icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ariad
17. dec 2023

Dievčatá, dostávate niektorá bisfosfanaty ako prevenciu/liečbu osteoporózy???
Onkologicka mi to na kontrole spomenula, že by mi to popri Anastrozole nasadila.

Viem že to dostávajú baby s mts v kostiach,nevedela som ,že aj osteoporóza sa s tým lieči

lulu1217
17. dec 2023

@ivana1000 oni posielajú na CT alebo MR, len keď sa posťažujeme, že niečo bolí. Kedy máš začať s ožarovaním?

helga9
18. dec 2023

@ariad áno biofosfáty posilňujú kosti ale ak by si sa nato dala zuby daj najskôr do perfektného stavu

ivana1000
18. dec 2023

@lulu1217 začínam v stredu budem chodiť do Komárna ja som okres Levice museli sa trosku stiahnút stehy

katenka2
18. dec 2023

@ariad
@helga9
veru ano, ja som tak prisla o skoro vsetky horne zuby 😢. A nebola to sranda, chodila som opuchnuta a zelena ako Srek 🙈

rain15
18. dec 2023

jednoznačne ti želám veľa zdravia a sily !
si silná žena a určite toto tažké obdobie zvladneš lavou zadnou ...ak môžem niečo odporúčiť, tak je to hlavne pozitívne myslenie, to urobí veľa ....a ešte aj pomáha červená repa - papaj ju ako prilohu k obedu aleo si sprav z toho smoothie ...taktiež používaj probiotika biogaia - hlavne aby si si udržala dobru imunitu

ariad
18. dec 2023

@katenka2
@helga

Áno,dr.mi vravela,že musí byť vstupná denzitometria a snímok zubov bez ložísk. Tak uvidíme.
Ja som prešla teraz z Exemestanu na Anastrozol,tak ešte neviem, čo môžem čakať.

helga9
19. dec 2023

@ariad treba záťožovo cvičiť naozaj to pomáha po dvoch rokoch teraz výsledky bedra sa mi fakt veľmi zlepšila hustota kosti ale robím sto drepov denne

mykeila
19. dec 2023

@helga9 môže sa cvicit ľahký silový tréning vo fotku?

helga9
19. dec 2023

@mykeila samozrejme ale stačí aj doma vlastnou váhou a 2 činky

ariad
19. dec 2023

@helga9 ty máš okrem inhibitorov aromataz ešte niečo?
Úprimne, nečakala som,že mi navrhne túto liečbu ,lebo veď ešte ani nevieme či mám osteoporózu. Ale asi sa teda dostaví 😂

Spomínala,že je tam cca 5% riziko vzniku nekrozy čeľuste 😳 ,tak preto tie zuby musia byť tip-top.

helga9
19. dec 2023

@ariad len letrozol mám čakali sme na denzitometriu že čo ukáže a podľa toho by sa teda usudilo či niečo nasadíme takže aj u teba uvidíte či to vôbec bude treba. Treba cvičiť a cvičiť to je moja rada a funguje aspoň teda u mňa

tanicka2311
19. dec 2023

@helga9 a co cvičíš prosím ťa? Ja som tiež skúšala a tak ma v noci bolievali nohy, že som prestala.

helga9
19. dec 2023

@tanicka2311 správny cvik nesmie bolieť okrem svalovky. To je ťažko opísať čo cvičím mám takú zostavu svoju kde kombinujem jogu pilates a do toho potom take ako plank a činky aj brušaky drepy výpady a to tak obmieňam že raz viac nohy iinokedy brucho a zas chrbát

helga9
19. dec 2023

@tanicka2311 a ešte čo je výborná vec švihadlo

nelaja
19. dec 2023

@helga9 Švihadlo ano, pokiaľ už nie je rozvinutá osteoporóza samozrejme. Vtedy sa skákať nesmie, hrozí zlomenina. Tak to je super, že ti cvičenie takto pomáha. Musím sa aj ja donútiť viac hýbať, leniva som. Inak pilates cvicim kvoli chrbtici, chcelo by to denne, donútim sa tak dva razy do týždňa.

ariad
19. dec 2023

Ja cvičím jogu a rehabilitačné cviky .
Žiada sa mi aj viac,lebo predtým som pravidelne behala 4-5x do týždňa.
Len to mi zatrhli kardiológovia,lebo mám srdcové zlyhávanie,ako dôsledok antracyklinovej kardiotoxicity.
Keď som ešte nechápala,že to je ďalšia diagnóza na celý život,pýtam sa kardiologicky,či si ešte niekedy odbehnem maratón,veď mi predsa dajú lieky. Len na mňa kukla,dvihla jedno obočie a že " zabudnite" .

