Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@2xmama ahoj, mrzí ma, že tu mame ďaľsiu kamošku. Len si poplač, uvoľni napätie, ale ver mi, keď začneš s liečbou, chytíš druhý dych, budeš veriť vo vyliečenie, všetko budeš vidieť v krajších farbách💐pri takto veľkom nádor budeš takmer určite začínať chemoterapiou, následne bude operáci a rádioterapia, čiže neoadjuventná liečba. Tiež nerozumiem, ako ťa mohli nechať 4 mesiace len tak, bez začatia liečby. Ja som bola prvýkrát v NOÚ tiež u MuDr. Bartošovej, objednala ma na CT, prišla som po výsledky a sama ma posunula ku pani primárke. Popravde, bola som veľmi rada. Vo všetkej úcte, pôsobila na mňa tak nemastno-neslano. Ale každý onkológ spraví pre teba, čo môže, liečba prebieha podľa protokolu, takže väčšinou sa liečba zhoduje, záleží o typu nádoru, samozrejme. Veľmi ti držím palce🧡
@2xmama ja som tiež tak cestovala, ale mala som zlu skúsenosť v dvoch mestách bližšie, tak som si vybrala na základe odporúčaní NOÚ. Je pravda, že sú obdobia, kedy tam budeš musieť cestovať 2-3x do týždňa, tak je to náročnejšie. Mne Bartošová zavolala, že CT potvrdilo len nádor v prsníku, ostatné bolo čisté, dala mi termín ku primárke, asi 2-3 dni na to. Ta ma prijala, povedala mi, aký je postup a vraví mi, že volá do aplikarne, nech mi namiešajú dávku, že môžeme začať hneď, ale bola som sama autom, to mu radila neriskovať, tak som prišla na druhý deň s doprovodom.
@2xmama zvládneš, o tom ani nepochybuj!
To je ešte príliš skoro uvažovať o tom. V prvom rade nejde o manžela, ale o teba, o tvoj pocit. Ja som hneď vedela, že budem chcieť rekonštrukciu. Vnímam to ako úspešný príjazd do cieľa🙂rok a pol som bez prsníka, dá sa na to zvyknúť, ale predsa len, pohodlnejšie je mať dva😃hlavne teda v lete je to veselé.
@2xmama ahoj,ja mam 41,nemam pravy prsnik,som rok a pol po opke,11 mesiacov po chemo a zatial nad tym nepremyslam,nebojim sa bolesti,ake skor ze ked sa mi tam zacnu piplat,aby sa ta rakovina nejako neprebrala,je to asi kravina,ale mam to nejako takto v hlave…drzim prsty v liecbe❤️🙏
@michaelanova presne toho sa bojim aj ja.
Musim sa vyliecit, na inom nezalezi.
@2xmama pust to teraz z hlavy,treba sa sustredit vzdy na nadchadzajuce vysetrenie,na opku,na prve chemo,druhe…mne ked povedali,ze budem rok na pn,skoro som sa zosypala a potom to tak utieklo,ze sa mi ani do roboty nechcelo zasa a ak mas deti,tak ten cas tak rychlo poleti,ja som sa musela s mensim ucit,vozit na treningy,takze mi to uletelo,drzim prsty🫶🏻
@michaelanova Ďakujem, ešte stále to spracovávam, ale nejak mi to nejde, trápim sa, bojím sa. Mám rodinu, deti, musím to zvládnuť. Len tá hlava, keby sa dala vynúť.
@2xmama Ahoj určite si to daj spraviť je to pohodlnejšie ako vyberať epitezu za každým keď ideš plávať a tak ja mam 57 a mám prsia spravené a nebanujem ani 1mim že som do toho išla
@2xmama hlava si ide svoje vieme o tom svoje ale ona sa časom ukľudní už len to že začneš liečbu bude mat nato vplyv že bojuješ proti tej pliage. Na mna taký najväčší účinok mala operácia proste že ta svina je už z tela von. Ja mám obojstranne rekonštrukciu urobenú pár rokov a neľutujem. Teraz nad tým nepremyslaj či ju chceš či nie po liečbe možno budeš mat iný názor že nový začiatok a rekonštrukcia bude jedným zo stimulov sa cítiť dobre
@nori21 @standina @michaelanova, baby, akú máte veľkosť? Nepotrebujete niektorá podprdu? Mám kúpené 2, vôbec ich nenosím, mohla by som posunúť za výhodnejšiu cenu.
