Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Pozdravujem Vás žienky! Blíži sa mi rádioterapia, a tak sa chcem opýtať ako sa pripraviť? Mastit niečím predtým? Jazva je ešte mierne červená. Od op prešli cca 4 mesiace. Vďaka za rady, tipy🙂
@ppdesign ja som chodila do BB na radiot. A pani doktorka ku ktorej som chodila mi povedala ze" my sme niekolki dr a kazdy mame na to iny nazor..."Tato moja mi povedala ze mastit urcite nie, iba detsky puder si davat a to hned v kabinke po oziari a potom aj doma vecer po sprche a veru ze som nemala spalene nic, zac.februara som skoncila 30oziarov a 12juna som uz mohla byt na slniecku pri mori🙏 Kamaratka tam chodila k druhemu panovi doktorovi ten jej kazal mastit a mastit a spalila sa jej koza riadne, mala bolesti, hresila ako pohan a to vobec ona nebola svetly typ🙈
Takze taka je moja skusenost.
@ppdesign ja som vela pudrovala, uz v kabinke a potom casto doma. Vecer som si dala radiocare krem a cez vikend pudrovala a vecer linola krem. Popaleniny ziadne, koza krasna. Som svetly typ.
@ppdesign ja som 2-krat denne pouzivala radicare,a často som si davala repikove obklady,spalena som nebola vobec
Ahojte žienky,dávno som tu nebola idem sa poradiť som 2roky po OP a rok v remisiii všetko ok,výsledky.Nedavno som bola na MR s chrbticou.a doplnkový záver bol paraortokavalne zmnožene zväčšené LU potom som bola na CT hrudník,brucho,panva a tam mi nič neukázalo moja rehab.Doktorka mi povedala,že to môže byť aj po operacii prsnikov kontrolu mam na onko o 2tyždne .a niektorá stým.skusenosti?Ďakujem
Dievčatá akú dávku ste dostávali pri Paklitaxel 1x/týždeň? Mne dali 200mg...zdá sa mi to veľa a nezdalo sa mi ako to zdôvodnila dr...vraj nemá menšie balenie...
Čaute baby pamätáte si robila som zbierku pre našu Maťku koncom roka na liek enhertu. Pľúca sa vyčistili aj niektoré metky v kostiach zmizli a ostatné sú stabilné. Liečba pekne zaberá. Nech tá kurva / prepáčte ale musím/ zdechne nadobro! Zvláda to výborne nakoľko celé roky je v liečbe. Samozrejme po podaní ju to odpáli ale ona je húževnatá a sa pozbiera a normálne funguje. 🙏
Dievčatá, je mi moc plano aj po tom Paklitaxeli. Žalúdok úplne v cudu, tras ruk a nôh...tep skáče... Už si len hovorím, že dáko prežiť...
@ppdesign ja som mala davku 280 mg,zle mi nebolo,ale nohy ,ruky,odpalene totalne,tyzden po podani som nechodila
Dievčatá to dostávate za každým razom správu koľko čoho ste dostali? Ja neviem ani názvy liekov nič, mne lekárka odmieta dať nejakú správu 🤷 neviem vôbec čo mi podávajú a už vôbec nie koľko..
@dharmasanata ano,ja mam kazdeho jedneho cyklu na A4 vsetko popisane,jeden papier si nrcha ona jeden dala mne
@dharmasanata je povinná ti dať! Pýtaj si nenechaj sa odbiť
@daniela232 Danka a to si ho mala v takejto dávke 1x/týždeň?
@dharmasanata aj ja som mala spočiatku tento problém, dostávala som od nej len výsledok krvného obrazu, ale teraz si pýtam úplne všetko.
Tak som trošku sondovala o tom paclitaxeli: odporúčaná dávka je 175mg/m2/a 3 týždne. Mne to vychádza pri mojom povrchu tela 1,6m2 takto: 175x1,6=280/a 3 týždne. Dostala som 200mg - teda 2 týždňovú dávku. A potom ver dohode lekar-pacient! 🙈 Je mi smutno z toho celého. Dnes mám ísť na kontrolu krvi, určite sa na to opýtam.
@ppdesign ano,kazde 3 tyzdne,4 davky som dostala,mne zas dr.ani moznost nedala ,a ja vtedy neinformovana,ja som ani netusila ze je ina moznost,dala mi to kvoli cestovaniu co mi neskor povedala,a potom som sa dozvedela ze je moznost tu davku rozdelit,ja som si viac menej ista ze to je pričina tych problemov s nohami krore mi zostali
@daniela232 aj som si to myslela Danka, že si to mala nastavené na 3 týždne! Tak by to sedelo podľa toho, čo som našla v pribalovom letáku. Mne dala 200mg na týždeň. Dnes som ju s tým konfrontovala a odpoveď vraj som dosť dominantná a že aj ona má svoj plán, kt.musi splniť...tak som pochopila, že len tak poza chrbát mi dala dvojnásobnú dávku. A ešte také, že veď ste to celkom dobre zvládli. No "rit palovu" som dobre zvládla...trápim sa tu už tretí deň...idem si to celé odkonzultovat s inou lekárkou.
@daniela232 zřejmě máš neuropatiu- toto je po bielej chemo veľmi častý problém čo počúvam ešte keď aj ja som chodila na chemo tak sestričky v podateľni sa vždy pýtali či niesu nejaké problémy a vtedy hovorili ze to trvá dlhé roky po liečbe a nemusí sa to hneď prejaviť ale aj po rokoch

@alfina áno vtedy to bude triple pozitív