icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
25. okt 2024

@ppdesign ešte ma napadla jedna vec- možno to súvisí aj s premedikáciou čo dajú pred podaním chema- ja som toho dostala fakt dosť - vyčítaj čo tam máš popísané

ppdesign
25. okt 2024

@helga9 ja som mala len úplne bežné, čo dávajú stále: dexamed + onsetrogen a potom dithiaden. Lenže dnes sa sestrička prekecla, že budúci týždeň je tam dr.len tri dni, lebo budú prázdniny...tak už viem, že "aj ona má svoj plán".

helga9
25. okt 2024

@ppdesign fasa takže sa zariadila 🤮

daniela232
25. okt 2024

@helga9 ano ,teraz to uz viem,vzdy sa ma dr.pytala ako znasam,ako sa mam,len ja som taka trpitelka,vzdy som jej povedala ze dalo.sa,zvladla som...myslela som ze to tak ma,uz by som inak vravela
@ppdesign stazuj sa ze ti nerobi dobre ta silna davka,nedaj.sa ,lebo ozaj tie nasledky mozu byt na dlhe roky

ppdesign
26. okt 2024

@daniela232 , @helga9, vďaka za vašu podporu dievčatá! Už som si dohodla konzultáciu aj s inou lekárkou vo veci tých vyšších dávok (zistila som totiž, že aj ten Docetaxel mi išiel vo vyššej dávke než mal) chcem si v tichosti overiť moje podozrenia a následne ich riešiť. Už sa našťastie cítim na to opäť dosť silná🙂

freeja
27. okt 2024

Dievcata, prosim vas, piatok som bola na druhom cykle cervenej AC chemo, teraz rano som bola na velkej potrebe a na toaletnom papieri som mala krv, moze to byt z toho? Ospravedlňujem sa za otazku tohto typu, pri najbližšej navsteve sa na to urcite spytam 🙏 ďakujem

helga9
27. okt 2024

@freeja môže ale pre istotu konzultuj ja som cikala červený moč

katenka2
27. okt 2024

@freeja ak to bolo len 1-2x, tak to bude v poho, moze sa stat. Horsie, keby krvacanie trvalo

freeja
27. okt 2024

@helga9 to som aj ja, jeden den...na to ma upozornili, na stolicu vsak nie. Dakujem za odpoved 😊

freeja
27. okt 2024

@katenka2 bolo to len raz, rano...budem to sledovat, dakujem 🙏😊

maria579
27. okt 2024

@freeja , ak tá krv bola svetločervená, môže sa jednať aj o hemoroidy.

freeja
28. okt 2024

@maria579 ano bola, ďakujem

katenka2
29. okt 2024

dievcence moje ❤, uz dlho som nic pozitivneho nenapisala, musim sa polepsit. Dnesna kontrola na onko, ze uplne vsetko ok /hoci ja teda uzivam stale tabletkovu chcemo, ale nejako sme to s dr. zladili, ze uz tak vela neskodi. Teda nie doktorka, ale ta chcemo 😂/ Jasnacka, ze ma cakaju dalsie vysetrenia, ale pred 2 rokmi to vypadalo tak, az som myslela, ze uz je to definitivny koniec. Ale ako moj stary otec vravieval /viem, ze to opakujem uz 3-ti krat 🤐/, "aj smrt si treba zasluzit!" A ja som stale rovnaka potvora. 😇 Takze vsetky, co este len zacinate s touto nemilou skusenostou, nezufat! Ak ste aspon z polovice take potvory ako ja, dostanete sa z toho bez nasledkov.
To zelam vsetuckym vsetkym 🍀 a mam vas radaaaa !!!

dharmasanata
29. okt 2024

@katenka2 ❤️🍀❤️ tak tak treba byť taká potvora aby nás ani tam na druhom brehu nechceli 😂

lenkapresov1
29. okt 2024

@katenka2 ❤️ som rada, ze si sa ozvala

lulu1217
29. okt 2024

@katenka2 Katuška, potvora, veľmi sa teším z dobrých správ♥️spravila si mi radosť🤗 Na zdravie a česť všetkým potvorám!

