icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
21. jún 2024

@arcenciell ahoj, sestra bola v roku 2020 ako samoplatca v OUSA a platila okolo 100 eur, ak nie menej. a to nie je na SR ani poistená, pracuje a žije v zahraničí, treba sa informovat priamo na odd.genetiky OUSA

miriamkab
22. jún 2024

@machovakristina tak to mala liecbu pol roka.My ideme v pondelok kde jej uz povedia kolko davok coho kedy zacne.No ved pre to srdce mam obavu velku☹ Ma ho operovane.A ako vasa maminka chodila casto na chcemo ked ratam davky na pol roka...ci jej aj v 1 den dali bielu a aj cervenu?Ked som sa docitala, ze kazdych 21 dni .Je to davkovanie individualne? Neviete ako to prebieha?

daniela232
23. jún 2024

@miriamkab zvyknú dávať 4+12,tie 4 červené tečú cca hodinu a a každých 21 dni,12 je bielych a asi každý týždeň sa chodí,no môže tiez v 3 týždňových intervaloch(12 je rozdelená dávka) ja som tak chodila keďže som dochadzala 120km.Po červených jej môže byť nevoľno,ale určite jej dajú niečo,a po bielych sa môže objaviť neuropatia, bolesť kĺbov svalov,samozreme nemusí je to všetko individualne.
A ku ktorej dr. chodi? Ja chodím k Pritzovej ,zlatá pani dr🙂

machovakristina
23. jún 2024

@miriamkab no moja mamina mala najprv 4 červené kazde dva týždne. Potom 12 bielych každý týždeň tie už znášala oveľa lepšie. Po chemoterapií mala pauzu a potom už nasledovala operácia.

miriamkab
24. jún 2024

@daniela232 och tych cervenych sa bojim a dost velmi ☹
Nakoniec sme skoncili vo Zvolenskej onkologickej ambulancie. Pan primar nas tam doporucil, povedla, ze je tam dobra pani doktorka atd. aby sme nemali strach..Ak nebudme spokojni vratime sa naspat. Ponukol to mamke na vyber a ta, ze koli dochadzaniu jej bude lepsie Zvolen. Tak uvidime....Pani doktorka posobila v nemocnici v Prahe tak snad bude mat dobru opateru u nej. Ja som trosku z toho taka....no uvidime. Neviem ci tu niekto ma skusenost s tou ambulanciou budem rada ak napise.

miriamkab
24. jún 2024

@machovakristina takze tie cevene cakaju aj nasu, dnes povedia☹ Dakujem za spravu, vsetky informacie su pre nas dolezite .

miriamkab
24. jún 2024

Dievcata zas otravujem, kto ma skusenost s Letrozolom? Aj po nom vypadaju vlasy?
A este jedna otazka, moze doktor a konzilium najskor povedat, ze bude chemo a potom ambulantny onkolog da hormonalnu liecbu nakoniec ak prehodnoti stav?
Ako nestazujem sa, len sa pytam,doverujem zvolenej liecbe.

ppdesign
24. jún 2024

Ahojte, prosím vás viete mi poradiť ako postupovať pri cvičení po operácii? Mám cca 3 týždne po op...a zobrali mi nakoniec 10 uzlín (iba 2 boli pozit, v blízkosti nádoru). Teraz riešim obmedzenosť hybnosti ruky, lebo mi robili rez aj v podpazusi(tam bolo nakoniec všetko ok, ale niekt.uzlinky vzali aj odtial) ...cvičím každý deň od op...ale s rukou dokážem akurát tak upazit. Dnes vyberali stichy...rany sa pekne hoja. Ja mám však vnútri niekedy pocit akoby ma v podpazusi rezalo, to tie dorezané lymf.cievy a nervové zakončenia v tricepse sa tiež akoby "rozmrazovali"...Pls, ako ste na to išli vy? Chce to len trpezlivosť, či mám niečo robiť inak? Vďaka za rady a tipy;)

ppdesign
24. jún 2024

@miriamkab ahoj. Ja som užívala Letrozol 2,5mg pred op. Cca 1,5 mesiaca. Nerobil mi väčšie problémy, len zvýraznil menopauzové symptómy: nespavosť, trošku návaly, nočné potenie. Vlasy padali len trošku...mojej neterke v puberte padajú viac🙂))). Inak ja už som dlhšie v menopauze a doki na onko mi pri nasadení Letrozolu pre istotu robila aj hormonálny profil...

miriamkab
24. jún 2024

@ppdesign dakujem🙏nieco som si nasla, ale tak najlepsie je od Vas priamo realne ako to ktora znasate.Je mi jasne, ze kazda to moze mat inak, ale predsa je to ine ked napisete vlastnu ,,skusenost,,.
Ten hormonalny profil to sa ako robi?