Dobré ráno, dobré duše, nevadí, keď sa tu trošku "vyrozprávam"?
V noci ma pobolieval prsník, v ktorom mám nádor, bolesť už začína ísť do rebra, do ruky. Taká chvíľková, ale už sa veľmi bojím. Stále si vravím, že to môže byť aj zo sedenia u počítača, lebo robím v kancelárii. CT až budúci štvrtok, liečba ... ktovie kedy.
Kolegyňa mi stále hovorí, že mám ísť skúsiť iného lekára, nie NOU, ale kam mám ísť?
A prosím Vás, na to CT čo mám mať oblečené? Či do pol pása nič a dole aj legíny?
Nechcem sa o svojom strachu rozprávať s manželom, veľmi sa trápi so mnou, pred rokom mu zomrela na rakovinu plúc mama, otec má rakovinu prostaty a do toho ja ...
@2xmama ahoj na CT pôjdeš nalačno, zavedie ti sestrička kanylu, vypijes roztok a treba chvíľu počkať. Potom ta zavolajú do kabínky vyzliekam sa do nohavičiek, potom ešte zasa pijem trochu roztoku , ľahnúť prikryju ma a vysetrenie začína .
Stroj hovorí nedychajte, dýchajte a ty spolupracujes.
Ja momentálne čakám na popis môjho CT vyšetrenia od 17.5 je to veľmi dlhá doba, veľká strata času a ten stres k tomu☹️☹️
@2xmama ja keď som bola na CT prvý krát,tak som hneď povedala že ho potrebujem že mám nádor cakam na operáciu,, samozrejme bla bla reči...nie ste jediná, máme toho veľa a pod ,ale videl m mojich očiach strach smrť,presne som sa citila ako opisujes,ja som cakala že sa tam zrutim 😔no a vysledok som mala za 2 hodiny . Ja som chodila (a chodim) do mammacentra do BB, spokojná max zo všetkým
@daniela232 len ja som zo Západného Slovenska, do Ba dve hodiny, do BB to už mám veľmi ďaleko, navyše nešoférujem, takže musím len dúfať, že to nebude trvať tak veľmi dlho.
Mne povedala MUDR. Bartošová, že asi najprv chemo, potom operácia a potom zase chemo. Lebo nádor má 2x3 cm a ešte dva milimetrové našlo MRI.
@2xmama na CT chodím v tielku dole som normálne oblečená akurát si stiahnem nohavice na stehná. Ten popis trvá všade inak dlho ja chodím do Nitry a v ten deň ku fajrontu bol popis hotový. Bolieť ta to môže nador tlači na okolité štruktúry. Mala som tiež ten postup ako tebe navrhuje teda chemo 4 červene potom opka a potom 12 bielych chemo a 25 oziarov.
@2xmama jasné že vydrzis. Ja som celú liečbu normálne pracovala, bola na dovolenkách, všetko som doma porobila. Červená chemo bola 4 dávky každé 3 týždne to rataj 3 mesiace. Potom som mala chvíľku pauzu asi mesiac a bola operácia. Po operácii zas chvíľku pauzu asi mesiac a mala som 12 bielych tie sa dávajú každý týždeň. Biele som skončila na konci novembra a na konci decembra som nastúpila na oziare. Takze trištvrte roka.

@daniela232 neviem, kam by som isla. Ked som dostala vysledky biopsie, gynekolog mi dal cislo na NOU, aby som sa objednala. Sice ma vzali do tyzdna, ale len ma zaregistrovali a dali termin na CT. Nevladzem uz, len placem.