aj ty si horm. Pozitívna a budem rada ak budem mat viac názorov. Vôbec ma neláka tamoxifen zrat 10 rokov a injekcie do brucha bohvie ako dlho. Deti sme uz neplánovali takze s tým som vysporiadaná
Dievčatá este jedna vec mi nieje celkom jasná. V roku 2016 sa mi urobila Hrčka fibroadenom. Vtedy mala asi 1 cm. V roku 2018 v máji to malo okolo 2,5 cm co bohužiaľ neviem ci toľko mal ten nález lebo som v roku 2019 vo februári prišla nato ze je to slepý kokot ktorý mi nameral namiesto cca 50 mm len 36 mm a asi len ten index k67i ma chránil pred tým ze sa mi to nerozširovalo. No teraz k tej podstate. Takze v máji 2018 to bolo este Ok ten fibroadenom a o trištvrte roka to bolo dvakrát take veľké. No mna zaujíma to ze co sa stalo s tým pôvodným tkanivom lebo nádor je to ze sa bunky začnú nekontrolovatelne deliť takze tých 2,5 cm obalila rakovina alebo tie bunky zblbli? Neviem ci som to pochopiteľne napisala no proste ci teraz ta cela masa je nádor alebo len co dorástli. Viem uz chcem asi moc vediet
Dievcence som taká rada ze Vás mam. Ze radosť s Vami kecat.

@helga9 ahoj helga,ja dom mala invazivny her2 pozitívny,na oba hormony negativny.v prse dom mala cca jedna nieco ale taky roztiahnuty ziadna jasná hrcka,ale po punkcii mi nabehla hrca v pazuche na 3,5 cm.mala dom dve volby.opka vsetko prec crly prsník a všetky uzliny alebo chemo 4cykly FEC to je ta cervena a 12 krat taxol.na MR ku pred opkou sa nic neukazalo.cakala som predsa nieco bude a dufala ze zmensene ale toto bol pozitivny sok normalne som revala.potomsom mala opku a zobrali mi iba tretinu prsnika a jednu tzv.sentinelovu uzlinu.takze mne chems pred velmi pomohla k setrnejsej operacii.histologia po opke bola iba 1,2mm neinvazivneho nadoru. Keby to bolo inak cakala by ma celkova druha operacia.potom som mala este 30 oziarov a rok som brala biologicku liecbu herceptin injekcie kazde tri týždne. Bola som rada ze som isla touto cestou,aj ked v prvom momente som chcela mat najprv za sebou operáciu.ale manzel povedal ze nech skúsim takto a odporucili mi to aj dve onkologicky.mam tu niekde príspevky tak pozri,ale samozrejme pytaj sa .hlavne ti drzim päste a nech mas jpri sebe ľudí co su ti oporou.ono sa velmi netreba zaoberat aku a aky postup ktora má.neviem kde sa liecis ale dnes je k pacientkam individuálny prístup.dolezite je dôverovať onkologovi.ak su pochybnosti treba sa pokusit o zmenu.ja mam takú skúsenosť.vysvetlim inokedy ak budeš chcieť.tak ešte raz všetko krásne.