Dakujem

katka14
25. jún 2024

@ppdesign ahoj, dôležité je cvičit pravidelne a len pokiaľ ta bolesť pustí a vždy skus o trosku viac tu ruku dvihnut a ono sa to rozhybe. ja mam po obojstrannej mastektomii + 4 uzliny a cvičenie mi moc pomohlo, ale každý den aspon 10 min. a ked to bolelo aj viac krat za den rozhýbať

ppdesign
25. jún 2024

@miriamkab vyšetrenie z krvi

ppdesign
25. jún 2024

@katka14 vďaka Katka, cvičím ozaj aj každú hodinu...lebo mám pocit, že to tak všelijako "tuhne" a v domácnosti už skúšam všetky práce (teda až na tie okná🙂))

2xmama
27. jún 2024

Dobry den, prosim Vas, prave mi volala lekarka, ze mam popri rakovine prsnika metastazy na plucach.
Zajtra mam prist na chemoterapiu na NOU.
Nic mi nevysvetlila, nepovedala. Co ma caka? Ma vobec vyznam bojovat? Mam len 44 rokov, som na smrt vydesena.

katenka2
27. jún 2024

@2xmama Jasnacka, ze ma vyznam bojovat! Co to za deprimujucu otazku? 😲 Oni ti lekari su taki aj taki, ale hlavne uz dost unaveni a tak stracaju empatiu, nevedia si vzit do nasej kozi. Ved po tych rokoch to uz vlastne ani sama neviem.... Pozri, ja som pred 28 !!! rokmi zacinala s rakovinou prsnika /podotykam uz 3.stadium/, postupne to bola rakovina kosti, potom znovu prsnik, potom pluca, pecen a chrbtica, no a teraz asi lymfaticke uzliny. Ale stale som tu! Su dni zle a este horsie, ale su aj dni pekne, bezbolestne a nadejne. Proste...zivot. Vladzem porobit okolo domu, zahrady, starnuceho manzela /77 r./, s vnukom ist do kina, ci na koncert, mojkat sa s nasimi mackami.... Tiez by som do toho niekedy prastila, ale potom si uvedomim /a zivot mi to stale pripomina/, ze su na tom ludia aj ovela horsie a nevzdavaju to.
V NOU ti snad vysvetlia, ak nie, pytaj sa. Bud slusna, ale neodbytna. Teraz je uz fakt vela liekov, prave som zachytila vcera v spravach, ze v NOU uspesne skusaju novu metodu liecenie pacientovymi bielymi krvinkami. Hlavne nedovol hlave panikarit. Proste jej to zakaž! Presla som tym, hladala pomoc aj u psychiatra, teraz su z nas pomaly kamarati 😂. A uz sa zas rozpisujem. Neboj, neboj, nie je este koniec sveta ani vsetkych tvojich dni. Kludne si poplac, daj nieco na spanie a ked prejde to hnusne pocasie, chod sa prejst do lesa. To je fakt najlepsia terapia.
Jo, a daj vediet, ako si pochodila v NOU. Uvidis, ze to pojde 👍

2xmama
27. jún 2024

@katenka2
Ďakujem, veľmi sa chcem vyliečiť, ale som už vyčerpaná, 4 mesiace v strachu a dnes toto. Ani neviem, ci mi dajú chemoterapiu zajtra, alebo ma len objednajú, sestrička protivná, lekárka odmeraná, neviem, čo si mám zobrať so sebou, ako dlho to trvá...len plačem a strašne sa bojím.

katenka2
27. jún 2024

@2xmama a kde si doteraz chodila na onkologiu? Akej lekarke? Resp.teda, kde si zacala chodit

daniela232
27. jún 2024

@2xmama jaj Dani 😥 veľmi mi to je ľúto,ale potom čo napisala
@katenka2 už nie je čo napisat,ani sám básnik by to lepšie nenapisal👍❤️ myslím každý deň na teba,a nikdy neni tak zle aby nemohlo byť ešte horšie, ver že to zvládneš,ver že to dáš ✌️✌️hlavu hore a do boja 💪

2xmama
27. jún 2024

@katenka2 len na NOU na Klenovej.
Pred 4 mesiacmi som si nasla hrcku, s nez som pochodila vsetky vysetrenia, tak sa dost zvacsila. 2x3 cm uz je.
Pred mesiacom som bola na NOU prvy krat. Cakalo sa na CT potom na PET CT.
Som vycerpana, psychicky uplne dole.

