Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@michaelanova ja som mala hormonálny 100% Er a onkologička mi napísala že mám brať 1-2x denne pestrecový čaj alebo iný prípravok a keď sa mi neupravia hodnoty tak mi predpíše lagosu, nič také mi nehovorila že sa pestrec pri hormonálnych nesmie užívať
@michaelanova ja som našla ohľadne pestreca práve tieto účinky:
Pomáha zredukovať rast rakovinových buniek a znížiť poškodenie buniek vplyvom žiarenia či chemoterapie.
Môže byť nápomocný pri kožných problémoch.
Pomáha odstrániť prebytok estrogénu a testosterónu.
Pomáha zmierniť niektoré z príznakov menopauzy (napr. návaly tepla).
Ahojte, kočky, ako ste trávili leto po chemoterapiách a ožarovaní? Úplne ste sa vyhýbali slnku alebo aj normálne opaľovali?
@lulu1217 mne po ožarovaní povedala dr.že už doživotne ožarovane miesto nevystavovať slnku
@daniela232 ja som sa na to pýtala doktora tiež a ten mi povedal že môžem normálne len to miesto nespalit od slnka 🤷
@daniela232 ďakujem
@tdaniela akože opaľovať vôbec,ak budem na slnku treba si obliecť aspon tielko,ale to je asi tak ako so všetkým, viac doktorov viac názorov 🤔🤷
@daniela232 presne tak takže zas neviem čo mám robiť 🤣 či môžem či nemôžem 🤣... Lebo ja som oziare dokončila pred mesiacom ... A pýtala som sa či v lete sa treba vyhýbať slnku či môžem ísť s deťmi na kúpalisko a podobne. A povedal že do leta to už bude dávno zahojene že kľudne môžem len nie aby som si to miesto spalila 🙂
@tdaniela no veru,ako to tu čítam info máme každá iné, či už internet alebo dr.,ja sa tiež chystam v lete k moru,nejak to poriešim tričkom do vody ,ale myslím že keď sa vyslovene nebudeme opekat na slnku tak v pohode🤔
Dievčatá ahojte, hlavne tie, ktoré sa liečite dlhšie. Dnes som bola na pol ročnej kontrole. Od posledného razu (október) mi mierne narástli oba markery - CEA 0,6 (celé štyri roky až doteraz som mala CEA menej ako 0,5), CA - 15 -3 som mala naposledy 13,5 a teraz 13,7. Všetko je v referenčných hodnotách, aj onkológ hodnotí, že je to v norme. Len mi je divné, že to u oboch bolo viac ako doteraz. Akú máte skúsenosť? Inak idem na CT, boli ma uz dlhsie chrbát v dolnej časti, mám vyskocenú platničku v krížoch, cvičím ako blázon a nejak sa to nezlepšuje, tak ma pre istotu posiela onkolog.
@nelaja ahoj, mne brali om 2x len, druhykrat som mala 1 marker trosku vyssi ako prvykrat a onko mi povedala aj napisala, ze negativne, lebo som sa tiez bala, ale stale boli v norme. Tak dufam, ze je to ok, ja som este v liecbe
@daniela232 baby, ja som sa včera pýtala doktorky, povedala, že nevidí problém ísť aj k moru, treba sa chrániť, samozrejme, "negrilovať" a vraj je dobré nasadiť Penicilín, ochráni kožu.
@lulu1217 presne ,ja si myslím to isté a ešte samozrejme použiť ochranný krém s vysokým faktorom
@daniela232 jasné, 50tka povinná výbava 😁
@michaelanova Ahoj Miška, veď mne tiež lekár povedal, že mám všetko v norme, to len ja blbec všetko študujem a pitvám sa v tom. Norma na ten CEA je do 3, 3-5 hraničné hodnoty a ja mám 0,6 a vyšilujem😂
Dievčatá, chodíte niektorá v tomto čase na ožarovanie alebo máte naplánované v dohľadnej dobe? Mám načatý Radiocare, je z neho asi 3x vytlačené, rada posuniem.
@nelaja veru, ja som taka ista, teraz ma bolelo brucho, pecen, tak som spatne listovala lecenkve testy a bola v strese, ze sa zvysuju, ale stale len o malicko a stale som hlboko pod hranicou, ale predsa...
@michaelanova Ale ved ty si v aktivnej liecbe, povazuj za zazrak, ze mas pecenove testy v norme, ved to je super.
@nelaja to ano, este mam ale 8 davok pred sebou a citim uz 2.tyzden,ze mq boli ten pravy bok, onko vravela, ze sa pecen hlasi.
@nelaja @michaelanova dievčatá a chodíte na odber krvi keď berú pečeňové testy nalačno? lebo mne vždy povie že nemusím byť a minule som mala tesne po rádioterapii zvýšené, čítala som že keď berú pečeňové tak sa má prísť nalačno.
@mirkab79 mne povedala, ze nemusim nalacno, nikdy nie som nalacno

@ira25 no parada, ja mam prave tento hormonalny typ, neviem teda co brat, aby ma nebolel ten bok, skusim asi radsej probio, lebo ma pobolieva cele brucha, picha ma pod rebrami aj vlavo😪