katenka2
29. okt 2024

@lulu1217 😘

lubicakalnicka
30. okt 2024

Ahojte robili niekomu rekonštrukciu prsníka v mamacentre v BB.a ak áno ako ste boli spokojné?Platí sa niečo?
Ďakujem

ppdesign
1. nov 2024

@katenka2 teším sa z tvojich dobrých správ! Veľa pokojných a pekných dní!

ppdesign
1. nov 2024

Devcata, idem sa opýtať či neviete ako je to so zdravotnou dokumentáciou u onkológa. Chcela som kartu, ale sestrička mi ju odmietla dať s tým, že do nej môžem iba nahliadnuť, že je to ich majetok. Po zlých skúsenostiach som sa teraz rozhodla zmeniť lekára - onkológa a hodila by sa mi kompletná dokumentácia. Viem, že si ju môže vyžiadať nový lekár, ale ak mám správnu info tak to môže trvať 7 dní. Ja budem pokračovať v liečbe ihneď...nie až o týždeň...máte s týmto niektorá skúsenosť? Vďaka za rady🙂

cineva
3. nov 2024

@ppdesign Ahoj, zdravotna sestra ma sice pravdu, mas pravo nahliadat, ale taktiez robit si vypisky, kopie a ma sa za to, ze napr. taktiez fotit mobilom. Pozri si zakon c. 576/2004 o zdravotnej starostlivosti, najma § 25.

lubicakalnicka
4. nov 2024

Mne moja onkologicka dáva hneď kópiu správy takže ja mám doma akoby druhu zdr.onkolo.kartu

freeja
7. nov 2024

Dievcata, ahojte, opäť ja. Update, mam za sebou teda dva cykly AC, zajtra idem na treti. Som uz v nejakej faze zmierenia, uz ani neplacem, proste idem riesim. Chcem sa spytat, ci ste vsetky vzdy stale boli nastavene, ze liecba dopadne dobre a nijak inak. Ja si totiz neviem pomoct, vsetci mi vravia, ze sa mam nastavit pozitivne a pojde to, len ja mam jednoducho stale pochybnosti a vnútorné presvedcenie o dobrom konci mi chyba. Potom sa v tom utapam, ze ked mam taketo myslienky, tak to naozaj skonci zle 🤦dokola. Ako sa mam naladit? Nemat pochybnosti? Strach? Psycholog? Tehlou po hlave? 🥴

cineva
7. nov 2024

@freeja Ako sa mas naladit? 🙃 Rady typu “nastav sa pozitivne” v pripade rakoviny viac skodia, nez pomahaju. Castokrat sposobia len to, ze sa clovek uzavrie a nechce viac rozpravat o svojich pocitoch, malych a velkych obavach.
Dalsia vec, kazdy z nas je iny, ma svoje vlastne, specificke prezivanie vsetkeho, co sa deje a potrebuje aj osobitny typ podpory.
Ja som si na zaciatku predstavila najhorsi mozny scenar, vyrovnala som sa s nim a vsetko naviac beriem do plusu. Nemam velmi dobru prognozu, ale vcelku sa drzim, myslm si, na vybornu. Vzdy som ale zvladala extremne situacie najlepsie zo vsetkych, zatial co pri plneni beznych kazdodennych rutinnych uloh sa miestami rutim 😁.
Vyhladaj psychologa, ale takeho, ktory pracuje aj s ludmi s zivot ohrozujucimi chorobami. Minimalne si u neho ujasnis myslienky, alebo sa ti ulavi. Urcite ti nepovie “Nastavte sa pozitivne!” 🤭 Vela stastia 🍀