2xmama
27. jún 2024

@daniela232
Danielka, ja uz sa lucim so zivotom. Kolko mi zostava? Par rokov mozno.

daniela232
27. jún 2024

@2xmama pár je aj 20...aj 30, dôležité je aby začala liečba ,ja viem že ťa toto zložilo úplne,a ľahko sa nám píše ,ale proste musíš bojovať kvôli deťom,aj sebe aj všetkým ostatným , skús psychológa, určite ti pomôže, nenadarmo študovali,za pokus to stoji

katenka2
27. jún 2024

@2xmama ..."ja uz sa lucim so zivotom. Kolko mi zostava? Par rokov mozno."
Nooo, ked sa k tomu takto postavis, tak ani tych par rokov. Vlastne este nevies poriadne diagnozu a uz sa pochovavas 😒. Zena neblazni! Pytaj sa, pytaj v NOU, mozno doktorka nemala svoj den, aj to su len ludia so svojimi problemami /boze, nechcem ich nezasluzene obhajovat, len sa snazim vzit aj do opacnej strany/. Vies, ked mas tazkych pacientov denno-denne, niekolko rokov, uz to beries ako rutinu. Žial...
Ja som si vyprosila tabletkovu chemoterapiu, lebo zily mam odpisane z predchadzajucich lieceni a clovece, ona hned zabrala. Pluca sa stabilizovali /teda nesiri sa nic dalej/ a pecen sa dokonca zlepsila a mts stiahli. Je fakt, ze sa teraz nieco ine vyvrbilo, ale...nuz...aby to nebolo jednotvarne. Dedko ma utesovaval tym /ale uz to do tohto fora pisem minimalne 3-ti krat/ - ze aj smrt si treba zasluzit 🙂 Hlavu hore, tak ako pise Daniela232, chod za nejakym psychlologom, psychiatrom - ani vymenny listok k nim nepotrebujes. Uvidis, za rok sa budes cudovat, ze si tak strachu podlahla
DRZIM TI PALCE !

2xmama
27. jún 2024

@katenka2 dakujem, stres z tych vysledkov a strach z toho, co bude, ma likviduju.
Dufam, ze mi zajtra hned daju chemoterapiu a nie zas len dalsi termin, velmi v to dufam. Chcem sa vyliecit, ak je to vobec mozne. Muz ide so mnou, popyta sa.

katenka2
27. jún 2024

@2xmama Jasnacka, ze je mozne, aby si sa vyliecila. Alebo aspon dostala do uspokojiveho stavu, v ktorom sa bude dat zit dlhe roky bez velkych problemov. Pozri na mna, uz kolko rokov som tu - zla zelina nevyhynie 😉. Nedovol strachu, aby ta ubijal, aby ti ublizil viac, nez choroba. A to nie som ziadny psychicky silak, prezivala som presne to iste, co ty, ustrachanec kazdym colom. Az dnes vidim, ze prave toto mi skodilo naviac. A bolo to aj zbytocne. Uz ti zacne liecba, uz sa upokoj, prezivaj den za dnom pekne postupne, krok za krokom a vianoce su tu, ani sa nenazdas a budes to mat za sebou 🍀

2xmama
27. jún 2024

@katenka2 ďakujem, budem sa snazit, velmi sa chcem vyliecit a byt tu. Pre moju rodinu, chcem este vela zazit. Dakujem za povzbudenie.

katenka2
27. jún 2024

@2xmama 😘👏

lulu1217
27. jún 2024

@2xmama ahoj, je mi ľúto, že našli metastázy. Verím, že zajtra bude lepšie, určite ti už podajú liečbu. Si stále u Bartošovej?
Tiež som vďačná za našu Katku, tá vie v každej situácii trefne reagovať, vyjadriť sa k veci, podporiť🩷@katenka2, ďakujem!

katenka2
27. jún 2024

@lulu1217 😘

2xmama
28. jún 2024

@lulu1217 u mudr bartosovej. Je taka nijaka, pomala, nic nepovie...

katka14
28. jún 2024

@2xmama ahoj, to ma velmi mrzi, ale hlavu hore ... lekari nastavia liečbu, skus zdravu stravu, pohyb, vitaminky a co najviac ako sa da ked ti tvoj stav dovoli venovat sa detom, rodine ... ten prvy šok je najhorší, musis sa len pozitivne nastavit, neboj si mlada to dáš. mám kamošku v 4.štadiu rakoviny a ani by si to do nej nepovedala. zapojila reiši, zeleny čaj a pravdaze liecbu od lekarov, a rakovina krásne mizne a ona je plna života, vratila sa do práce, venuje sa detom, muzovi. držím palce a drž sa