Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@arcenciell človek vždy verí, že to bude dobré, ale bohužiaľ, máme tendenciu myslieť aj na tú horšiu verziu a niekedy je ťažké dostať ju z hlavy. Tak, ako ti Katka píše, nie je to predtucha, ale strach. Nepoddaj sa mu😊bude to v poriadku, verím v to. Ja zajtra volám o výsledok biopsie.
@arcenciell ❤️
@nelaja ahojky. Prosim ta ake mas skusenosti s mamologickou ambulanciou v trnave? Beru este novych pacientov? Ako prebiehaju kontroly? Mamina je sledovana u onkologicky ale to je velmi slaba kontrola len krv raz za pol roka, sono a mamo naposledy pred pol rokom.. oktrm toho nic a hladame nieco kde budeme mat pocit ze sa o pacienta zaujimaju a chcu liecit
@arcenciell Ahoj neboj musíš sa s tým popasovať aj mne všetci hovorili že dobre bude a nič nebolo a teraz?Som rok po OP.Mam sa dobre momentálne na liečení v Luckach a dá sa
Lepšie sa pripraviť na horšie ako lepšie a všetko môže byť úplne inak
Neboj ty to spracujem či to bude tak alebo tak.Držim palčeky
@masha123 žiadne, v mamologickej ambulancii som bola len počas diagnostiky dva razy pred piatimi rokmi aj to v BB, kde ma operovali. Do TT chodím na kontroly do onkol. ambulancie a tam som si všimla, že je aj mamologická. Kontroly mám polročne krv, markery, sono brucha, prsnika a jazvy a mamografia raz za rok. Pred pol rokom ct, lebo ma dlho boli chrbtica, tak pre istotu.
@helga9 och mne sa to zda velmi malo podl mna take ct alebo rtg pluc by malo byt sucastou kazdej polrocnej prehliadky ved to sa moze prejavit opat inde nie len v prsniku. Zacala pokasliavat, boli ju chrbtica dost, v hlave picha, dalsiu kontrolu ma az v marci da sa spravit ct ako smoplatca skor neviete?
@masha123 určite áno len keď ma výsledky dobre onkomarkery tak oni neradi posielajú na vyšetrenie mňa moja onko pošle, lebo sa pýta. Po pol roku aj mne sa zle dýcha a moja mi povedala že po ty hto terapia trvá rok aj viac kým sa telo dá do hromady
@lubicakalnicka ahoj, môžem napísať ss?
@daniela232 Ahoj jasne pýtaj sa
@lubicakalnicka presne tak len nech sa pýta každé vyšetrenie je dobre vyšetrenie aspoň pre pokoj jej dušičky že je všetko dobre
Dievčatá, zajtra ma čaká to sono, ale chcem sa spýtať ešte jednu vec, dnes som si bola na gynekoogii pre vymenný lístok a doktorka mi prsník prehmatávala a netvárila sa moc pozitívne. Ak mi zajtra na sone povedia že je to ok, môžem si aj tak vyžiadať nejaké ďaľšie vyšetrenie? Veľa som tu toho čítala, že niektoré z vás mali tiež sono ok a nakoniec z biopsie to bolo pozitívne. Čo myslite? Ďakujem za radu
@lulu1217 tak hádam je všetko v poriadku, veď keby je niečo zle tak hadam by to neodkladali,to by ma asi upokojovalo,tak by to malo byť no...ale dúfam že aj bude
@daniela232 ona sa na to možno ani nestihla pozrieť, neviem. Snáď zajtra sa dozviem
@lulu1217 vies, myslim, ze rokmi praxe empatia otupuje. Je to smutne, ale ktovie, keby sme denne mali plne cakarne, keby nam pacientky neraz umierali aj mlade, keby sme videli na onkologii trpiet deti... asi by sme tiez otupeli...alebo sa zblaznili. Clovek musi vediet vypnut aj v takychto extremnych povolaniach, uz aj preto, aby to dokazal dalej robit
@katenka2 ja viem, Katka. Vnímam aj túto stránku, len sa mi to dnes tak ťažko prežívalo😊ja beriem, že si nemôže každý jeden prípad pripúšťať, ale zas mi ani nejde do hlavy, ako vedia nechať človeka v nevedomosti. Šťaviť sa v myšlienkach. Každopádne, dnes už nič neporiešim, zajtra sa snáď dozviem verdikt.

@arcenciell ato nie je predtucha, len strach. A strach je hrozna svina! Skus nepodlahnut, moc sa tu pise a to ta znervozuje a cakas len zle spravy. NEMUSI to tak byt! Drz sa dievca, sme s tebou