Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Baby, idem si po radu, po chemoskach mam celu kozu extremne suchu, na tvar si davam olej kozmeticky, ale vobec nepomaha, som ako smirgel, neviete, co by pomohlo?najlepsie keby bolo bez vone, dakujem krasne❤️🙏
@michaelanova Miši najprv otazocka, kedze vcera som nebola v stave pisat. Takze - bola si na tom MRI? Vysledky nevies kedy budu? A hlava sa teraz ako sprava? A oči? No a teraz k tej pleti. Netusim s cim som mala spojenu tu bolavu tvar, aleze fakt bolavu. Najprv som sa snazila sama poriesit, ale cim viac som riesila, tym to bolo horsie, az som sa odhodlala nasej neprijemnej koznej lekarke. Ked si vsetky komentare okolo odpustim, povedala vlastne, ze cim viac toho skusam, tym plet podrazdenejsie reaguje a je horsia a horsia. A vypoklonkovala ma s tym, nech si kupim La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ /100ml stoji okolo 15€/. Bola som sice nastvana, ze ma odbavila "obycajnou kozmetikou", ale! Podla mna je to ten najhojivejsiaa najlepsi krem, aky som kedy mala. A podotykam bez parfumu a nejakych vedlajsich ucinkov. Mozes ho natierat kedykolvek a v podstate kamkolvek. No mne sa najviac osvedcil na tvari a pouzivam ho uz roky.
pozri napr.sem - https://www.pilulka.sk/cicaplast-balm-b5-t100ml...
@bony22 ako písala @andy1985, pred operáciou sa nerieši, na ktorej strane je nádor, odbery krvi a podania chemoterapii sa vykonávajú na obidvoch rukách, ja osobne som si lepšie žily na pravej ruke nechávala na infúzie, ľavú som mala vyhradenú na odbery. Až po operácii je odber krvi, infúzie ako aj meranie tlaku nedoporučované zo strany, kde sa vyberali uzliny, a to z dôvodu rizika lymfedému. Aspoň na Klenovej som dostala takéto informácie.
A čo sa týka injekcie (rastový hormón určený na podporu bielych krviniek), dáva sa 24 hod. po chemo. Ja by som bez nich chemo vôbec nezvládla, brutálne mi klesali leukocyty...
@vivuna28 ja mám podprdy (aj plavky) tiež zo Zdravotnej podprsenky, pani je veľmi milá, všetko premerá, nechá vyskúšať. Včera som si bola vyzdvihnúť epitézu, tiež sme rozhodovali medzi dvoma veľkosťami, nakoniec stačila menšia. Majú aj epitézy, ktoré sú určené po čiastočnej mastektómii - operácii kvadrantu prsníka, tými sa dá prsník upraviť, nadstaviť, ale nepozerala som ich, nie je to môj prípad. Najlepšie sa dohodnúť na osobnú návštevu, pokiaľ to pre teba nie je ďaleko
@biankaaa12 ja mám zo Zdravotnej podprsenky, bola som si osobne vyskúšať (Bratislava - Petržalka), je tam veľký výber
Ahojte! Chcela by som sa opýtať, či niektorá z vás, ktoré beriete Zitazónium (tamoxifen), mala problémy s hrubnutím sliznice maternice a ako sa to potom riešilo.
Dievčatá, prosim vás, mala ste niektorá obdobnú situáciu : 2,5 roka som brala zoladex + tamoxifen, mala som her2negat. a dnes prekvapenie v podobe menzesu. To znamená,že ma zase budú štopať zoladexom??? Som z toho trosku laknuta. Dakujeeeem za všetky vaše rady ❤️
@katenka2 ahoj, katka, tak dnes mi konecne prisli, mam to ok, ani mts, ani ine loziska, takze to mam zrejme z tej chemo, oci kvapkam dalej, niekedy lepsie, inokedy horsie, bud strdu nabieham na 12 bielych, tak uvidim, co ma caka, ale dnes mam male vitazstvo za sebou❤️a ty, zlatko, ako? Myslim ma Teba
@michaelanova Miška, to je super. A možno sa ti aj kúsok polepší, keď ti padol kameň zo srdca ☺️ myseľ bude pokojnejšia. A po chemoterapiách všetko odozneje.
