Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@2xmama mrzí ma, že toho máte v rodine tak veľa. Mysli na to, že si už len kúsok od začatia liečby a môžeš nám veriť, potom už bude len lepšie. S prvou dávkou príde viera, lepšia nálada, ja som bola úplne zaplavená endorfínmi. Tiež som nikdy predtým nebola PN, s touto diagnózou som bola síce rok doma, ale teda, aktívne. Melé dieťa, šport, priatelia, zábava, absolvovala som všetko. Jasné, keď bolo zle, bola som doma utiahnutá, ale potom sa zase energia vráti.
@lulu1217 Ďakujem za povzbudenie, dnes som veľa nenaspala, stretla som známu, tá mi dala.... vraj pri karcinóme prsníka je veľmi ťažká chemoterapia, a keď budem potrebovať, príde mi pichnúť lieky od nevolnosti, lebo nebudem vládať aj týždeň ani chodiť ....
A to som bola už naštartovaná, že to dám, idem bojovať.
@2xmama https://ozamazonky.sk/rakovina-prsnika/mam-rako...
https://www.onkopacient.sk/?id=115 (veľmi dobrá stránka)
Na nete je veľa, veľa aj ďalších dobrých info stránok. Aj od lekarov, odbornikov, pacientov. Nájdeš tam všetko, čo ťa zaujima. Nepočúvaj strašidelné opisy ani rady, hoci ich dotyčná/-ny mohli myslieť v dobrom. Nemajú ani trocha znalosti o tom, že NAJDÔLEŽITEJŠIA je pokojná myseľ, sila a ako sa len dá, potlačiť strach. Môžeš mi veriť, prešla som si všetkým, bojujem už 28 rokov s rakovinou (aj v súčasnosti) a stále som tu. Robim na záhradke, chodim na rôzne kurzy, aj na UTV 😂, s vnukom do kina, na výstavy, so starším manželom po lekároch a tisic normálnych vecí, čo patria k životu... Všetko sa dá, len sa treba presvedčiť a prinútiť (a ak je treba, aj vyplakať do podušky, aj to mi v začiatkoch pomahalo 😉).
Takže drž sa! Veď vieš, nikdy nie je tak zle ......✊🏻
@2xmama nenechaj sa stiahnut,ja som od znamych pocuvala aj pocuvam pribehy o tom,ako sa komu vratilo,umrel a neviem co,moze sa vratit,nemusi,to nevie nikto,drz sa❤️
Žienky, kde sa dajú kúpiť epitézy okrem Zdravotna-podprsenka? Hľadám hľadám a nič ... nechce sa mi kvôli tomu sedieť 2 hodiny v aute. prípadne ak je tu niekto kto by vedel Senica/Skalica/okolie.
@katarina_kacenec Mne epitézu zvykli objednávať v obchode so zdravotníckymi potrebami a pomôckami (dá sa dať predpísať onkológom 1x ročne, takisto aj podprsenku, tiež v zdrav.pomôckach). Potrebujú len veľkosť podprsenky a podľa toho poslali epitézu.
Ahojte, užíval niekto ZARZIO injekcie? Dnes som si ju dala a som celý deň unavená, neni mi dobre mala som aj závrat skoro som odpadla nachvíľu som skoro nič nevidela, nízky tlak, dala som si paralen trošku lepšie.. no neviem si prestaviť pichnúť to opäť zajtra a pozajtra. 🙏
@2xmama ahoj, nie je to nič príjemné tá chemoška to vieme všetci ale dá sa to vydržať. ja som prvé 3 mesiace chodila normalne do práce + 2 malé deti doma, škola, eočná uzávierka atd. popritom som stihla aj dovolenku s rodinkou v tatrach, raz bolo lepsie raz horsie. ked bolo zle, lekári pomohli. neboj, dá sa to zvládnuť.
@2xmama Ahoj pripájam sa k žienka neboj sa nemusí Ti byť vôbec zle ako mne mala som síce biele ale 12x a ani vlasy mi nevypadali a ja som z MT a chodím do Nitry Dr.Miškovicova prednostka a supeeeeer odporúčam 37roč.ustretova,milá, ľudská,veľmi profesionálna skus tam ja nebanujem ani minútu že tam chodím
Ahojte prosím máte niektorá skúsenosti s expandermi na oboch stranách sucastne ? Keď jedna strana je už po oziaroch ... Ako to prebiehalo ? Išlo to v pohode na rovnako alebo boli nejaké komplikácie s tou ozarovanou stranou ?
Ahojte mal tu niekto nalez 65x36 mm s chytenymi uzlinami? Maminka to ma v papieroch a myslim, ze to ma aj v uzlinach, lebo po rukach ma take 3 hrcky takze predpokladam metastazi ☹ Zajtra ideme po vysledky z biopsie. Este v novembri ciste prsia:( Bojim sa najhorsej diagnozy, ze sa to uz neda liecit. Ma 72 rokov, v tomto veku je to uz tazke a chemo neda ☹(((
@miriamkab ja mám kamarátku ktorá mala 10cm nádor,a tiež ako píšeš nezanedbavala nič,je po mastektómii ,a zatiaľ v pohode
Baby, že 10 cm nádory😱ja som tiež povedala aj onkologička, že mne vyrástol počas noci asi. To ide naozaj raketovou rýchlosťou
Ja som mala napriklad maly, ale velmi zly typ a agresivny. A presne to mi povedal dr, ze nieledy velky nador, ale dobry typ lepsie zareaguje na liecbu ako maly, ale agresivny. Som 2 tyzdne po liecbe, cakam na kontrolne ct, ako to vlastne cele dopadlo a ci liecba zabrala. Stav na prasky

@2xmama ahoj,ak sa mozem pridat,mna diagnostikovali v oktobri presne v den mojej 40.,takze top darcek…v novembri som mala po opke,v januari zacala liecba,14.6.som ukoncila celu chemo a v septembri som nastupila do prace,bola som 10mesiacov na pnke,utecie to rychlo,sama som bola z pnky hotova,nikdy som nemarodila,a nakoniec som si na svoju pohodu zvykla,naucila som sa hackovat,ked sa dalo,chodila som behat alebo aspon na prechadzku,mam dve deti na zš,nemam muza,takze som mala co robit,zivot ide dalej,aj ked to vyzera spociatku,ze sa zastavil,posielam vela sil❤️