Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@arcenciell ahoj, vraví sa, že sono nie je také dôveryhodné, ale ak by sa im niečo zdalo čo i len trošku podozrivé, určite by ťa poslali na ďalšie vyšetrenie. Veľmi záleží aj od trpezlivosti a hlavne precíznosti lekára, niektorí sú schopní prsník len tak “preletieť” a nevšimnú si to, čo iný áno.
Držíme ti zajtra palce a myslíme na teba! Daj potom dosť, ako si dopadla😊
@arcenciell ak budeš ale stále nesvoja, trvaj na ďalšom vyšetrení. Mne napr. robili mamografiu pred rokom a pol, aj keď som nemala ešte 40. Vraj keď treba, robia aj 20-ročným. A teraz som mala na sone všetko čisté a MR ukázalo po necelých 3 mesiacoch nejaký útvar.
*vedieť, ako si dopadla
Dievčatá ktorá musela po Tamoxifene ísť na opku maternice?
Nejaké skúsenosti prosím.
@ira25 Ja som bola, išla maternica aj vaječníky, robili mi to v Gynpore na Sliači, v pondelok ráno urobili vo štvrtok som išla domov, za cca tri týždne som už normálne fungovala. Tamoxifen mi robil veci, ktoré som dovtedy nikdy nemala - veľká krvná zrazenina, cysty, krvácania mimo cyklu (mne nezastavil onkolog menzes).
@arcenciell a ty dusicka, ty si ako dopadla? 😘
@ira25 ja som bola na operaciu v Leviciach,ale jednoznačne laparoskopia 👍po operácii žiadne bolesti, už na druhý deň som v pohode chodila
@daniela232 Koľko dní si bola v nemocnici?
Dievčatá ak som dobre pochopila Irenka ma ísť na kyretáž to je vyčistenie maternice- zhrubnutá sliznica . Nie na vybratie maternice.
@mazi1 v pondelok prijem,utorok operacii,a v piatok domov
@ira25 ja beriem tamoxifen dva roky,cez leto som každý mesiac chodila ku gynekológovi, lebo sa mu tam tiež nezdalo cysty, aj výstelka maternice, pokaždé som mala iný nález, už ma posielal na operáciu, na poslednej kontrole to bolo dobré už, tak kontrola o pol roka,tak som zvedavá. Berieš iba tamoxifen?

@arcenciell Kolko mas rokov, nemas narok uz aj na mamografiu? Mozno ti ju odporucia pre istotu. Uvidiš co ti povedia a ja by som sa v prípade, ak sa im to bude zdat v poriadku pytala gynekologicky,, co dalej. Prípadne - ja som pred rokmi mala tiez pochybnosti a zaplatila som si konzultaciu v mammacentre v BB - bola som vtedy u primara - chirurga co sa specializuje na ochorenia prsnej žlazy. Vtedy to bolo v poriadku, ale o 4 roky ma tam riesili s rakovinou.