icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ragulca
6. jún 2019

@helga9 jaaaaj 🙈, tak j som mala počas celej chemo a dokonca pravidelne, čo predtým nikdy 😂😂😂. Zastavili mi až injekciou po poslednej chemo a injekcie mi pichajú každý mesiac 🙈

helga9
6. jún 2019

@ragulca len ja spinim uz vyše týždňa viem ze moze haprovat tak reku sa opýtam pre istotu sestrička mi nevedela poradiť Dr ma dovolenku. Veď v pondelok idem som zvedava co povie ci ma niekde pošle ku gybekologicke.

romiada
6. jún 2019

@ragulca šaize je nadavka po nemecky (tusim nieco ako do r.ti) 😉
@helga9 nam dala "jazykove okienko" 😂

mata9522
Autor odpoveď zmazal
ragulca
7. jún 2019

@romiada sak práve, že viem čo je šaize, len som si nevedela spojiť príspevok k ničomu 😂😂😂

helga9
7. jún 2019

@mata9522 ahoj to co sa ti zda ze je veľký nádor moze byt stróma nádoru to sa tak vola aj ja to mam to sa zda ze je ten nádor ale to je ta stroma to je ako keby jeho podložie ale to neni zhubné a ta stroma je dosť tvrdá takte to môžeš cítiť v prsníku

mata9522
7. jún 2019

@helga9 ty brďo tebe už len titul Mudr.chýba,odkiaľ berieš všetky tie informácie?

romiada
7. jún 2019

@mata9522 to som aj ja povedala ze ked to prekona moze robit onkoporadkynu.

emjee
7. jún 2019

@romiada šaize je Scheiße (hovno), v nemecky hovoriacich krajinách je to veľmi neslušná nadávka (niečo ako u nás pi..)

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
7. jún 2019

@mata9522 no ja som taký šprták nemôžem za to ja do čoho sa pustím tak všetko musim vedieť to mam asi z mojej roboty ze všetko do detailu musim riešiť . Keď som bola na kontrolnom sone tak vtedy som sa pytala lebo nádor cítim ze je menší ale okolo je take tvrdé ako keby ten nádor bol taký veľký tak mi to vtedy vysvetlila.

helga9
7. jún 2019

@romiada no to asi nieeee ja sa len snažím o mojom stave co najviac dozvedieť. Vcera bola taka staršia pani doktorka na onkoporadni aj pól hodku sme spolu telefonovali fajn rozhovor uz len v Tom zmysle ze si tým sama presla a je este aj onkologicka. Co ma prekvapilo uz mi to povedali viacerí doktori keď sa pýtali na hodnoty ki67 to je ten index šírenia rakoviny ja mam 10 ze to je normalne vzácnosť taká nízka hodnota. A ze mam ist za tým Dr co som k nemu chodila tie tri roky a mam mu ukázať výsledky ze ako sa ojebal a co mi spôsobil ze uz len z toho dôvodu aby sa to nestalo druhým ženám . To som aj mala v pláne a aj to urobím. Keby som nechodila na kontroly ze nato serem tak držím hubu ale chodila som a vzdy este som prízvukovala je to v poriadku nedáme to von? A on nie netreba ja som toto vôbec nemusela podstupovat.

romiada
7. jún 2019

@helga9 cize ten doktor v Tvojom pripade videl nalez ale viacmenej to 3r ignoroval ako nejaky neskodny nalez ? 😲😟

helga9
7. jún 2019

@romiada áno ja som si našla hrcku v 2016. Neviem koľko to vtedy malo okolo 1 cm. V 2017 to uz bolo vacsie ale nepamätám koľko. V 2018 to uz malo 2,5 cm a ze netreba s tým nic. Všetci Dr povedali ze jakmile to rastie musí to ist von. A on je to v poriadku nic netreba robit. Veď správy zo sona mam neposlal ma nikde na biopsiu nic len kontrola. A je to najvychýrenejši doktor v okrese. Na tu mas pozri kde som.

helga9
7. jún 2019

@romiada takze ten index ki67 ze mam len tých 10 ma ochránil ze nádor neni agresívny a nemám metastázy. Tak si hovorím ze ten hore ma so mnou este veľké plány. Nemám síce vyhraté nikdy človek nevie ale verím ze sa úplne vyliecim a uz sa to nevráti.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
7. jún 2019

