icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
29. máj 2024

@2xmama ahoj,ak sa mozem pridat,mna diagnostikovali v oktobri presne v den mojej 40.,takze top darcek…v novembri som mala po opke,v januari zacala liecba,14.6.som ukoncila celu chemo a v septembri som nastupila do prace,bola som 10mesiacov na pnke,utecie to rychlo,sama som bola z pnky hotova,nikdy som nemarodila,a nakoniec som si na svoju pohodu zvykla,naucila som sa hackovat,ked sa dalo,chodila som behat alebo aspon na prechadzku,mam dve deti na zš,nemam muza,takze som mala co robit,zivot ide dalej,aj ked to vyzera spociatku,ze sa zastavil,posielam vela sil❤️

mykeila
29. máj 2024

@2xmama na klenovej som 33dni hospitalizovana a teraz som doma tak ma rieši naša nemocnica povazska-bystrica

lulu1217
29. máj 2024

@2xmama mrzí ma, že toho máte v rodine tak veľa. Mysli na to, že si už len kúsok od začatia liečby a môžeš nám veriť, potom už bude len lepšie. S prvou dávkou príde viera, lepšia nálada, ja som bola úplne zaplavená endorfínmi. Tiež som nikdy predtým nebola PN, s touto diagnózou som bola síce rok doma, ale teda, aktívne. Melé dieťa, šport, priatelia, zábava, absolvovala som všetko. Jasné, keď bolo zle, bola som doma utiahnutá, ale potom sa zase energia vráti.

2xmama
30. máj 2024

@lulu1217 Ďakujem za povzbudenie, dnes som veľa nenaspala, stretla som známu, tá mi dala.... vraj pri karcinóme prsníka je veľmi ťažká chemoterapia, a keď budem potrebovať, príde mi pichnúť lieky od nevolnosti, lebo nebudem vládať aj týždeň ani chodiť ....
A to som bola už naštartovaná, že to dám, idem bojovať.

katenka2
30. máj 2024

@2xmama tvoja známa je hlupaňa 🤨

katenka2
30. máj 2024

@2xmama https://ozamazonky.sk/rakovina-prsnika/mam-rako...
https://www.onkopacient.sk/?id=115 (veľmi dobrá stránka)
Na nete je veľa, veľa aj ďalších dobrých info stránok. Aj od lekarov, odbornikov, pacientov. Nájdeš tam všetko, čo ťa zaujima. Nepočúvaj strašidelné opisy ani rady, hoci ich dotyčná/-ny mohli myslieť v dobrom. Nemajú ani trocha znalosti o tom, že NAJDÔLEŽITEJŠIA je pokojná myseľ, sila a ako sa len dá, potlačiť strach. Môžeš mi veriť, prešla som si všetkým, bojujem už 28 rokov s rakovinou (aj v súčasnosti) a stále som tu. Robim na záhradke, chodim na rôzne kurzy, aj na UTV 😂, s vnukom do kina, na výstavy, so starším manželom po lekároch a tisic normálnych vecí, čo patria k životu... Všetko sa dá, len sa treba presvedčiť a prinútiť (a ak je treba, aj vyplakať do podušky, aj to mi v začiatkoch pomahalo 😉).
Takže drž sa! Veď vieš, nikdy nie je tak zle ......✊🏻

michaelanova
30. máj 2024

@2xmama nenechaj sa stiahnut,ja som od znamych pocuvala aj pocuvam pribehy o tom,ako sa komu vratilo,umrel a neviem co,moze sa vratit,nemusi,to nevie nikto,drz sa❤️

nori21
30. máj 2024

@2xmama to je hlúposť čo povedala tvoja známa, my sme to zvládli dáš to aj ty

katarina_kacenec
30. máj 2024

Žienky, kde sa dajú kúpiť epitézy okrem Zdravotna-podprsenka? Hľadám hľadám a nič ... nechce sa mi kvôli tomu sedieť 2 hodiny v aute. prípadne ak je tu niekto kto by vedel Senica/Skalica/okolie.

lulu1217
30. máj 2024

@2xmama “ohromné” stretnutie. Neboj sa, nalaď sa späť na dobré myšlienky. Všetky potrebné lieky dostaneš domov. Nie je to prechádzka ružovou záhradou, ale dá sa to vydržať.

mazi1
30. máj 2024

@katarina_kacenec Mne epitézu zvykli objednávať v obchode so zdravotníckymi potrebami a pomôckami (dá sa dať predpísať onkológom 1x ročne, takisto aj podprsenku, tiež v zdrav.pomôckach). Potrebujú len veľkosť podprsenky a podľa toho poslali epitézu.

