icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
3. okt 2023

@helga9 ďakujem za ukludnenie 🙂

minonka01
3. okt 2023

@heryteri ja som mala 2 na výmenu, doma normálne bez gombikov. Na gombiky preto, aby ťa vedeli ľahko obliecť po operacii a na vizite sme sa rozopínali. Mala som pribalenu aj manželovu staršiu košeľu s krátkym rukávom, pre istotu.

lulu1217
4. okt 2023

Ahojte baby, máte niektorá robenú rekonštrukciu prsníka z vlastného tkaniva?

michaelanova
4. okt 2023

Bambulky,zajtra idem na tu gamagrafiu,moc sa bojim,boli ma ta panva aj chrbat ako slak,podporte ma,vsak to nemusi znamenat najhorsie🙏a potom este 10 dni cakat na vysledky,dakujeeem😘❤️

helga9
4. okt 2023

@michaelanova drzim palce pevne verím že to bude dobré

michaelanova
4. okt 2023

@helga9 dakujem,heli,chcem tomu verit,nech je to dobre🙏

helga9
4. okt 2023

@michaelanova darmo ťa budeme ukludňovať ja viem že hlava si ide svoje je tam strach pokial som nemala dobré výsledky v ruke bola som nervózna jak pes

nelaja
4. okt 2023

@michaelanova Miska ja som kvoli tomuto bola na ct v aprili jednostranna bolest chrbta vystrelujuca do lavej casti panvy a bedroveho klbu - vysledok osteochondroza - degenerativne zmeny chrbtice - moja mama mi povedala, ze nie som chora, ale stara. Drzim palce, nemusi to byt to, coho sa bojis a coho sa vlastne bojime vsetky

michaelanova
4. okt 2023

@nelaja dakujem velmi pekne,no,nervy mam,boli ma to od krku az do stredu cela ta kost,pol zadku,uz nech je to za mnou,vysledky az 16.10

helga9
4. okt 2023

@nelaja a čo sa s tým robí? Cvičiť? Alebo nejaké lieky?

daniela232
4. okt 2023

@michaelanova ja som mala toto ešte pred chemo, kým mi porobili všetky vyšetrenia, kým som nemala istotu že nemám metastázy, mňa neskutočne bolela krčna chrbtica lopatky a tade okolo , až tak veľmi že niekedy mi unikalo že mám rakovinu, a potom po vyšetreniach všetka bolesť zmizla , možno to tvoj prípad nebude,ale bodaj by,lebo ja si stále myslím že to máš z tej chemo ,neboj bude to dobré ❤️✌️✌️a inak mne keď tam sestrička dávala nejaké papiere už po ,tak hovorí ...mate to v poriadku výsledky pošleme pani dr.takže mne hneď povedala

michaelanova
4. okt 2023

@daniela232 jej super,ze ti tak povedali,mne povedala po telefone,ze vysledky o tyzden poslu k doktorke,kde si bola,prosim Ta?ja idem do trnavy

daniela232
4. okt 2023

@michaelanova v Nitre som bola

michaelanova
4. okt 2023

@daniela232 tak ono zavisi,ci je tam asi ten doktor?mne tak povedali mri,ked som bola s malym,lebo som sa strasne bala,mal lozisko v hlavicke,tak mi to hned pozeral,bojim sa moc,ani nie tak vysetrenia,to prezijem,ako tych vysledkov,je to strasne narocne

daniela232
4. okt 2023

@michaelanova áno,ono nie každý ti povie výsledky,aj keď sú dobré,aj keď je tam doktor a vyšetrenia sa určite báť nemusíš to bolestive neni,len také...komplikovane,a ty chodíš kam na onko? Do trnavy?

michaelanova
4. okt 2023

@daniela232 ano,do trnavy do nemocky,bola by som rada,keby mi povedali,lebo 11 dni cakat bude hrozne

lulu1217
4. okt 2023

@michaelanova budem na teba myslieť, Miška❤️určite to nebude to najhoršie. Naordinujú ti nejaké lieky, cviky s budeš mať pokoj

michaelanova
4. okt 2023

@lulu1217 dakujem,dufam,lebo som ako zbity pes🫣

katenka2
4. okt 2023

@michaelanova Miška, v TT sú pomerne ochotní. Mne povedali hneď sami od seba. Teda doktor, čo mi to robil, mi hneď povedal. Aj kontrastnu latku pichal a bol, s ohľadom na moje žily, veľmi šikovný ☺️. Ďalšie CT bolo už zlé a tak hneď na druhý deň poslali výsledky doktorke. Ovšem jednalo sa o neurologičku, ktorá mi týmto asi zachranila pár rokov života

michaelanova
4. okt 2023

@katenka2 dakujem,Katus,skusim sa opytat,stres mam ohromny,keby som isla preventivne,tak sa tak nebojim,ako ked idem s bolestami,ved vies….❤️

nelaja
4. okt 2023

@helga9 cvicím pilates, ale ked som hnila a dlhsie necvicim a este k tomu aj nieco tažsie robim (napr. predvcerom som prenosila asi 50 lát na plot), tak lieky - aj dnes som si musela dat flektor, lebo sa chystam na dovolenku o dva tyzdne a nechcem aby ma seklo, tak mam tak na dva tri dni flektor a potom je zas mesiac, dva lepsie + chodim na masaze. Chcelo by to cvicit denne, potom aj tie bolesti su ovela ovela mensie.

