icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
17. jún 2024

@arcenciell celkom ťa chápem. Ja som na biopsiu čakala 2,5 týždňa, na výsledky 1,5 týždňa a teraz, keď už vraj sú, tak má doktorka 2 týždne dovolenku a mám sa ohlásiť až po 1.7. 🤦🏻‍♀️ Zastupujú ju iba v nevyhnutných prípadoch. A bola som upozornena, že pre veľa pacientov sa na opku v OUSA čaká aj 2 mesiace ... Nuž, čo dodať 😔

arcenciell
17. jún 2024

@katenka2 och kriste....tak mozem.byt este rada.... ja mam prist pre vysledky 3.7. Neviem snad to bude ok, drzim palce aby aj tvoje boli v poriadku

arcenciell
17. jún 2024

Mozem sa spýtať este jednu vec? Viem, ze az vysledky z biopsie mi daju 100% odpoved.. ale co si nyslite o tomto naleze? Dakujem

megy82
18. jún 2024

@arcenciell Ahoj, neviem aký si mala pocit z doktora /doktorky pri biopsii. Mne keď ju Dr.robil, už som na ňom videla,že to nebude dobré, aj keď sestrička má ukludňovala, že to môže byť fibroadenóm, tie zvyknú rýchlo narásť. Ja mám 3.7.plánovanú operáciu prsníka v TT. Držím palce.

arcenciell
18. jún 2024

@megy82 ahoj, no praveze uplne taky zmiešaný, lebo dr si zavolala na konzultaciu inu dr a ta hned z fleku ze okamzite biopsia, ze je velky narastol a priznakovy ze neni o com.... ale ked som odchadzala tak ta prva dr povedala, ze nečakaju nejaky zly vysledok..... tak neviem.... 😔

arcenciell
18. jún 2024

@megy82 a ty si to teda mala pozitivne? Ako dlho si cakala na opku? Mne len povedali, ze v kazdom pripade to bude musiet ist von....

megy82
19. jún 2024

@arcenciell To čakanie je najhoršie, či už na výsledky alebo na operáciu. Keď som sa bola objednať na chirurgii na operáciu, dali mi termín o 7 týždňov. Bolo mi povedané, že sa čaká 4-6, ale keďže je leto a dovolenky, možno trochu dlhšie. Počula som, že na Boroch v BA sú skoršie termíny. Ja som to mala pozitívne...Pred biopsiou som mala ešte MR, po výsledkoch aj CT. Ako počujem zo všetkých strán, treba myslieť pozitívne ;)

arcenciell
19. jún 2024

@megy82 a na sono si bola v TT v nemocnici? 🙄🫣 keby aspon povedali nejak co si myslia, aby som vedela na co sa mam pripravit, takto som z jednej mala pocit ze to bude ok a z druhej ze je to hotova vec 🙄🤷🏻‍♀️

helga9
19. jún 2024

@arcenciell ahoj nespoliehať sa na pocity a dojmy doktorov. Veľmi ti prajem aby to bolo nezhubné no máš napísané birads4 čo znamená že dr je na 99 percent presvedčená o pozitivite. Ale až histologia je 100-ná. Však čo si budeme hovoriť o tom že dr sa mýlia.

megy82
19. jún 2024

@arcenciell Ja som bola na sono na poliklinike,výsledky do 2 týždňov. Ak si mala jednu hrčku iba,ťažko predikovať či je to zhubné alebo nie. Neviem či ti povedali, či je to ohraničené...Radšej do výsledkov nečítaj nič na nete o zhubnom nádore, zbytočne si zaťažíš psychiku..Ak to bude negatíne, odporúčam dať si spraviť genetiku. Pri pozitívnom náleze sa robí automaticky.

megy82
Autor odpoveď zmazal
megy82
19. jún 2024

@helga9 Ja som mala BI RADS 4c, ale ževraj je to značka pre abnormalitu, nemusí to byť hneď zhubné.

helga9
19. jún 2024

@megy82 no čo ja viem tak je to označenie percentuálne pre malignitu. V každom prípade histologia je dôležitá.

