icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lyonesska
11. jún 2024

Chcem sa spýtať či ste tu niekto absolvoval genomicky test.Robi sa hneď po operácií, náleze,alebo sa môže aj neskôr po vyliečení,?Ja by som ho chcela absolvovať,viem že je drahý,ale chcem vedieť na čom som

miriamkab
11. jún 2024

@lenkapresov1 Drzim palce Lenka🍀a dakujem za vase slova

lenkapresov1
11. jún 2024

@lyonesska aka je prosim cena testu? Ja som si dala robit test u Cekana

ada2007
11. jún 2024

@lenkapresov1 prosim ta kde robi Cekan tie testy? Aky to bol konkretne ? Dakujem

lenkapresov1
11. jún 2024

@ada2007 oslovis ich vez ich formular multiplex dx. Ale hradis si to sama

lenkapresov1
11. jún 2024

@ada2007 urci ti vhodny typ liecby

ada2007
11. jún 2024

@lenkapresov1 ďakujem, pozriem si to,ty si koľko od operácie a liečbu máš akú?

lenkapresov1
11. jún 2024

@ada2007 v septembri operacia, potom chemo 4+12, 30 oziarov. Som 2 tyzdne po oziaroch. Cakam m kontrolne ct, ci liecba zabrala. Ja som tripple negtiv

zuzap33
12. jún 2024

@2xmama celu liecbu aj po chemo chodim do prace. V piatok chemo, v pondelok som uz sedela vo firme. Od nevolnosti su lieky a nikto nic nepride pichnut. Onko pacientov je vela a su omnoho tazsie stavy ako po absolvovani jednej chemo. Tolko v skratke. Davno som uz nebola tu na MK

katenka2
12. jún 2024

@zuzap33 veru, davno si tu nebola... Ako sa máš Zuzka?

miriamkab
13. jún 2024

Tak mojej mamine 72 r. už stanovili diagnozu, mame biopsiu vysledky. Zatiaľ študujem čo a ako to je. Začínam sa dávať do obrazu. Nález mala dost velky 6x5 cm ä to som uz z mamo vedela vycitat nejake veci). Zo správy z vcerajsej kontroly v mamacentre BB čítam v skratke :
Invazívny dukalny karciom NST
HER2 (Herep Test) low positive äskóre1+)
Histol grade:1
Ki-67: cca 20% poz.buniek
GRD:1
E.cadherin: pozit.
Maligna leza B5b - invazivny duktalny kacion NST ľavého prsníka, hist.grade 1, luminárny B- molekulovy podtyp ( s nizkou pozitívnou HER)
Ale ma aj v uzlinach - jednu ci kolko metastaz. No a dnes bola na CT a neviem dodatocne si pytali zdr. kartu, tak asi ma aj inde nieco, ostala som viac vystrasena co tam este nasli. Asi ma aj nieco inde ☹
Inak primar povedal, ze horsie je to, ze to tak narastlo ( resp. skoda ze jej to nevideli na mamo skor , boli by to podchytili vcasnejsie. Bola v novembri a tam nic este nevideli, az teraz v maji.) . Neviem som zmatena z toho. Cakame ako sa poradia na konziliu ci ide najskor liecba a skusia to zmensit, alebo operacia ....Ma niekto takuto podobnu diagnozu ? Poradte nam priblizne co a ako prebieha ...

zuzap33
13. jún 2024

@miriamkab ahoj, vsetky tu mame tuto dg. Rozlisujeme sa len podla typu nadoru a stadia. Takze, tvoja mamka ma invazivny duktalny karcinom, je uz vacsi, ale na druhej strane grade je len 1 a zhubnost 15%, co je malicko. Su tu zeny s grade 3 a ki aj 80%. Ako ti uz povedali, konzilium rozhodne ako dalej cize chemo a opka alebo opacne. Robi sa aj tak aj tak, ty to neries. Nadory rastu rychlejsie ako my myslime, cize ano kludne v novembri este nic nemuselo byt. Dalsia liecba, chemo alebo oziare zavisi aj doterajsieho stavu mamky, jej stavu srdca prip inych dg, ktore ma.

miriamkab
Autor odpoveď zmazal
miriamkab
13. jún 2024

@zuzap33 Zuzka dakujem, vsetky info co tu pisete mi postupne pomahaju sa zorientovat ohladom toho. Ano diagnoza rovnaka, len som nevedla, ze aky typ . Zatial doverujem lekarom, Modlim sa aby jej este aspon predlzili zivot a mala ho v ramci moznosti. Hlavne bez bolesti,aby jej nezhorsil sa rapidne stav a pod, .lebo moja staka to mala a videla som ako ju to dalo dole.To bolo pred 40 rokmi. Verim, ze medicina postupila.

zuzap33
13. jún 2024

@miriamkab ak to mala aj starka, tak urcite si ty osobne ries genetiku. Neries predlzenie zivota, ale normalne vyliecenie. Rakovina prsnika sa dnes uz dobre lieci, je vela modernych liekov. Urcite ziadna alternativa, stavy, hladovky a pod. Navyse rozne bylinky mozu oslabovat ucinky liekov, napr.lubovnik. Chory clovek v liecbe sa musi normalne stravovat, aby mal energiu zvladat chorobu. Drzim palce, hlavu hore, pozitivna mysel a podpora okolia robi svoje.