lulu1217
7. nov 2024

@freeja ahoj, som rada, že si aspoň trošku pokročila. Asi sa nedá poradiť, ako sa naladiť na vieru vo vyliečenie sa, na peknú budúcnosť. Každý to vstrebe inak, pracuje s informáciou o ochorení inak. Jeden sa zrúti, uzatvorí do seba, odstrihne od ľudí, iný má potrebu o tom hovoriť. Ja som mala zlé prvé dni po potvrdení diagnózy, ani brvou som si nepripúšťala, že by som mohla mať rakovinu, mne to ani na um neprišlo, ani vtedy, keď už som podstupovala biopsiu. Po obdržaní výsledkov prišla veľká facka. V hlave som mala len zlé myšlienky, že neuvidím dcérku ísť do školy, ako bude manžel vedieť, kde má ísť kúpiť veci pre malú, spisovala som na papier čísla zmlúv od poistiek, aby to mal jednoduchšie a nemusel nič hľadať, keď ja… a po pár dňoch bum, preklik v hlave, tešila som sa na liečbu a akonáhle som si prišla po prvú dávku, vedela som, že bude dobre. Strach sa ešte raz zopakoval, keď som sa dozvedela o speváčke Pati Janečkovej, že zomrela. Bola takým mojim vzorom, že sa dá vyliečiť. Rýchlo som sa ale nastavila naspäť, že naozaj sa dá. Aj tu, na fóre, sú mnohé dievčatá toho príkladom.
Dobre mienené debilné rady mali osoby, ktoré pre mňa nič neznamenajú. Blízki vedeli, že majú byť radšej ticho😊
Verím, že ti prídu na rozum pekné myšlienky. Teš sa z každej peknej chvíle🌸mysli na budúcnosť, aj ďaleko dopredu!

nelaja
8. nov 2024

@freeja Ahoj, v januári bude 6 rokov od mojej operácie. Prvý rok bol na psychiku strašný. Nebyť pozitívne naladená je normálne, bojíš sa o život a o budúcnosť svojich detí. Toto môže pochopiť iba ten, kto tým prešiel. Ja som na toto vždy hovorila tým, ktorí veľmi mudrovali, že sa s nimi o pozitívnom nastavení pobavím, keď dostanú rakovinu oni. Práve včera som pozerala fotky z dovolenky v prvom lete po diagnóze. Z nich normálne kričí aká som bola vtedy utrapena. Dobra správa je, že každým ďalším rokom je ta psychika na tom lepšie. Dnes mám strach už len jeden deň pred onko kontrolou, teda som vlastne v depke len raz za rok 😂. Žijem normálny život, bežné problémy a radosti. Neboj bude dobre, časom a postupne, krok za krokom, a neboj to ze sa bojíš a nevieš sa momentálne pozitívne naladiť ti určite nespôsobí recidivu, len potrebuješ čas na spracovanie ťažkej psychotraumy. Mne osobne psychologička, dokonca onkopsychologicka nepomohla.pomohol mi len čas a uvedomenie si, že život ide ďalej aj s chorobou a vie priniesť aj nádherné chvíle.

snowwhite81
8. nov 2024

Ahojte, ked ste boli na posúdení invalidity osobne ( mam v predvolaní, ze moja prítomnosť je nevyhnutná), mal uz posudkovy lekár rozhodnutie pripravené alebo sa aj zaujímal o Vas zdravotný stav?

lulu1217
8. nov 2024

@snowwhite81 ahoj, ja ked som bola predvolaná, lekárka už mala rozhodnutie pripravené, akurát sme príjemne pokecali, popriala mi všetko dobré a išla som.

lulu1217
9. nov 2024

Ahojte baby, nepotrebujete niektorá zdravotnú podprsenku? Kľudne mi napíšte správu. Veľkosť 80B a 75B, model Lisa a Vivana Active. Mala som každú asi 2x oblečenú, za rozumnú cenu🙂

barunka_1
10. nov 2024

@lulu1217 ahoj, ta bezova je prosim aka velkost? Dakujem