Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@dharmasanata nepoteším ťa😂za mňa to bol väčší hnus ako prísť o vlasy🙈
Dievcata, prosim, nemate náhodou niekto skusenost...v piatok mam nastúpiť na prvú chemo, vcera som sa vyhadzala...svrbive bodky, akoby zihlavka, krk prsia brucho, trochu ruky aj nohy 🤦 nejedla som nic neobvykle. Moze to byt vedlajsi priznak rakoviny? Je mozne, ze mi kvoli tomu odlozia chemoterapiu?
@freeja ahoj, ja mám zihlavku chronickú už pár rokov, beriem na to Omarit. Mne povedala lekárka, že to nevadí a že možno mi už lieky ani na zihlavku nebude treba lebo chemo je nadupana kortikoidami.
Ale Omarit užívam ďalej popri liečbe.
@lulu1217 😬 a je to veľmi bolestivé? Ozaj išli všetky nechty? Ja to zatiaľ mám na palcoch na rukách
@dharmasanata a nebolia ťa? Ja síce nemám zcernanie, ale teraz po Docetaxeli ma bolia nechty...hovorím si, že ešte je tá chemo vo mne, že ešte neodišla...(som týždeň po dávke)
@ppdesign nie nebolia ma, len sa mi tá farba nepáči, na kontrole sa opýtam lekárky na to
@dharmasanata dosť to bolelo a dlho to trvalo, kým sa zahojilo. Na rukách ma boleli nechty, viac pri dotyku alebo ťuknutí, boky sa mi ako keby odchyľovali na niektorých, tak som nosila istú dobu všetky obviazané rychloobväzom, nejako mi to povyrastalo a zacelilo sa. Nohy boli horšie, na každej mi zaliezli 3 nechty, palce najhoršie, samozrejme. Mokvalo, hnisalo. Začalo to tak, že ma veľmi boleli, dam dole ponožky a modré nechty. To trvalo asi rok, kým sa zahojili. Som rok a pol po liečbe a stále ich nemám úplne v poriadku.
@lulu1217 och to neznie dobre 😬 to si neviem predstaviť ani obuť topánky, to muselo byť utrpenie. A keď vravíš že to stále nemáš v poriadku. Dúfam, že sa ti to čoskoro zahojí. Akoby sme nemali dosť, prsia, vlasy, nevoľnosti :( ešte aj nechty
@dharmasanata však to…teraz to už nebolí, len tie nechty ako keby stále nie sú poriadne prichytené.
ja len... trochu historie, z ktorej je jasne, preco je chemo taky strasny jed. Videla som dokument o II.sv.vojne a tam spominali, ze chemicke zbrane /hlavne plyn Yperit/ na velmi bolestivu likvidaciu protivnikov, boli vlastne predchodcami dnesnej chemosky - "Yperit a alkylační látky: Je velmi obtížné přesně stanovit časový úsek začátku protinádorové léčby, protože se dříve používaly především rostlinné přípravky7. Počátky novodobé protinádorové chemoterapie (inhibice proliferace nádorových buněk) mohou být nalezeny ve 40. letech 20. století8. Vycházelo se z pozorování námořníků zasažených yperitem (bis(2- -chlorethyl)sulfid, I) po náletu Luftflotte 2 na přístav Bari za 2. světové války. Gilman, Goodman a spol. si povšimli výrazné hypoplasie lymfoidních a myeloidních buněk jednoho z námořníků vystavených účinkům bojového plynu. Následně byly vyvinuty různé deriváty, resp. analoga yperitu, tzv. dusíkaté yperity9,10, z nichž některé se používají dodnes. Je nutné poznamenat, že v National Cancer Institute (NCI) v USA byl poprvé v roce 1955 spuštěn program „The National Chemotherapy Program“ a tak započal systematický screening nových léčiv"
@katenka2 no len už na tie naše roky by mohli vymyslieť niečo telu šetrnejšie 😁
@lulu1217 ahoj. Prosím ťa, akou terapiou si si prešla čo sa týka liečiv? Ja som totiž tie nechty zaznamenala až teraz pri Docetaxeli. Predtým nič - pri EC. Teraz už našťastie (aspoň dúfam) budem dostávať Paclitaxel. Tam dievčatá hovoria, že už to bolo ok. Tak verím, že aj u mňa to tak bude. Dik za info.
Baby, ešte mám otázku. Mám 4 červené chemo raz za 3 týždne a potom druhu polovicu liečby že budem dostávať slabšiu chemo spolu s biologickou, a že to budem dostávať raz týždenne lebo že je to dosť toxické tak to bude tak rozdelené. Ale o aké liečivá sa jedná vôbec netuším, keďže mi lekárka nedala žiadnu lekársku správu. Mňa len zaujíma, či sa tá druhá polovica liečby dá lepšie zniesť? Aké sú tam tie nežiaduce reakcie?
@dharmasanata jasne, lepšie sa znáša. To už ani nebudeš vedieť, že si čosi dostala. Maximálne nejaká malátnosť a bolesť kĺbov 2 dni po a hotovo.
Baby, zase ja 🤦 dnes som teda dostala prvú davku nejakej chemo AC. Vsetko ok, je mi zatiaľ fajn, len som dosla domov a maly 3r zacal teplotovat...je to pre mna nejake riziko byt s nim kontakte? Nasadim rusko? V noci bude spat s tatom, ja vo vedlajsej miestnosti. Ja neviem, bolo by to teraz moc zle keby od neho nieco chytim alebo nemam nejak riesit...lebo zas tu do mna vsetci hucia, najradsej by asi boli keby som sa pre istotu na mars vystrelila 😂🤦
@ppdesign no keďže ja som chodila na studenú čiapku ja som bola bez vlasov veľmi krátko možno 2 mesiace ja som bola pri prvej dávke na čiapku ktorá sa pri druhej dávke pokazila dali mi na výber či počkám na opravu alebo idem bez tak som išla bez padli mi vlas po tretej a po štvrtej mi už začali rásť cez bielu mi už nepadli
Dobre rano, prosim Vas, mali ste niekto liecbu len chemoterapiu a oziare bez operacie prsnika? Onkologicka mi povedala, ze dnes uz operacia nie je samozrejma.
A este Vas chcem poprosit, ako mozem zvysit cervene krvinky? Hemoglobin mam 106-107,zelezo uzivam, jem potraviny odporucane pri anemii. Dakujem.

@ada2007 myslím si,že kvôli tomu aby nevznikla infekcia