daniela232
13. jún 2024

@miriamkab no ja som bola podobne natom,mamo čisté a o 10 mesiacov nález 3x4 cm tiež inv.duk.,a tiež som chodila,aj teda chodím do mammacentra, ja som bola horm.pozitivna.a dosť vysoka pozitivita ES90% PR 95% chemo zabrala už po 4davke sa nádor zmenšil na polovicu,a po 8 dr.povedal po operácii že ho ani nenašiel držím palce nech to zvládne mamina❤️

machovakristina
Autor odpoveď zmazal
tinadzeladin
13. jún 2024

@dobka22 ahoj..ja som Zarzio onjekcie odmietla, to je injekcia na tvorbu krviniek ..strasne som sa bála toho zarzia, lebo som sa dozvedela ,ze je po nich velmi zle..doktorku som prehovorila,ze si ich nedám po chemo..tak súhlasila, radcej som brala pyridoxin..ako tie hnusné zarzio..nakoniec som to dala aj bez zarzia😉

miriamkab
14. jún 2024

@daniela232 dakujem Danielka za povzbudive slova. Este ten nalez z CT aby nemala zly a urcite to zvladne. Tiez ma vysoke oba ER 100% a PR: 90% silny stupen intenzity reakcie.
Prajem hlavne vela zdravicka, Tesim sa, u Vas to tak prebehlo. Vlieva to nadej inym zenam:-*

miriamkab
14. jún 2024

@daniela232 Mozem sa este opytat ?Boli ste v mama centre spokojna? Zatial pocuvam na to len chvalu, tak verim a nepochybujem, ze je v dobrych rukach. Pan primar bol velmi mily a odborne myslim, ze je topka. Mamina vsak ma uz aj metastazy + ochorenie srdiecka tak asi horse, preto sa bojim ako zvladne liecbu. Davali Vam aj tu hormonalnu liecbu? Ci len chemo?

lenkapresov1
14. jún 2024

@miriamkab ja mam pri mensom nadore horsie grade a ki67. Takze vsetko moze byt dobre.

zuzap33
14. jún 2024

@miriamkab su metastazy a metastazy. Su mts na uzlinach a vzdialenych organoch, cize pecen, kosti atd. Treba to rozlisit, lebo je to vzdy ine stadium a ina liecba. Ak su mts na uzlinach, co mala vacsina, netreba hned zufat. Mts na inych organoch je uz ina kapitola. Aj tu vsak da liecit a zit roky. Ja som jedna z nich

daniela232
14. jún 2024

@miriamkab ano ja som max spokojná, tiež ma pred prvou chemo ženy v čakárni pozbudili že som v najlepších rukách,to ma neskutočne nakoplo,neboj dá to mamina ,72 rokov nie je veľa,ja mám sestru rovnako starú a stale jej hovorim že mladica je ešte 😁😁a mimochodom....tu si tykame všetci 😉

arcenciell
17. jún 2024

Doevcata prosim vas, ktore ste absolvovali biopsiu, krvacalo Vam to? Mne ju robili dnes o 9tej a teda krvaca mi to tak ze mam celu naplast premocenu uz 🫣

katenka2
17. jún 2024

@arcenciell mne robili pred 10-timi dňami. Nekrvacalo, ale dali mi na 20 minút zabalený ľadový obklad, nech si tlačím na miesto odberu. A kázali 2-3 dni sa šetriť, nenatahovat sa s niečím ťažkým. A neuživaš momentálne nič na riedenie krvi?

katenka2
17. jún 2024

@arcenciell ani modrina sa mi neurobila a robili 4 vpichy

miriamkab
17. jún 2024

@daniela232 dakujem. Akurat nam z tade volali, ze uz tento tyzden. Prebieha to vzdy tak rychlo dievcata od nalezu do 2 tyzdnov? Niekto tu pisal, ze ano. Aj mam strach,ale zas clovek je rad ze necaka, ze to riesia hned. Uz sa len modlim. Naozaj je uzasne ako sa tu povbudzujete a radite si.

miriamkab
17. jún 2024

@lenkapresov1 modlim sa Lenka, dakujem za povzbudenie.Vsetko ide rychlo az sa clovek nevie spamatat vysetrenie, biopsia, CT a zrazu si na opke,alebo chemo☹

arcenciell
17. jún 2024

@katenka2 nie vobec nic, musela som sa tam vratit, prelepili mi to a celu dokola ma obviazali, vraj mozno trafili nejaku cievku 🫣 tiez mi brali 4 vzorky a stale to troska krvaca ale uz menej

arcenciell
17. jún 2024

Este som cela vyklepana, mala to byt len bezna kontrola po pol roku, a aj ked som niekde v podvedomi vedela ze ten posledny objave y pred polrokom nevesti nic dobre, narastol skoro 3nasobne a vraj je "priznakovy" urobili mi biopsiu okamzite a aj aj by bola - bude negativna musi ist von.... tak som taka ustrachana ubolena....