Takže mám odporúčanie "hýbte sa ale šetrne" 😂
Čo je dosť ťažké,lebo predtým som si išla filozofiu Emila Zátopka - "Keď nevládzeš,tak pridaj"

nelaja
20. dec 2023

Dievčatá ja pekne začínam sviatkovat, mam Covid od pondelka, kašlem tak, že už má boli celý človek. Dcéra to už tiež nakúpila, tak hovorím mužovi, nech postaví stromček, lebo keď to chytí on, ja strom ani do stojana neosadim😂😂😂

zuzap33
20. dec 2023

@nelaja aj ja mam covid. Vitaj v klube

helga9
20. dec 2023

Jaaaj baby moje no je zas dosť rozšírený ten covid nech Vám to rýchlo prejde

lubicakalnicka
20. dec 2023

@helga9 Ahojky,no klobúk dole pred Tebou ja nespravím ani 15drepov a švihadlo zabudni ledva dýcham ešte som pred 3tyždnami mala covid no ce zle

helga9
20. dec 2023

@lubicakalnicka jaaaj no ale nič nejde hneď postupne som začala od 10 a po 5 som pridávala teraz už ani neviem že urobím stovku.

nelaja
20. dec 2023

@zuzap33 No pekne tiez. Nech to rychlo prejde. Ked som dneska volala dr., ze mam pozitivny test, tak ironicky, ze ake "neobvykle", ze za doobeda jej takto zavolalo 30 ludi. Mam pocit, ze je toho viac ako pred rokom.

nelaja
20. dec 2023

@helga9 Vdaka. Som nahnevana, este som potrebovala dost veci stihnut do sviatkov. Teraz len vylihujem, rodina ma vylucila do izolacie 🙂. Brat je do soboty pracovne mimo SR a moja mamka silou mocou potrebuje vyumyvat otcov hrob a neda si to vyhovorit, ze to spravime potom spolu, ked budem zdrava. Zvyknem kazdy rok robit na hrob aj vianocnu ikebanu z ceciny, nech ma aj dedko Vianoce, a som totalne nepouzitelna. Problem je, že mamka ma 74 rokov a chronicke vertigo, az na tom cintorine padne dole hlavou medzi hroby, tak som zvedava, co spravim.

katenka2
20. dec 2023

@nelaja dušička v prvom rade prajem rýchle vyliečenie (ale teraz to vraj trvá pár dní a je koniec, tak dúfam že aj u Teba a Zuzky to bude tak). No a ešte by som sa chcela spýtať na to chronické vertigo, čo má mamina. Celkom si ma vyľakala. Už 2 roky tiež beriem denne 2 tabl. urutalu na vertigo a pomáhal. Teraz sa mi to však tak zopsulo, že ma neurologička posiela aj na CT mozgu, čo mám závrate viac -menej stále. Už ani 3 tablety denne nepomáhajú. Je to veeeelmi nepríjemné s tiež čakám, kde sa vykotim a dolámem. Dúfala som, že to predsa len prejde a ty píšeš chronické 😭. Nezistili čo to mamine spustilo? Lieči sa aj na iné ochorenia? Ďakujem za ochotu podeliť sa o info 🙏🏻

nelaja
21. dec 2023

@katenka2 Ahoj Katka, mamina to má tiež už dva roky, u nej to ma pôvod vo vnut. uchu, začalo to náhle akurát bola u mňa, našťastie. Zohla sa a začala sa jej ta hlava točiť tak, že sa až rozvracala a volala som sanitku. Pomohli kortikoidne infúzie na ten akútny stav, a domov ju púšťali s tým, že sa ma s tým naučiť žiť. Naučila sa chodiť tak, že už nevyzerá ako opitá, dokonca šoféruje, ale pri prudkom pohybe alebo v tme ju zamota. Lieči sa na vysoký tlak a systémový lupus, co jej diagnostikovali len vlani. Inak majú to aj jej susedia dvaja v podobnom veku a tiež im to neprešlo úplne, majú to podobné ako mamina.

nelaja
21. dec 2023

@katenka2 A ty sa ako máš? Berieš teraz nejakú liečbu?

katenka2
21. dec 2023

@nelaja Dakujem, ze si mi toho tolko napisala. Vidim, ze ta hnusoba choroba tiez nie je ojedinela a treba sa s nou naucit zit. Tak to aj ja skusim, nic ine mi zrejme nezostava. Takze dalsie lieky na vertigo mamina neberie. Tlak ja mam OK a ano, beriem uz 3/4 roka tabletkovu chemoterapiu. Ta mi pomaly, ale iste rozbija telo kus po kuse ☹, hoci mi lekarka uz 2x znizovala davku. Teraz som prave v utorok bola na /uz ani neviem kolkiatom/ CT. Chodim kazde 3 mesiace, aby sa videlo, ci ta liecba este vzdy zabera. Zatial to fungovalo aspon tak, ze sa zastavil rast metastaz. V januari mam ist na MR mozgu a miechy, bo ma uz dlho bolieva krcna chrbtica, v ktorej mam tiez mts. Je to vsetko dost narocne, ale bez boja to nevzdam.
A ty ako? Covid este neodoznel? Nech mate aspon stedry den v pohode, ak teda to ostatne bude posluchat. Krasne sviatky prajem a veeeeeela sil do noveho roka!

nelaja
22. dec 2023

@katenka2 Uz nemam teplotu, chvalabohu. Drzim palce, aby si mala dobre vysledky.

nelaja
22. dec 2023

Dievcata, zelam vam vsetkym krasne a pokojne Vianoce, oddychnite si a uzite si vzacne chvile s blizkymi.