@mata9522 veď to ze keby bolo keby. Ale on mi nameral 3,5 cm a nádor mal 5 cm proste takto sa pomýliť je moc. Takze ci to aj predtým uz nebolo omnoho vacsie a on to neriešil. To ma sere ze sa takto pomýlil a v prípade rakoviny je to v otázke života obrovský prešľap. Kebyže mi dosere zub dobre to oželiem dám si urobit nový ale pri rakovine je to závažná vec ide o život.

romiada
7. jún 2019

@helga9 to by som mu tam fakt isla obuchat o hlavu 🤨

romiada
7. jún 2019

@helga9 mne teraz doktor maximalne vysiel v ustrety ked som mu povedala ze mamina ma karcinom. Povedal ze v septembri sono a hned v decembri ma bude budeme riesit mamo aby som sa k 03/2020 ked budem mat 40 r.aj realne na tu mamo dostala. A na moju ziadost ma bude pozerat kazdeho pol roka....povedal ze z jeho pohladu zbytocne ale ked si to tak prajem.

helga9
7. jún 2019

@romiada no tak to mi môžeš veriť ze aj pôjdem. Zato ja teraz všetko študujem nech to znie akokoľvek preverujem všetko a skúmam možnosti no uz sa bojim aby sa niečo nezabedbalo.

helga9
7. jún 2019

@romiada jasne radšej chod častejšie. Mna este čaká to genetické vyšetrenie brca no ja dúfam ze to mi nevide. A rakovina pokial je dedičná az na 4 pokolenia sa to vzťahuje. Takze to ze to nemali moji ani starí rodičia nic neznamená lebo to mohli mat prastari rodičia a o tých nic neviem. Ale teda dúfam ze toto mat nebudem.

larike
7. jún 2019

@helga nová správa aj keď bude po opke všetko v porádečku rádio zaisťovačku dostanem. Ty už vieš čo bude po opke?

helga9
7. jún 2019

@larike ahoj neviem na isto lebo az podľa patológie sa rozhodne a podľa uzlín. Ak mi ostane nádor teda ak tam este bude a bude horm pozitívny her2 negatívny a uzliny negatívne mala by som mat rádio a horm liečbu ktorú nechcem a chcem dat prec tie vaječníky. Zatiaľ na 17.6. Mam ctcko ak mi ho neposunú lebo veď mam posunutú chemo a po výsledkoch z ctcka idem k chirurgovi a ten povie ci časť pojde prec alebo cely. Idem v pondelok k Dr snáď dostanem tu štvrtú chemo a co bude lebo menzes sa mi normalne zas pustil. Volala som teraz mojej gynekologicke ze to tak býva ak sa mi niečo nebude zdať v poriadku mam prísť a zariadim sa podľa toho co povie Dr v pondelok.

helga9
7. jún 2019

@romiada a mamine dali dnes chemo?

romiada
7. jún 2019

@helga9 ano...prave mi natesena volala ze mala v poho krv a ze jej dali. Ale ze dostala az ako posledna. V podstate od rana do cca 15tej bola na onko. Pytam sa jej : mam pre Teba dojst ja alebo otec? Nieeee...idem na elektricku, som v pohode....aj šatku som si kupila. No vrtula v zadku 🙂

helga9
7. jún 2019

@romiada no tak to super zvláda. Ja som nešťastná ze mi nedali uz som mohla mat po no co uz hádam v pondelok to vide ja som v utorok taká natesena isla a nic z toho nebolo odvtedy som namrzena.

larike
7. jún 2019

@helga netráp sa už to nezmeníš. Zameraj sa na pondelok, optimisticky sa nalaď a ver tomu že chemo dostaneš 🤗

helga9
7. jún 2019

@larike snažím sa no moc mi to nejde vrrrrr. Pondelok to vide no musiii

sabova3
7. jún 2019

@helga9 no nie je to príjemné určite.ja som chválabohu nikdy nemala problém s krvou.aspon niečo

helga9
7. jún 2019

@sabova3 co uz nic nenarobím musim len dúfať ze v pondelok to vide. Neviem co to zapríčinilo po druhej chemo bolo všetko v poriadku a po tejto tretej mi klesli ale nie hneď ale az ten tretí tyzden keď uz mala ist chemo toto som mala aj po prvej ze tak oneskorene mi to pride. Tento Dr co zastupoval mi dal recept na ten rastový faktor ze mam si ho vybrať a po štvrtej chemo si ho možno budem pichat. Ako potom uz načo keď ďalšia chemo nepojde. Je to vraj normalne však chemo toto spôsobuje no teraz ma to naštvalo. Ach Jaj ja nešťastný zemepan