@michaelanova juj super teším sa ❤️
@lulu1217 dakujem krasne, ano, aj som si zaslzila. Tesim sa, ze je to v poriadku🙏
@helga9 helka, dakujek krasne, uz ked sa mi mota hlava, tak to aspon s vacsim kludom beriem🙏❤️
@michaelanova veď jasné obavy sú vždy ale takto máš istotu že je to nežiadúci účinok chema
Dievčatá, tie čo ste v prechode,čo vám pomáhalo na návaly a bolesť hlavy ? 1,5 roka užívam tamoxifen a od septembra nemám menzes, gynekológ mi odberom potvrdil,že už začínam byť v prechode, zmenili vám tamoxifen za iné lieky ? Mali ste aj nejaké problémy s vaječníkmi a maternicu pri prechode?
Ahojte, baby, v stredu zacinam 12 bielych, ako ste ich znasali? Celkom sa bojim, onko hovorila nieco o alergickej reakcii. Tak sa bojim, lebo po cervenej mi trvalo aj 10 dni, nez som sa pozbierala. A vlasky vam uz rastli cez tuto? Ja mam zatial take to papierie a pomedzi to nejake pichliace😂dakujem pekne🙏😘
@michaelanova ahoj Michaela, za mňa bola biela úplne v pohode, oproti červenej je menej agresívna (po mojej poslednej červenej som sa aj ja zbierala 10 dní…), ja som alergickú reakciu nemala (aj keď som ju videla na NOU u inej dievčiny)-sestričky boli zvlášť opatrné a pri prvom podaní ma chodili veľa kontrolovať, akurát tretí deň bola veľká únava (chodila som vo štvrtky, takze nedeľu som prelezala s knihou), dokonca som okrem dňa podania chemo chodila pomáhať do práce, plávať, na prechádzky do lesa… A áno, vlasy začali rásť, aj keď mne stále také jemné, a začali sa zahusťovať (aj rásť mihalnice) až 2-3 týždne po dobraní poslednej chemo.
@algida dakujem pekne za spravu, dufam, ze aj u man to tak bude🙏
@michaelanova ahoj Miška, veru taxol je oproti červeným malina. Prvé 2-3 razy ti potečie pre istotu pomalšie infúzia, potom už ti pustia rýchlejšie. Môže byť alergická reakcia, tiež som, našťastie, nemala. Ale naozaj ťa budú sledovať a pýtať sa, či si ok. Hneď by si cítila, že sa čosi zlé deje a dokázala by si aj sama dať vedieť. Hlavne sa neboj popredu, viac je prípadov, kedy sa alergická reakcia neprejaví. Mne pri bielych úplne vypadali všetky mihalnice a obočie, vlasy začali rásť, ale tak, ako ty píšeš, také páperie v kombinácii s ježom. Takže som sa potom ešte dala oholiť. A zliezli mi nechty na nohách.
Budeš chodiť v týždňových intervaloch? Rýchlo to ubieha. Držím palce 🤍
@lulu1217 ano, kazdu stredu, ja uz teraz nemam na 1oko skoro nic😪dufam, zemi bude aspon dobre, ze budem moct s deckami fungovat🙏
@michaelanova ja som tiež tak mala, asi 3 mihy na jednom a nakoniec všetko dole. Dokonca až po ukončení celej liečby.
To určite áno, neboj sa. Ja som aj športovala, aj s malou robila všetko.
@lulu1217 to je super💪❤️
Ahojte. Dnes som po roku ukončila liecbu Herceptinom. Hormonálnu nebudem mať a na začiatku hneď po odstraneni prsníka som mala ešte 4 cylky Chemo paklitaxel. Uzliny boli čisté. Takže na žiadnom vyšetrení som nebola. Dnes mi lekar povedal ze ma čaká kopu vyšetrení, či je inde všetko čisté. Ako to myslel, myslite ze aby sa vylúčili metastazy?

@andy1985 ďakujem a dostali ste aj injekciu na druhý deň čo sa má pichnúť na krvinky?