dobka22
30. máj 2024

Ahojte, užíval niekto ZARZIO injekcie? Dnes som si ju dala a som celý deň unavená, neni mi dobre mala som aj závrat skoro som odpadla nachvíľu som skoro nič nevidela, nízky tlak, dala som si paralen trošku lepšie.. no neviem si prestaviť pichnúť to opäť zajtra a pozajtra. 🙏

maria123
30. máj 2024

@dobka22 áno, podobný stav, merajúc tlak na stoličke som odpadla, nízky tlak, to asi bolo v rámci podania tej injekcie, netuším kolky cyklus to bol, ale nebola to jediná injekcia

helga9
31. máj 2024

@2xmama akože tej pani by som bola dala tak po papuli že až by sa blýskalo čo je ona Sybyla? Že vie ako ti bude? Mne napr okrem divnej pachuti v ústach pri červenej nebolo nič a pri bielej absolútne nič to je úplne individuálne.

helga9
31. máj 2024

@dobka22 ja som nemala no dievčatá tu písali takéto stavy a bolesti kostí svalov - treba si dať niečo od bolesti

2xmama
31. máj 2024

@helga9 Ďakujem veľmi pekne, práve sa tiež snažím myslieť pozitívne, ale teda takéto vyhlásenia ma vždy zrazia na kolená. Ďakujem za svetielko nádeje.

katka14
31. máj 2024

@2xmama ahoj, nie je to nič príjemné tá chemoška to vieme všetci ale dá sa to vydržať. ja som prvé 3 mesiace chodila normalne do práce + 2 malé deti doma, škola, eočná uzávierka atd. popritom som stihla aj dovolenku s rodinkou v tatrach, raz bolo lepsie raz horsie. ked bolo zle, lekári pomohli. neboj, dá sa to zvládnuť.

lubicakalnicka
31. máj 2024

@2xmama Ahoj pripájam sa k žienka neboj sa nemusí Ti byť vôbec zle ako mne mala som síce biele ale 12x a ani vlasy mi nevypadali a ja som z MT a chodím do Nitry Dr.Miškovicova prednostka a supeeeeer odporúčam 37roč.ustretova,milá, ľudská,veľmi profesionálna skus tam ja nebanujem ani minútu že tam chodím

maria579
Autor odpoveď zmazal
tdaniela
10. jún 2024

Ahojte prosím máte niektorá skúsenosti s expandermi na oboch stranách sucastne ? Keď jedna strana je už po oziaroch ... Ako to prebiehalo ? Išlo to v pohode na rovnako alebo boli nejaké komplikácie s tou ozarovanou stranou ?

miriamkab
11. jún 2024

Ahojte mal tu niekto nalez 65x36 mm s chytenymi uzlinami? Maminka to ma v papieroch a myslim, ze to ma aj v uzlinach, lebo po rukach ma take 3 hrcky takze predpokladam metastazi ☹ Zajtra ideme po vysledky z biopsie. Este v novembri ciste prsia:( Bojim sa najhorsej diagnozy, ze sa to uz neda liecit. Ma 72 rokov, v tomto veku je to uz tazke a chemo neda ☹(((

lulu1217
11. jún 2024

@miriamkab ahoj, veľmi ma to mrzí. To ma naozaj veľký nález. Čo viem, tak sme tu mali tak 3-5 cm. Chemoterapia stiahne aj veľké nádory, ale tvojej maminke by už možno chemo nedávali. Ťažko povedať, záleží, ako je na tom zdravotne. Chodia určite aj ľudia v jej veku. Držím palce🩷

miriamkab
11. jún 2024

@lulu1217 Dakujem. Je to zle ma tam napisane syty infiltrat na ploche 65-35 mm ☹ Je to beznadejne.
Mamka chodila pravidelne k lekarom o to viac je to strsne,ze si nezanedbavala teito veci.

helga9
11. jún 2024

@tdaniela ahoj ja obojstranne expandery a mala som rádio. Žiadne problémy som nemala.

helga9
11. jún 2024

@miriamkab ak si dobre pamätám mame tu žienku čo mala tuším 10 cm. A dostala sa z toho.

miriamkab
11. jún 2024

@helga9 Dakujem za tieto slova. Som pripravnena na vsetko zle, co nam zajtra povedia. Mladsi clovek to este zvladne, ale nasi rodicia su krehki. Kiez by bol liek na toto.

daniela232
11. jún 2024

@miriamkab ja mám kamarátku ktorá mala 10cm nádor,a tiež ako píšeš nezanedbavala nič,je po mastektómii ,a zatiaľ v pohode

lulu1217
11. jún 2024

Baby, že 10 cm nádory😱ja som tiež povedala aj onkologička, že mne vyrástol počas noci asi. To ide naozaj raketovou rýchlosťou

lulu1217
11. jún 2024

@miriamkab ono ani nezáleží na veľkosti nádoru, ako na type ochorenia, môžu byť aj pár mm nálezy agresívnejšie. Ešte nevešaj hlavu, môže sa podariť, aby tu mama bola ešte roky

lenkapresov1
11. jún 2024

Ja som mala napriklad maly, ale velmi zly typ a agresivny. A presne to mi povedal dr, ze nieledy velky nador, ale dobry typ lepsie zareaguje na liecbu ako maly, ale agresivny. Som 2 tyzdne po liecbe, cakam na kontrolne ct, ako to vlastne cele dopadlo a ci liecba zabrala. Stav na prasky