arcenciell
19. jún 2024

@megy82 ja mam plne prsniky utvarov od 15 mi ich sleduju a stale su ze uplne OK, tento sa mi spravil minulu zimu, aj som sem uz vtedy pisala leno mne sa skratka hned zdal iny .. vtedy na sone sice vahali, ale nakoniec ze staci kontrola o pol roka, tak som bola v pondelok a teda hned to takto dopadlo, to je ten "novy". A teda hovorim mne v podstate nepovedali o ohraniceni nic, len ta dr co prisla na konzultaciu povedala tej prvej ze je priznakovy a v papieroch som potom videla symptomatický 😔
@helga9

arcenciell
19. jún 2024

@helga9
@megy82 a este mi povedala, ze ak aj bude vysledok negativny, tak hned naplanujeme toho 3.7. Operaciu lebo v kazdom pripade ze to musi ist von....

helga9
19. jún 2024

@arcenciell určite daj von ja ľutujem že som vtedy dala na doktora možno vtedy to ešte zhubné nebolo a bolo by to vonku

arcenciell
19. jún 2024

@helga9 neviem ako zvladnem tie 2 tyzdne do vysledkov....

megy82
19. jún 2024

@arcenciell Každopádne sa nastav na operáciu, keď to má ísť tak či tak von. Ak by to bolo aj pozitívne, prvotný šok tam je určite. Ja som prvý mesiac preplakala, teraz
už menej. Po čase sa človek s tým naučí žiť,hlavne aby sme žili ešte dlho pre svoju rodinku. Vyliečime sa a bude dobre 🙂

arcenciell
19. jún 2024

@megy82 mas pravdu. Aj tak to cakanie nemam ako skrátiť 😔

miriamkab
20. jún 2024

Dievcata zas sa potrebujem opytat.Dnes nam doktor upresnil , ze mamka(72) ma HER2 low positiv. Grad1 ,Ki67:20%, ale ten nador ma velky ☹ ako som pisala predtym.
Je tu niekto s presne s touto ,, variantou,,??
( predtym mala papieroch HER2 1+).
Najskor chemo az potom opka.
Aky bol postup u vas, ako sa to lieci, chemo cerveme? znasali ste ju dobre ...atd.?Dakujem🙏

arcenciell
20. jún 2024

Ahojte dievčatá, chcem sa spýtať, ci mi viete poradiť. Keby som chcela ist na genetiku ako samoplatca. Neviete na koho sa obrátiť a aká je cena? Dakujem 🙏

katenka2
20. jún 2024

@arcenciell cena okolo 4200-4500€ ☹

katenka2
20. jún 2024

@arcenciell ja chodim na onkologiu do OUSA Blava a tí tam maju svoje oddelenie lekarskej genetiky. Ale, samozrejme, robia aj pre inych pacientov a aj pre samoplatcov. Tu maju ziadanky https://e-ousa.ousa.sk/sk/ziadanky/laboratorne-... . A tu cenu, tu som zistila na svojom ucte v zdravotnej poistovni, takto tu genetiku nacenili 😨

arcenciell
20. jún 2024

@katenka2 čože???? To nemyslia vazne tu cenu 🤣🫣

arcenciell
20. jún 2024

@katenka2 tak to je nerealne

machovakristina
Autor odpoveď zmazal
machovakristina
20. jún 2024

@miriamkab moja mamka ma 66 rokov tiež mala dosť veľký nádor… je aj cukrovkarka pichá si inzulín,problémy so srdiečkom atd… V novembri mala prvú dávku chemo začala červenými 4 a neskôr 12 bielych.. v apríli nasledovala operácia kde jej vzali celý prsník.. len treba myslieť pozitívne 🙏

megy82
20. jún 2024

@arcenciell Pri pozitívnom náleze posielajú automaticky na genetiku. Pri negatívnom náleze sa informuj v nemocnici, sú rôzne genetické testy, určite aj lacnejšie.

miriamkab
20. jún 2024

@machovakristina dakujem Kristinka vliali ste do mna nadej.Ako to zvladala? Mamine vela zdravicka🍀

machovakristina
21. jún 2024

@miriamkab tie červené jej dali zabrať ale tie biele už boli omnoho lepšie. Treba veriť, že bude všetko dobre. Vaša mamina to tiež zvládne prajem veľa síl 🙏