michaelanova
5. okt 2023

Bambulky,tak prvy sken mam za sebou,vysledky mi nepovedia,ze s tym maju zlu skusenost,ze to musi skontrolovat aj veduci lekar,tak ma caka 10dni cakania….je to hrozne

katenka2
5. okt 2023

@michaelanova aaaale neboj! 🍀

michaelanova
5. okt 2023

@katenka2 dakujem,Katus❤️

michaelanova
5. okt 2023

Baby,tak mam to za sebou,strasne sa ale bojim,urobili mi 2x ten detektor,najprv bez latky,potom s latkou a potom ma doktorka poslala este na ct panva a chrbtica,sestricka vravela,ze vraj je to standard,ale kamoska mala gamagrafiu a po detektoroch jej nerobili nic,znamena to,ze u mna nieco nasli?som mrtva pd strachu,dakujem vam krasne za podporu

lulu1217
5. okt 2023

@michaelanova dôveruj sestričke, že je to štandardný postup pri vyšetrení. Chcú mať len istotu. A uvidíš, že výsledok bude dobrý.
Ja som si dnes bola po výsledky MR, po roku tam je čosi, tienenie, o mesiac idem na biopsiu. Tak tiež sa mi nedá momentálne krvi dorezať.

nelaja
5. okt 2023

@michaelanova Miska ahoj, rada by som ta ukludnila, ale nemam skusenost, ja som s diagnozou skoro päť rokov a za ten cas som bola len na sono a tri razy na ct brucho panva. Chapem v akom si rozpoložení, ja som bol av podobnom psychickom stave, keď mi po 1 a 3/4 roku od operácie nasli "čosi" na pečeni, pričom "čosi" malo 4 cm. Tiež chodim do TT na onkologiu, lekár mi hned urobil onkomarkery, vsetko som mala v norme, snazil sa ma ukludnit, ale teda tych 10 dní do výsledkov bolo veselých. Nakoniec z toho bola nepravidelne ulozena steatoza z tamoxifenu (tuk na pečeni). Len jedno ti chcem povedat, panikaris rovnako ako ja. Casom to budes znasat lepsie, ale ak nezvladas, nie je hanba si dat pomoct odborne. Pre mna bola moja diagnoza tazkou psychotraumou, zostresovala som po operacii tak, ze som uplne uplne prestala spat, cele noci ani oko zazmurit - v case ked som uz mala byt kludna, ked bolo z histolky jasne ze som A luminal, prve stadium, budem len sledovana, bez chemo a "len" na tamoxifene. Doteraz chodim psychologicke a doteraz beriem antidepresiva, skusala som vysadit, uz to bez nicch nejde (moj muz hovori, ze ked budem na antidepresivach 30 rokov, dozijem sa pekneho veku). Tych stresorov bude este kvoli nasej diagnoze vela - napr. teraz v lete tyzden pred letnou dovolenkou som si nahmatala 1 cm hrcku pod pazuchou na opacnej strane ako bol operovany prsnik, nikto to nechel riskovat, takze na druhy den to bolo vonku a cakala som na histolku 30 dni, pretoze na chirurgii mali dovolenku, nakoniec lipom zase len tukova hrcka, neviem preco sa mi to robi, nemam vobec nadvahu. Ak mam taketo "mnam" obdobie, nevaham siahnut aj po jednorazovach ukludnovakoch, ak uz neviem, co so sebou, potrebujem sa nezblaznit, fungovat v robote (robim mimoriadne zodpovednu papierovu robotu, za chybu zodpovedam svojim majetkom), fungovat v rodine, neutrapit svojho muza a mamu, tak si dam polku xanaxu a takto vydrzim relativne funkcna do výsledkov.

nelaja
5. okt 2023

@michaelanova Ako som ti vcera pisala, ze som s podobnymi problemami bola na ct, aj u mna na jar lekar rozmyslal, ci mi neda urobit scintigrafiu skeletu, ale hned povedal, ze zmeny makkych struktur (platnicky) tam nebudu zobrazene, preto ma hned poslal na ct. Rozmyslam, ze ak nic nenasli na kostiach, mozno chcu vediet, co tam mas ine, samozrejme ber to s rezervou, nerozumiem tomu, len posuvam, co mne bolo povedane, viem ze ta ukludni az negativny vysledok

michaelanova
5. okt 2023

@lulu1217 boze moj,to mi ani nehovor,moc drzim palce🙏❤️

katenka2
5. okt 2023

@nelaja
@michaelanova
vidím, že tie komplikovanejšie prípady, sme ako cez kopirák. Od nervov, nespania, cez psycho až po xanax, ktorý už neberiem ani do úvahy 😅. Chcem ale akosi nezmyselne utešiť - dievčence, ak s tou hnusobou budete bojovať takmer 3 desaťročia, jednako sa dožijete pekného veku 😂 a jednako sa ten strach nejako otupí a človek zostane zmierený a kludnejši. Takže stačí chodiť na onkologiu 25-27 rokov a bude to....